pondělí 21. září 2015

Bylinný vodní extrakt

Do vlastní kosmetiky můžeme využívat síly různých druhů bylinek. Mimo hydroglycerinového extraktu muzeme ale použít i silný vodní extrakt,  který poté můžeme zakomponovat do všech produktů obsahujících vodní fázi.

Základní rozpis

12 g sušených bylinek
140 ml vody

Do nádobky vložíme bylinky buď jednodruhové nebo kombinaci. Je vhodné nejdřív bylinky podrtit v tříštivém mlýnku. Přidáme cca 140 ml vody a ve vodní lázni zahříváme po dobu 3 hodin. Voda nesmí vřít.  Voda se zredukuje o cca 1/3 (v extraktu). Extrakt poté přefiltrujeme, z uvedeného množství získáme cca 50 ml extraktu, který buď rovnou použijeme nebo uchováme v ledničce po dobu max 3 měsíců.  Extrakt je nutné zakonzervovat např. cosgardem (ekvivalent 10 kapek na 50 ml). Extrakt má pH cca 5.5 (záleží na použitém zdroji vody). Protože je extrakt opravdu silný, bude nám na 50 ml krém stačit 5 ml. Extrakt také můžeme  použít i do hotových krémových bází.

V případě,  že extrakt zakonzervujeme alkoholem (vodkou)  v množství max.  15 %,  můžeme ho používat i vnitřně k léčbě jednotlivých potíží dle druhu bylinky. Extrakt v tomto případě vydrží až půl roku. Užívá se cca 1ml (cca 25 kapek) 3x denně. 

Extrakt lze samozřejmě vyrábět i z čerstvých bylinek, které je třeba nadrobno natrhat, zcela zalít vodou a tuto poté redukovat na 1/2.

Hotový extrakt má takovouto barvu.

2 komentáře:

  1. Možná hloupá otázka:-) Je nějaké dávkování bylinného extraktu? Kolik ho dát do krému či jiných produktů? děkuji.Jana

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jani, nejsou hloupé otázky :). Může se jím zcela nahradit jakákoliv vodní fáze.

      Smazat