sobota 4. června 2016

Ovocný balzám na rty - zlatulka

Krásný letní zlatý balzám s trochu netradičními surovinami. Ne neděste se, není to nic, co by jste neměli doma, nebo co by jste si nedokázali doma vyrobit. Aby byl balzám opravdu ovocný, je třeba mít po ruce ovocný macerát .

Rozpis na 7 ml balzámovku

1 g včelího vosku
1,5 g kakaového másla
0,5 g cetyl alkoholu)
4 g ricinového oleje
1 g caprylisu
0,5 g ovocného macerátu
3 SMIDGEN okrové slídy
1 kapka rozmarýnového extraktu

Mimo to budeme potřebovat misku, metličku, vodní lázeň a samozřejmě balzámovou trubku. Vše potřebné můžete zakoupit ZDE. 

Do misky odvážíme veškeré suroviny s výjimkou rozmarýnového extraktu, vložíme do vodní lázně a zahříváme do doby, než se rozpustí vosky. Vyjmeme, přidáme rozmarýnový extrakt a mícháme do doby, než nám začne balzám malinko tuhnout. Opravdu jen malinko :) V tu chvíli balzám přelijeme do trubky a necháme ho ztuhnout. Balzám má měkčí konzistenci, takže pro parné léto bude lepší malá dózička, nebo přidání cca 0,5 g včelího vosku na úkor oleje.

Cetyl alkohol je tam z toho důvodu, že ovocný macerát je vodní složkou a včelí vosk by to úplně neudržel. I proto se s balzámem míchá, aby se zajistilo rovnoměrné rozptýlení macerátu. No a pokud si po nanesení balzámu rty olíznete, zjistíte, že jsou sladké s lehkou ovocnou příchutí. Bude záležet, jaké ovoce jste macerovali.



Na ruce vypadá balzám takto,



na rtech pak takhle. Barvu si samozřejmě můžeme přizpůsobit dle svého. Velký výběr barviček můžete koupit ZDE. 

Malý tip - balzám lze nanášet například na klíční kosti. při jeho jemném rozetření působí moc hezky.

Žádné komentáře:

Okomentovat