neděle 16. července 2017

Divizna malo/velkokvětá – Verbascum thapsus/densiflorum

Divizna je mocnou bylinou, kterou má většina z nás spojenou  s kašlem. Květy divizny jsou v čaji výborným prostředkem podpory vykašlávání a léčí dokonce i bronchiální astma, ale o jejím využití v kosmetice ví málokdo. Přitom jí můžeme použít do pestré palety našich DIY produktů, a já vás velmi ráda seznámím do jakých.


Trocha teorie

Divizna je mohutnou dvouletou bylinou. V prvním roce svého života vytváří růžici velkých, při zemi sedlých, až stříbřitě plstnatých listů. Listy mohou dorůstat dokonce půl metru. Na podzim většina listů odumírá. Na jaře následujícího roku ze středu růžice vyrůstá až dvoumetrová lodyha se střídavými, opět stříbřitě plstnatými listy a bohatým hroznem žlutých květů. Plodem je vícesemenná tobolka.
Oba druhy divizny rostou zejména na kamenitých stráních, divizna velkokvětá se ale často pěstuje a v zahradách tvoří dominantní bylinu, která je v době květu navíc obsypaná včelami.
Květ divizny obsahuje saponiny, sliz, třísloviny, flavonoidy, stopy éterických olejů, mastné substance a karbohydráty. (J. A. Zentrich).

Sběr

K léčebným účelům se sbírají plně rozkvetlé květy, které se sbírají dopoledne a suší se na plném slunci, jinak má květ tendenci hnědnout. Skladujeme je nejlépe ve sklenicích s přiléhavým víčkem a hlavně v temnu. Pro kosmetické účely se využívá i list, a to čerstvý.

Použití

Olejový květový macerát je podle druhu použitého oleje vhodný pro každý typ pleti, pleť zklidňuje a oživuje. Spolu s jíly v maskách velmi dobře působí proti začervenání pleti a hojí vřídky.
Ve starověku Římanky používaly vodní maceráty k oplachům vlasů. Zejména plavé vlasy se po diviznové infuzi krásně lesknou.

Olejový květinový macerát
Do čisté skleničky malinko namačkáme 24 hodin zavadlé květy divizny a zcela zalijeme olejem neutrální vůně. Velmi vhodný je dezodorizovaný mandlový olej nebo caprylis či coco silicon. Necháme macerovat v temnu, při pokojové teplotě 14 dnů, při občasném protřepání. Po uplynutí doby macerace macerát přefiltrujeme přes jemné plátno, květy vymačkáme. Postup je vhodné minimálně jednou zopakovat s čerstvou várkou květů.  Hotový macerát uchováme v čisté lahvičce, v temnu a chladu.

Zklidňující rozjasňující tělový olej
Na výrobu oleje budeme potřebovat dva díly diviznového olejového macerátu, vyrobeného nejlépe z neutrálního caprylisu. Dále vezmeme jeden díl meruňkového oleje, jeden díl třtinového skvalanu, půl dílu jojobového oleje a půl dílu makadamiového oleje. Na každých 100 ml oleje vezmeme 3 kapky čistého vitamínu E a variantně ½ lžičky bronzové či zlaté slídy a esenciální olej cca 20 kapek (vhodná je levandule, geránium, benzoe, máta). Vše smícháme a vtíráme do pokožky celého těla. Caprylis a třtinový skvalan olej celkově velmi dobře odlehčí, macerát ve spojení s meruňkovým olejem pleť při dlouhodobém používání prozáří, jojobový a makadamiový olej pokožku zase vyživí. Vitamín E olej stabilizuje a zajistí  oddálení jeho oxidace a slída, pokud jí použijeme, vytvoří na pokožce třpytivý nádech (nutné před použitím protřepat).

Zklidňující pleťový krém
Pro přípravu krému použijeme jednoduchý způsob, díky kterému si  bude moci krém připravit každý. Do vydezinfikované misky  odměříme 44 ml vody (nebo lépe diviznového květového přefiltrovaného  nálevu) a 6 g emulgačního vosku glyceril stearate citrate. Vložíme do vodní lázně a zahříváme do doby rozpuštění vosku. Misku vyjmeme a mícháme do vychladnutí (po rozmíchání si můžeme pomoci druhou miskou s ledovou vodou). Do takto připraveného základu vmícháme 2 kapky kyseliny mléčné, 10 ml olejového květového macerátu  a 12 kapek cosgardu.

Čistící zklidňující pleťové tonikum
Pro přípravu tonika budeme potřebovat 40 ml růžové vody, 41 ml vody, 5 ml glycerínu, 10 ml olejového květového macerátu připraveného nejlépe z ultraskvalanu (má výborné čistící schopnosti), 3 ml coco glucosidu a 20 kapek cosgardu. Do vydezinfikované nádobky si odměříme veškeré suroviny a přelijeme do 100 ml vydezinfikované lahvičky nejlépe s uzávěrem s kapací vložkou. Používáme ke každodennímu ošetření pokožky. Tonikum je nutné před použitím protřepat. Pokud nemáme růžovou vodu, lze použít jen vodu v množství 81 ml. V tomto případě je ale třeba upravit pH tonika přidáním několika zrnek kyseliny citronové nebo 4-5 kapkami kyseliny mléčné.

Vlasový oplach
Velmi jednoduchý, ale účinný oplach pro plavé až světle hnědé vlasy vyrobíme za pomoci vodního macerátu. Vezmeme jednu vrchovatou lžíci sušených diviznových květů a jednu rovnou lžíci heřmánku a zalijeme je půl litrem vroucí vody. Pokud použijeme čerstvé květy, je nutné jejich množství téměř zečtyřnásobi. Necháme louhovat do zchladnutí. Macerát přefiltrujeme, nejlépe přes kávový filtr nebo jemné plátno, přidáme 1 lžíci jablečného octa a použijeme jako závěrečný oplach po umytí vlasů. Oplach již nevymýváme. Vlasy se při pravidelném používání oplachu budou krásně lesknout a získají zlatavý nádech.

Jílová maska pro zářivou pleť

Do skleněné nebo porcelánové misky dáme dvě vrchovaté lžičky růžového jílu, nebo žlutého či bílého (kaolínu) pro citlivou pleť, přidáme ½ lžičky olejového macerátu a tolik vodního macerátu, aby vznikla pasta, kterou naneseme na očištěnou pleť. Necháme působit 10-15 minut a poté za pomoci teplé vody a houbičky jemně odstraníme. Pleť následně ošetříme nejlépe zklidňujícím krémem vlastní výroby.

Žádné komentáře:

Okomentovat