pátek 3. července 2015

Péče o pokožku v létě

Léto, léto mí... Léto mám moc ráda, i když nejsem typ, který rozloží deku a smaží se na slunci :) a pevně věřím, že to neděláte ani vy :). V létě je třeba pokožku hýčkat, protože sluníčko, koupání, sluníčko a zase koupání, dělá prostě své. Navíc občas se nějak pozapomeneme třeba i napít, což se odrazí i na stavu naší pokožky, která pak může být opravdu suchá a tak nějak "scvrklá". Snažila jsem se dát dohromady pár dobrých tipů, takže budu ráda, pokud budete tento příspěvek třeba i sdílet :) Jdeme na to...

Sluneční záření

To, že sluneční paprsky  se skládají z mnoha vlnových délek víme už od základní školy. Nás bude ale zajímat UVA a UVB. UVB záření je střední vlnové délky a je částečně odfiltrováno ozonovou vrstvou. Proniká pouze do svrchní vrstvy pokožky, ale je natolik intenzivní, že způsobuje úžeh a dokáže poškodit DNA kožních buněk. Působení UVB záření spolu s teplem (slunečním) způsobuje navíc zhuštění vrchní vrstvy kůže a následné dehydrataci. Je to vlastně obranný prostředek. zrohovatělá a zhuštěná pokožka zabrání většímu pronikání UVB záření do pokožky.
UVA záření má větší vlnovou délkou, proniká atmosférou a má nižší energii než UVB záření. Zato proniká hlouběji do pokožky a způsobuje její předčasné stárnutí,snižuje tvorbu kolagenu. Oba druhy záření stimulují produkci melaninu a způsobují tak opálení.

Pozor je třeba si dát i na to, že naše pokožka má "sluneční paměť". Dá se to přirovnat k vypitému rybníčku. Čím více se budeme slunit, tím dříve pocítíme negativní účinky slunečního záření. Proto jsou senioři často na sluneční záření extrémně citliví. Rovněž u dětí je třeba důsledně dbát na nevystavování je slunci.V podstatě čím déle je od sluníčka udržíme,tím lépe.
Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že UVB záření má vliv na tvorbu vit. D, který je pro náš organismus nepostradatelný. Sluneční záření má i příznivý vliv na některá kožní onemocnění - lupénka, ekzém. K získání pozitivních účinků ale postačí 10 minut na slunci bez ochranných prostředků.

Fotosenzibilita

Některé látky vyvolávají zvýšenou citlivost na sluneční záření. Známé jsou zejména citrusové esenciální oleje a dále EO celer, angelika, verbena a třezalkový macerát. Také při užívání antibiotik bychom se měli pobytu na slunci vyvarovat a ze surovin do krémů např. retinolu.

Připravujeme se "na slunění"

Ještě než se rozhodneme umírněně se opalovat, je dobré pokožku připravit. Dobrý peeling nám zaručí rovnoměrnější opalování a zdravě vypadající pokožku. Ten nejjednodušší peeling si vyrobíte opravdu z toho, co máte doma po ruce. Inspirovat se můžete zde, přičemž použít můžete sůl, cukr, třtinový cukr... Na pleť je třeba zvolit jemnější variantu, například kávový peeling, nebo rychlý peeling, pak stačí vzít půl lžičky jedlé sody a smíchat jí s trochou hydratačního krému v jemnou pastu a tu následně použít jako jemný peeling :)

Hydratace je další nezbytnost pro zdravý vzhled naší pokožky. Pokud jste ještě nevyzkoušeli hydratační suroviny, pak nyní nastává jejich čas. Jednoznačně  mezi ně patří aloe, močovina, glycerín, kyselina hyaluronová. Vyzkoušet pak můžete například hydratační krém, nebo nemastné hydratační tělové mléko. Pokud používáme na pleť jen oleje, popřípadě olejové produkty, nezapomeneme před jejich aplikací obličej nastříkat například květinovou vodou. Oleje  na tělo je dobré aplikovat na ještě vlhkou pokožku, což nám zaručí dostatečnou hydrataci.

Karotenoidy a omega kyseliny dodají pokožce ten pravý náboj. Karotenoidy jsou na léto to pravé. Zevnitř neváhejte hladinu doplnit chroupáním čerstvé mrkve a červené papriky s rajčaty, zevně neváhejte použít karotkový olej. Vyzkoušet můžete letní tělové máslo. Vhodný je dále olej ze světlice barvířské, malinový, rajčatový, meruňkový. Omega doplníte zevnitř konopným olejem, zevně malinovým, kaméliovým, brusinkovým. Vhodné jsou i oleje s vysokým obsahem vit E, jakým je například slunečnicový nebo olivový

A jsme na sluníčku

To, že nejsem příznivcem opalování jste si už určitě všimli, ale pobytu na sluníčku se prostě nevyhnu. Pokud zrovna nejsem zahalená v tunice, pod kloboukem a s volnými dlouhými kalhoty, pak je třeba se trochu vyzbrojit. Dopředu předjímám, že produkt se zaručenou výší SPF faktoru doma nevyrobíte, ať se píše na netu cokoliv.Výši vám změří jen specializované laboratoře. Určitě ale můžete využít několika produktů, které vám nějakou ochranu zaručí. Pokud se nesluníte od 11 do 15 hodin a i jinak se sluníte s mírou, pak si jistě vystačíte. Je třeba ale počítat s vlastním fototypem. Jinak na tom bude zrzka s porcelánovou pletí a jinak dobře se opalující brunetka :)

Oleje s přirozeným faktorem jsou malinový, sezamový, bambucké máslo, buriti, karanja. Mechanickým blokátorem je oxid zinečnatý a oxid titaničitý. Nevýhodou obou je jejich bílý film. Čím více ho do produktu dáte, tím bude pokožka po aplikaci bělejší. Produkty můžete zkusit ale kolorovat oxidy železa. Na pleť se vyplatí aplikovat minerální makeupy, na tělo můžete zkusit lotion bar s ochranným faktorem. Hodně mastné produkty navíc vytvoří i film na povrchu pokožky, který rovněž zabrání pronikání nějakého množství záření. Při pobytu na slunci je tedy tak trochu "o ničem" používat tzv. suché oleje, jako např. caprylis, révový. Spíše sáhněte po těch hutných a oleje neváhejte zahustit například trochou včelího vosku nebo emulgačním voskem olivoilem (je třeba je rozehřát ve vodní lázni spolu s oleji v množství cca 9%).


Jsme to přeci jen nějak přehnali :(

Rychlou úlevu od spálení poskytne naředěný (1:1) mátový hydrosol. Pokud do něj navíc přidáme panthenol, pokožku zklidníme a poskytneme jí rychlou první pomoc. Pokožku poté promažeme třezalkovým macerátem s pár kapkami EO levandule - úleva přichází po možném prvotním pálení, ale věřte, že třezalka opravdu funguje. 


Opálili jsme se zodpovědně


Pokud se chováme zodpovědně, nezapomeneme v létě hodně pít a hlavně pokožku promazávat i po slunění, opět hodně mastnými produkty typu tělové máslo, tělový balzám a tělový olej. Bambucké a kakaové máslo by mělo být letní stálicí.

Pokud jsme docílili zdravého opálení, tak si ho můžeme uchovat i díky přidání karotkového oleje do vašich krémů (přidat ho lze i do hotového krému, jen pozor na dávkování). Využít lze i hotové krémové báze. Na tělo je určitě lepší multifunkční báze, protože je hutnější a lze do ní přidat více olejů a dalších látek.

Máte nějaký svůj oblíbený letní přípravek? Pochlubte se :)





Žádné komentáře:

Okomentovat