úterý 26. ledna 2016

Výživný krém do zimy

Spousta z vás se mě dotazovala na výživný a hutný krém, který by mohla s klidem použít v mrazivých dnech. Vyzkoušela jsem jednu hodně starou recepturu, trošičku ji poupravila a tady je výsledek. A postup výroby jsem nechala původní :)





Musím říct, že krém, ačkoliv je opravdu hutný a v první chvíli i mastný, se docela dobře vstřebává a snese jí i moje smíšená pleť. Snadno se dá modifikovat podle osobních preferencí a momentálního stavu vaší pokožky. Prostě použijete jiné oleje :)

Rozpis na cca 50 ml

10 ml konopného oleje
10 ml trnkového oleje
3 g včelího vosku
5 g lanolinu
22 ml růžové vody pokojové teploty

Mimo to budeme potřebovat misku, kapučínovač, metličku, vysokoprocentní líh na dezinfekci veškerého náčiní a 50 ml dózu.Veškeré suroviny můžete zakoupit ZDE. 

Do misky odměříme oleje a odvážíme včelí vosk spolu s lanolinem. 

Necháme roztavit ve vodní lázni.

Vyjmeme z vodní lázně, přidáme rozmarýnový extrakt a pomalu, za stálého míchání kapučínovače přidáváme růžovou vodu pokojové teploty. Domícháme metličkou, aby krém nebyl plný vzduchu.

Naplníme do dózy a máme hotovo.

 Na povrchu krému se mohou tvořit nepatrné kapičky oleje, ale mně se to stalo jen u jedné dávky. Výsledný krém má pH 6-6,5 a jak jsem psala, je velice příjemný na aplikaci. Zprvu je mastný, ale díky trnkovému oleji se dobře vstřebává. Navíc kombinace vůně růžové vody a právě trnkového oleje je mimořádně příjemná a miluje jí i můj 6 letý syn. Právě kvůli němu (krémem mažu i jeho) jsem použila konopný olej, který jeho pokožce dělá vysloveně dobře. Jako malý měl atopický ekzém, a po jeho "vymazání" bambuckým máslem  mu konopný olej spolu s meruňkovým nebo trnkovým opravdu vyhovuje.

Poznámka - recept je opravdu původní a neobsahoval konzervant. Chtěla jsem ho vyzkoušet a velmi rychle jsem ho spotřebovala. Pro klasické použití je konzervant nezbytný - 10 kapek Cosgardu.

4 komentáře:

  1. Dobrý den,
    mám od vás rozmarýnový extrakt. Funguje tu i jako konzervant? Nebo mám radši dát Cosgard?
    Děkuji,
    Irena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V receptu jsem tentokrát cosgard nepoužila, krém jsem spotřebovala velmi rychle, protože jsem ho chtěla vyzkoušet a mazala jsem s ním i tělo. Jinak bych cosgard použila, extrakt se řadí více mezi antioxidanty než konzervanty.

      Vymazat
  2. Dobrý večer, pokud bych nechtěla krém tak hutný, můžu vyměnit lanolin za kokosový tuk? Nebo vyměnit něco jiného za něco jiného :-) aby nebyl tak hutný? Děkuji Helena

    OdpovědětVymazat
  3. vyměnit určitě ne, protože lanolin zde funguje jako emulgátor.

    OdpovědětVymazat