čtvrtek 9. listopadu 2017

Jak na citlivou pleť

To, že existují určité typy pleti víme. Jak se  s tím ale vypořádat? Řekla jsem si, že bych mohla dát pár tipů právě pro jednotlivé typy. Začnu tedy pletí citlivou.



Citlivá pleť se vyznačuje zvýšenou reakcí pleti na jakékoliv vnější podněty. Pokožka většinou reaguje zarudnutím, snadno ji podráždíme, je napjatá, často svědí a ztrácí přirozenou zář. Citlivá pokožka se často vyznačuje zánětlivými procesy, má oslabenou kožní bariéru, trpí poruchami mikrocirkulace a celkově je ztenčená. Produkty by tedy měly obsahovat nejen velmi jemné nedráždivé suroviny, ale i suroviny, které nám budou pomáhat nepříznivým stavům předcházet. 

Citlivou pokožku mají i děti, proto je při vytváření produktů určených dětské pokožce vhodné vyhnut se složitým formulím. Zde opravdu platí, že méně je někdy více. 

Produkty by měly mít ideálně pH v rozmezí 5,5-6. Pro optimální úpravu je nejlepší použít kyselinu mléčnou v množství 1-5 kapek.

Při volbě surovin je třeba zohlednit i jiné faktory. Jiné potřeby bude mít dětská pleť a jiné pleť dospělého člověka.

Majitelky citlivé pleti by se měly vyvarovat i používání tzv. AHA kyselin. Peelingy také nejsou tou nejlepší volbou. Pokud už se k peelingu přikloní, pak je lépe používat scruby výhradně rostlinného původu. Dobré jsou nahrubo pomleté byliny jako například směs levandule, heřmánku a zeleného čaje, dobré jsou také pomleté mandle. Ostřejší suroviny pleti jen uškodí.


Pro citlivou pokožku jsou mimo jiné vhodné následující suroviny:

meruňkový olej
jojobový olej
mandlový olej
bavlníkový olej
makadamový olej
třtinový skvalan
hemiskvalan
caprylis
omega-6 ceramidy
Fucogel
oves v jakékoliv podobě
rýže v jakékoliv podobě
růže v jakékoliv podobě
heřmánek
pomerančová či jasmínová voda
extrakty z lípy, květů máku
aloe
Defensil - normalizuje citlivou pokožku

A jaké suroviny používáte na citlivou pokožku vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat