neděle 24. července 2016

Měsíčkovo šalvějová maska na vlasy

Došla  mi maska na vlasy, takže je jasné, že jsem musela zařadit do harmonogramu dne výrobu :). K masce patří i šampon, ale ten bude v dalším příspěvku.


Rozpis na cca 200 ml

7 g kokosového oleje
7 g slunečnicového oleje
12 g emulgátoru BTMS
6 g cetearyl alkoholu
5 g aloe extraktu
8 g panthenolu
154 ml měsíčkovo šalvějového nálevu
0,5 g kyselinycitronové
40 kapek cosgardu nebo KEM E

Mimo to budeme potřebovat 200 ml dózu, dvě misky, vodní lázeň, metličku, kapučínovač (pro usnadnění práce), váhu, vysokoprocentní líh na destilaci. Vše potřebné můžete zakoupit ZDE. 

Do jedné misky odměříme olej a emulgační vosky, do druhé přefiltrovaný nálev (silný čaj z bylinek ve vzájemném váhovém poměru 1:1, louhovaný v uzavřené sklenici 2 hodiny) s kyselinou citronovou. Obě misky vložíme do vodní lázně a zahříváme do roztavení vosků. Misky vyjmeme, vlijeme vodní fázi do olejové a mícháme do vzniku bílé emulze. Nyní si můžeme pomoci větší miskou s ledovou vodou, do které misku s emulzí vložíme a vymícháme hladký krém. Nakonec přidáme panthenol, změříme pH a dle toho přidáme buď cosgard nebo KEM E (nutné pH pod 5,5).  Mně pH vycházelo na 5,0 ale bude záležet na použité vodě.

Balzám se nanáší na umyté vlasy a nechá se působit dle potřeby. Mně stačí 1 minuta.

5 komentářů:

  1. Dobry den, cosgard take upravuje ph?
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. cosgard nemá na pH téměř žádný vliv. Jde jen o to, že cosgard účinkuje při širším rozpětí pH než KEM E

      Vymazat
  2. Ahoj, na mé barvené dlouhé vlnité vlasy bohužel nefunguje - vlasy vypadají neživě a chemlonovatí. Vracím se k tuhému kondicionéru dle Vašeho receptu :)
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. každému vyhovuje něco jiného. Ty tuhé používám spíš v létě, kdy mám vlasy více suché, jinak používám variace na tento recept.Je ale super, že jste našla to, co Vám vyhovuje.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat