pondělí 23. října 2017

Není oves jako oves

Určitě jste zaznamenali, že se nám poněkud rozšířila nabídka ovesných surovin. Jak se v tom má ale jeden vyznat, když práškové podoby mají stejné INCI? Jeden by řekl, že je to jedno a to samé, ale nenechte se mýlit, rozdíl zde je a kupodivu dost velký. Pojďme si to spolu ujasnit :).

Ovesné hedvábí

Na první pohled je ovesné hedvábí světlý pudr mléčného zabarvení, lahodné ovesné vůně a úžasně jemné textury - na pokožce po rozetření vytvoří neviditelný sametový povrch takové jemnosti, že máte chuť se "oňuňávat". 

OH je jemně mletá, mikronizovaná, ovesná mouka vyrobená ve Švédsku, která obsahuje cca 7% ovesného oleje spolu s ovesnými antioxidanty a přírodními beta-glukany. Švédsko je jednou z nejvýznamnějších zemí světa produkující oves, který se vyznačuje vysokou kvalitou zrna.

Oves, ze kterého je OH vyráběno, je pečlivě vybírán přímo u registrovaných farem. Zrno je očištěno od plev a svrchních částí tak, aby zbylo jen "holé" zrno. Následuje proces mikronizace za velmi přísných podmínek, aby se dosáhlo nejen maximální mikrobiální čistoty, ale i konzistentní velikosti malých částic (30-60 mikrometrů), které OH propůjčují hedvábný pocit. Výsledný produkt má certifikaci Ecocert a Cosmos.

Fyzikální a chemické vlastnosti:

- jemná a kontrolovaná velikost částic
- vynikající mikrobiální čistota
- vysoký obsah oleje a obilných škrobů
- cca 12% obsahu  bílkovin
- 1-2% obsah beta - glukanů
- obsah vitamínu E a ovesných antioxidantů

Použitelnost a výhody formulací:

- základ pro matující transparentní pudry a emulze
- snadné použití
- senzorický benefit v podobě hedvábného skluzu
- vysoce adaptabilní pro široké rozpětí pH

Benefity pro pokožku

- výjimečná textura hotových produktů
- redukuje pocit mastnoty
- 100% přírodní složka
- obsah významného množství přírodních tuků a tuků s vynikající afinitou s pokožkou

Koloidní oves

Koloidní oves je vizuálně tmavší  a senzoricky "hrubší" než ovesné hedvábí. KO se vyrábí z celého jádra ovesného zrna, tj. včetně otrub, které stojí za tmavší barvou  pudru.  Zrno je jemně mleté a zpracovávané tak, aby vyvolalo koloidní účinek. Kolloid je definován jako substance, jejíž částice  mají schopnost být  rozptylovány (dispergovány) tak, aby aby nedocházelo k jejich následnému frakcionování (oddělování), nebo jakémukoliv shlukování. Stability je dosaženo počátečním jemným frézováním a následnou úpravou částic tak, aby bylo dosaženo přísného standartu stabilního koloidu. Výsledný produkt má certifikaci Ecocert a Cosmos.

Fyzikální a chemické vlastnosti:

- speciální a kontrolovaná velikost částic
- optimalizovaná funkce a aktivita
- vynikající mikrobiální čistota
- vyšší obsah olejů než standardní mouka z ovesného zrna
- obsah biologicky dostupných aktivních látek
- zvýšená hladina beta - glukanů - 5-6%
- obsah vitamínu E a ovesných antioxidantů
- obsah avenathramidů (polyfenoly)

Použitelnost a výhody formulací:

- velmi stabilní suspenze
- funkční aktivní složka
- schopnost absorpce většího množství oleje
- vysoce adaptabilní pro široké rozpětí pH a teplot při zpracování
- zvýšená koloidní aktivita zvyšuje snadnost tvorby formulace
- napomáhá stabilizovat formulace vyrobené metodou "za studena"

Benefity pro pokožku

- vynikající texturní charakteristika  hotových emulzí
- redukuje pocit mastnoty
- prokázaný anti-aging účinek - dochází k redukci vrásek
- prokazatelný protizánětlivý, antihistaminický a antipuritický (proti svědící) účinek
- prokazatelný hydratační účinek díky zvýšenému obsahu beta-glukanů
- 100% přírodní složka
- zklidňující a regenerační účinek zejména pro citlivou a atopickou pokožku
- obsah významného množství přírodních tuků

Pokud bych to měla shrnout a scuknout do pár sousloví, tak předností ovesné hedvábí jsou jeho mimořádné texturizační senzorické vlastnosti. Ne nadarmo se mu říká hedvábí. Koloidní oves má prokazatelné nutriční, anti-aging a zdravotní účinky.

Pro mě je ideální kombinace pleťového krému s koloidním ovsem a transparentním pudrem s ovesným hedvábím... Pokud ještě do emulze přidáme ovesné lipidy, tak bude naše pleť doslova vrnět blahem.

3 komentáře:

  1. Vážená paní,
    Prosím o radu: Mohu být alergická na některou ze složek kosmetiky které používám? Co je nejpravděpodobnější viník ( vyrážka, svědění ): Cosgard, cocoa a decyl glucosid, sulfátový ricinový olej, glycerin, pantenol, alantoin, esenciální oleje....

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Na tohle nelze jednoznačně odpovědět, protože samostatně Vám nemusí vadit nic a bude Vám například vadit kombinace. Může to být sulfátovaný ricinový olej, pokud překročíte dávkování, ale i EO, které jsou silnými alergeny.

      Smazat
  2. Velmi děkuji za odpověď.
    Ricinovým olejem jsem rozpouštěla ty esenciální oleje, ovšem o jejich alergeních vlastnostech jsem moc nevěděla.
    S pozdravem
    Zuzana Dvořáková

    OdpovědětSmazat