středa 28. září 2016

Meduňka lékařská a její využití v kosmetice

Meduňka je známá především všem bylinářům, kteří na ní nedají dopustit pro její uklidňující účinky. Vždyť kdo by neznal její pozitivní vliv na klidný spánek. Své nezastupitelné místo má ale i v kosmetice.


Trocha teorie

Meduňka je vytrvalá rostlina, která může dorůstat až jeden metr. Má charakteristickou čtyřhrannou, chlupatou a hustě olistěnou lodyhu. Listy jsou vstřícné, tenké, vejčitého tvaru s vroubkovitě pilovitými okraji.  Meduňka kvete v červnu až srpnu bledými, většinou růžovo modrými květy. Charakteristická je její citronová vůně.
Meduňka pochází z východního Středomoří,  je ale rozšířená po celé střední Evropě, kde se odpradávna pěstuje nejen pro své léčivé účinky, ale i pro medonosné využití.
Listy obsahují silici s charakteristickou citronovou vůní, třísloviny, organické kyseliny aj. (J. A. Zentrich).

Sběr

K léčebným účelům se sbírají listy nebo celá nať před květem, nejlépe za suchého a chladnějšího počasí, kdy je obsah látek – silic - nejvyšší. Pokud můžeme, používáme ji čerstvou,  suší se jinak v tenké vrstvě ve stínu nebo uměle při teplotě do 35 °C. Skladujeme ji nejlépe ve sklenicích s přiléhavým víčkem. 

Použití

Meduňka je účinnou bylinou, která nám může pomoci v boji proti předčasnému stárnutí pleti, je vhodná pro zralou, suchou či podrážděnou pokožku. Své místo nalezne i v péči o pleť s nemokvavými kožními vyrážkami. Pro své uklidňující relaxační účinky je vhodná do produktů snižující stres, úzkost či nespavost.

Hydroglycerínový (HG) extrakt – pro vnější použití

Pro výrobu média budeme potřebovat destilovanou nebo demineralizovanou vodu a kosmetický glycerin v poměru 1:1.  Vlastní macerát se poté skládá z volně ložených, nejlépe natrhaných listů zcela zalitých směsí. Sušená meduňka se nepoužívá s ohledem na rychle se odpařující silice. Macerace probíhá až 3 týdny při pokojové teplotě, v temnu, při občasném protřepání. Po uplynutí doby macerace macerát přefiltrujeme, zakonzervujeme (například Cosgardem) a skladujeme v ledničce. Macerát je lépe spotřebovat co nejdříve, nejlépe do 3 měsíců a může se přidávat do jakéhokoliv produktu, který je alespoň z části tvořen vodou. Macerát přebírá účinky listů a je tedy vhodný do krémů určených k ošetřování například zralé pokožky. Používá se v množství až 10% celkového obsahu konečného produktu.

Jemná micelární voda

Pro výrobu micelární vody budeme potřebovat 42 ml hydrolátu a 50 ml minerální vody nebo variantně 10 ml HG extraktu + 82 ml minerální či kojenecké aj. vody. Přidáme 3,5 ml sulfátovaného ricinového oleje, 3 ml coco silliconu, pár zrníček kyseliny citronové a 20 kapek cosgardu nebo jiného konzervantu. Veškeré suroviny smícháme a naplníme do 100 ml, lihem vydezinfikované lahvičky. Micelární vodu používáme ke každodennímu dočištění pleti. Voda je vhodná pro zralou, suchou či stresovanou pokožku.

Pleťové čistící  tonikum

Připravíme si 100 ml vydezinfikovanou lahvičku, do které odměříme 40 ml meduňkového hydrolátu, 45 ml minerální vody (lze použít i 85 ml prochladlého silného nálevu), 10 ml autentické okurkové šťávy (lze zakoupit), 4 ml coco glucosidu, několik zrnek kyseliny citronové a 20 kapek konzervantu cosgard. Protřepeme  a používáme ke každodennímu dočištění pleti. Tonikum je vhodné pro zralou, suchou i podrážděnou pokožku.

Sprej pro klidný spánek

Pro výrobu 100 ml spreje budeme potřebovat 99 ml meduňkového hydrolátu a 20 kapek heřmánkové silice. Silici odkapeme do 100 ml lahvičky, přidáme hydrolát, uzavřeme rozprašovačem a máme hotovo. Sprej používáme na polštář, který před spánkem jemně „poprášíme“. Před použitím je třeba sprej protřepat.

Článek jsem napsala pro Bylinky Revue, vyšel 9/2016. Časopis můžete zakoupit ZDE.

Zdroje:
JANČA, J. ZENTRICH, J. A. Herbář léčivých rostlin 3 díl. Praha 1: Eminent, 2015, ISBN 978-80-7281-377-3
RUBCOV, V. G. Zelená lékárna. 2. vyd. Praha 1: Lidové nakladatelství, 1985. ISBN 26-046-85.
SCHÖNFELDER, Ingrid a Peter SCHÖNFELDER. Léčivé rostliny. Překlad Jana Jindrová. Praha: Ottovo nakladatelství, 2010, 496 s. Ottův průvodce přírodou. ISBN 978-807-3605-889.

VEIT, M. Léčivá kosmetika z přírody. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2014, ISBN 978-80-247-4586-2 

Žádné komentáře:

Okomentovat