pátek 3. listopadu 2017

Čekanka obecná– Cichorium intybus

Čekanka je další bylinkou, kterou můžeme využít ve vlastní kosmetice. Není to bylinka pro tyto účely hojně využívaná, ale věřím, že vás její účinky mile překvapí. Její využití je totiž trochu odlišné od bylinek, o kterých jsem již psala.


Trocha teorie

Čekanka je vytrvalá byliny, kterou na první pohled poznáme podle krásných květů jemné modré barvy. Může dorůst až jednoho metru, přičemž lodyha je  hranatá, s podlouhlými nedělenými kopinatými, ne příliš výraznými listy, při zemi jsou listy výraznější a připomínají listy pampelišky. Květy jsou blankytně modré, mají dvouřadový zákrov a jazykovou korunu. Bylina má výrazný vřetenovitý kořen.
Kořen obsahuje velké množství inulinu, dále glykosid intybin, pryskyřice, třísloviny, slizy, minerální látky, cholin, terpenové hořčiny aj. (J. A. Zentrich).

Sběr
Z čekanky se pro kosmetické účely (a nejen pro ně) sbírá nejvíce kořen, od září, zřídka se používají květy, které se sbírají v červnu až červenci. Kořen se používá jak čerstvý, tak sušený. Kořen se suší, při teplotě do 40°C. Skladujeme je nejlépe ve sklenicích s přiléhavým víčkem a hlavně v temnu.

Použití
Čekanka se používá k čištění pleti, ve vlasové kosmetice a jako podpora léčby bolavých kloubů a dny. Čerstvý nastrouhaný kořen má výborné čistící a hydratační účinky. V podobě tinktury či nálevu je vhodná k oplachům vlasů. Čerstvá šťáva z kořene podporuje růst vlasů.

Tinktura pro vnější použití
Do čisté skleničky nasypeme nadrcený čerstvý kořen, které zcela zalijeme alespoň 40% lihem. Necháme v temnu, na teplém místě, při občasném protřepání macerovat po dobu alespoň 10 dní. Následně tinkturu přes jemné plátno přefiltrujeme a uskladníme v chladu a temnu. Tinkturu  můžeme používat samotnou, ale s ohledem na obsah alkoholu, který pokožku vysušuje je lepší jí zakomponovat do dalších produktů.

Balzám na bolavé klouby
Na přípravu  cca 90 ml balzámu budeme potřebovat 10 g sušeného pomletého kořene čekanky a 90 g bambuckého rafinovaného másla. Do misky odměříme kořen čekanky a bambucké máslo. Dáme do vodní lázně a zahříváme cca 4 – 5 hodin (voda nesmí vřít) Poté vyjmeme, přefiltrujeme přes plátno,  přelijeme do vhodné nádobky a necháme vychladnout.  Používáme  ke každodennímu promazávání bolavých kloubů.

Maska na podporu elasticity pleti
Pro přípravu masky budeme potřebovat čerstvý kořen, který řádně očistíme a ve výkonném mixéru rozmixujeme spolu s trochou vody do kašovité konzistence. Přidáme 3 kapky esenciálního oleje ylang – ylang a jednu lžičku medu. Naneseme na očištěnou pleť  obličeje a dekoltu, přikryjeme nejlépe napařeným ručníkem a necháme působit 15 minut. Poté opláchneme vlažnou vodou a pleť ošetříme hydratačním krémem.

Vlasový oplach
Pokud chceme podpořit lesk tmavých vlasů, můžeme používat vlasový oplach ze sušeného kořene. Do větší nádoby nasypeme  jednu vrchovatou lžíci namletého sušeného kořene, nebo 1 a ½ čerstvého. Kořen přelijeme ¾ litrem vroucí vody a necháme louhovat po dobu cca 2 hodin. Nálev následně přefiltrujeme, nejlépe přes kávový filtr, přidáme 50 ml octa a přeléváme jím umyté vlasy. Již neoplachujeme. Nálev používáme vždy čerstvý.

Jemný čistící peeling
Tento peeling si můžeme vytvořit do zásoby, přesněji řečeno suchou směs peelingu. Usušený kořen čekanky pomeleme nejlépe v tříštivém mlýnku a smícháme v poměru 1:1 s marockým jílem – rhassoulem. Směs uskladníme ve sklenici s přiléhavým víkem. Pro jednu dávku jemného čistícího peelingu budeme potřebovat jednu lžíci směsi, ½ lžičky oleje (mandlový, meruňkový, slunečnicový, olivový – co máme po ruce) a tolik vody, aby nám vznikla pasta. Pastu poté naneseme na očištěnou pleť, nejlépe jemně napařenou a krouživým pohybem provádíme peeling. Peeling má velmi jemné účinky, ale pleť vyčistí do hloubky. Po masáži pleť opláchneme vlažnou vodou a opět použijeme hydratační krém.

Maska na vlasy podporující lesk a růst vlasů
Pro přípravu masky budeme potřebovat nejlépe čerstvý rozmixovaný kořen a žloutek. Vytvoříme pastu, kterou vetřeme do vlasové pokožky. Po cca 10 minutách masku rozetřeme po celé délce vlasů a necháme působit dalších 10 minut. Následně masku smyjeme jemným šamponem. Pozor, maska se musí umývat jen lehce vlažnou vodou. Pokud by jsme použili příliš teplou vodu, žloutek by se vysrážel a velmi těžko by se z vlasů odstraňoval. Při pravidelném používání docílíme velmi zdravého lesku vlasů a podpoříme jejich růst. V období, kdy je k dispozici pouze sušený kořen je ideální promíchat  namletý kořen s teplou vodou a směs nechat cca 30 minut „proležet“. Až poté vmícháme žloutek.

Zdroje:
Hönfelderová, I. a Schönfelder, P.: Léčivé rostliny, Praha 2010.
Rubcov, V. G.: Zelená lékárna, Praha 1985.
Veit M.: Léčivá kosmetika z přírody, Praha 2014.
Zentrich, J. A.: Encyklopedie moderního bylinářství, Olomouc 2008.


Žádné komentáře:

Okomentovat