pondělí 27. června 2016

Jemné hydratační tělové máslo - Vegan

Nějakou dobu jsem přemýšlela, jak do tělového másla přidat hydratační složku tak, aby máslo stále zůstalo máslem, tedy tak, aby byl zachován poměr co největšího podílu tukové fáze. Někdy potřebuji totiž opravdu promazat, ale hydratace je třeba také. Jestli se mi to povedlo můžete zhodnotit sami.



Rozpis na cca 100 ml

30 g lískooříškového oleje (můžete použít i jiný, dle vlastní volby)
15 kapek cosgardu

Mimo to budeme potřebovat misku, spíše hlubší, vodní lázeň, šlehač, líh na dezinfekci, lednici a 100 ml dózu. Ona bude ve finále stačit, garantuji, že máslo stejně hned budete chtít vyzkoušet :) Vše potřebné (mimo šlehače a lednice) můžete zakoupit ZDE.

Do misky odvážíme bambucké máslo, kakaové máslo, cetyl a lecithin. Dáme do vodní lázně a zahříváme do rozpuštění. Vyjmeme, přidáme lískooříškový olej a za stálého šlehání přidáme aloe, růžový extrakt a konzervant. Vložíme do lednice, necháme cca 5 minut, pak znovu prošleháme, dáme do lednice na pár minutek, prošleháme, lednice, prošleháme. Opakovala jsem to 4x  než mi vzniknul krásný hlaďoučký krém.

I když si myslím, že by krém nemusel být konzervován, protože oba extrakty konzervant obsahují, raději jsem ho použila. Přeci jen je v krému vodní složka a do krému budu sahat tlapkama nejenom já, ale i syn :)

Výsledné pH je něco málo pod 6,5. Máslo nám vydrží minimálně 3 měsíce, ale osobně si myslím, že se spotřebuje dříve. Na pokožce krásně taje a dělá jí takovou sametovou.Toto máslo je vhodné i na léto, protože tukový film pokožku jemně chrání před vlivy suchého horkého vzduchu.

Pokud se ptáte, proč jsem použila cetyl a lecithin, je to proto, že je v krému i vodní fáze (v podobě extraktů). Takhle mám jistotu, že se to nebude dělit. Lecitin má navíc velmi dobrou afinitu s pokožkou, zabraňuje dehydrataci a vůbec má na pokožku blahodárný vliv.

Máslo velmi hezky voní po kakau, ale pokud je libo, může si ho ovonět podle svého uvážení.

2 komentáře:

  1. Misko, to je super navod! Ja jsem takhle udelala posledni "lehci" verzi pro malou s lanolinem (25%), oleji a aloe, pricemz vysledna emulze byla v/o cca 40:60 a jako jediny emulgant tam slouzil prave ten lanolin a ma to uzasnou konzistenci, vyborne se to roztira a krasne vstrebava. A dekuju za Tvuj uzasny eshop, bez ktereho bych nepoznala neuveritelne kouzlo inulinu, ktery jsem si zamilovala! Krasny den a krasne dalsi tvoreni 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miško děkuji moc :) Já lanolín přidávám spíš na zimu a máš pravdu, že dokáže fungovat i jako samostatný emulgátor právě ve W/O, kde je to obecně s emulgací horší.
      I Tobě krásný den a voňavé tvoření.

      Vymazat