sobota 28. ledna 2017

Maliníková micelární voda

O úžasných vlastnostech maliníku jsem už psala v jednom starším příspěvku ZDE, ale pravdou je, že jsem vám nedala moc tipů, k jeho využití. Já sama mám maliník ráda, protože je jemný k mé smíšené pleti 40+, ale své uplatnění najde i v produktech pro náctileté, kteří trpí nečistou pletí. 


Rozpis na 100 ml

91 ml nálevu
5 kapek EO tea tree (volitelné, nemusí být)
2-4 kapky kyseliny mléčné k vyrovnání pH
konzervant

Ze všeho nejdříve si vyrobíme nálev z listů maliníku. Maliník lze koupit i v pudrové podobě. Přiznám se, že mám maliník nasbíraný od léta, proto používám normální sušený. Do čisté sklenice nasypu do výšky 1/4 podrcené malinové listy (u pudrových bylinek, pokud nálev - vodní macerát - používám v tak vysokém množství - micelárky, pleťové vody apod. - používám na 100 ml  čajovou lžičku s malým kopečkem 😉 na 100 ml vody, jinak zachovávám - do emulzí - poměr 10 g + 90 ml vody). Sklenici zalijeme vroucí vodou vodou, uzavřeme a necháme 1-2 hodinky odpočívat. Nálev přefiltrujeme, nejlépe přes kávový filtr nebo můžeme použít netkaný textil. Nálevu jsem tentokrát dělal víc, protože se o micelárku a ještě o pleťovou vodu, která bude následovat, budu dělit 😊.

Do kádinky si odměříme sulfátovaný ricinový olej, ultraskvalan, volitelně tea tree a promícháme. Nakonec přidáme nálev, doladíme pH několika kapkami kyseliny mléčné (lze použít pár zrnek kyseliny citronové) a zakonzervujeme. PH hotové micelární vody při uvedeném rozpisu je cca 5,5, ale bude záležet na použité vodě do nálevu. Je lépe zkontrolovat pH před nakapáním kyseliny mléčné, aby se to zase nepřehnalo :). Hotovou vodu přelijeme do lahvičky, nejlépe s kapací vložkou. Nezapomeneme vše dopředu vydezinfikovat. Nálevy jsou poměrně náchylné na kontaminaci, tak nic nesmíme podcenit :).
Před použitím micelárku vždycky  protřepeme a používáme jí k dočištění pleti. 

4 komentáře:

  1. Zrovna mi došla micelarka, tak jsem uvařila nálev a odpoledne se pustím do výroby micelarky i pleťového tonika:-) díky za recepty;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. já používám demineralizovanou, protože destilka kupovaná v drogerii je většinou technická. Voda z kohoutku ale probíhá kontrolou, a pokud se dodrží hygiena a výsledný produkt se zakonzervuje,vydrží.

      Vymazat