sobota 1. července 2017

Olejový diviznový macerát

Květy divizny jsou v čaji výborným prostředkem podpory vykašlávání a léčí dokonce i bronchiální astma, ale o jejím využití v kosmetice ví málokdo. Přitom jí můžeme použít do pestré palety našich DIY produktů, a já vás velmi ráda seznámím do jakých. Po začátek si připravíme macerát, který potom použijeme do dalších produktů.




Do čisté skleničky malinko namačkáme 24 hodin zavadlé květy divizny a zcela zalijeme olejem neutrální vůně. Velmi vhodný je dezodorizovaný mandlový olej nebo caprylis či cocosilicon. Necháme macerovat v temnu, při pokojové teplotě 14 dnů, při občasném protřepání. Po uplynutí doby macerace macerát přefiltrujeme přes jemné plátno, květy vymačkáme. Postup je vhodné minimálně jednou zopakovat s čerstvou várkou květů. Do macerátu na 100 ml přidáme 3 kapky čistého vitamínu E.  Hotový macerát uchováme v čisté lahvičce, v temnu a chladu.

Zavadnutí květů je v tomto případě opravdu nutností, protože květy divizny se sbírají dopoledne, kdy jsou v plném rozkvětu, ale také plné vody. Jen pro zajímavost ve 2 dcl skleničce mám cca 1 litr čerstvě nasbíraných květů, které jsem nechala 24 hodin zavadnout. Sesychací poměr je opravdu veliký.

Žádné komentáře:

Okomentovat