pátek 19. února 2016

Parfémové lahvičky - umění českých rukou

Parfémy mají bohatou historii, která sahá až doby před Kristem. Stejně dlouhou historii pak mají i lahvičky, ve kterých se parfémy uchovávaly. Je nasnadě, že české umění v tomto oboru tak dlouhou historii nemá, ale přesto se může chlubit nemalými úspěchy. Ručně zdobené lahvičky na parfémy se vyvážejí do celého světa a staly se oblíbeným a dekorativně užitným suvenýrem, který potěší každou ženu. 




Výroba jedné zdobené lahvičky zabere několik hodin práce. Samotné skleněné lahvičky se vyrábějí ručně v jediné české sklárně na severu Čech, která má v této výrobě dlouholetou tradici. Lahvičky se vyrábějí v malých sériích, na zakázku, ze solnodraselného skla, přičemž některé lahvičky se vyrábějí i se čtyřletým odstupem. Samotné formy jsou mnohdy již historickými kousky.



Kovové části se vyrábějí většinou z mosazi, s různou povrchovou strukturou. Výlisky se ručně tvarují a následně sletovávají dohromady. Lahvičky se těmito díly poté pacířují, začišťují a v posledním kroku se osazují českými skleněnými korálky. Každá lahvička je ve své podstatě originálem, protože se jedná o ruční výrobu.


Za každou zdobenou lahvičkou se skrývá několik hodin ruční práce. Dokonce i skleněné tyčinky se do uzávěrů vlepují ručně. Pokud si tedy nějakou takovouto lahvičku koupíte, můžete si být jisti, že neexistuje její 100 % kopie :)


České parfémové lahvičky jsou opravdovým skvostem. Existuje více jak 500 druhů těchto lahviček, přičemž jejich obliba vzrůstá zejména na východ naší země. Jsou opravdovým skvostem. Pokud lahvičku navíc naplníme vlastnoručně vyrobeným olejovým parfémem, můžeme si být jisti, že obdarovávaný dostane neopakovatelný osobní dárek sběratelské hodnoty.


Žádné komentáře:

Okomentovat