čtvrtek 30. července 2015

Noční krém s kyselinou hyaluronovou

Tento noční pečující krém je určený pro pleť 30+. Je výživnější než denní hydratační krémy, ale díky volbě olejů pleť "nezamastí".

Rozpis na cca 50 ml

5 ml skvalanu
3,5 g Olivoil
34 ml minerální vody
10 kapek cosgardu

3 misky
kapučínovač
mini metličku
váhu
líh na dezinfekci
50 ml dózu

Ze všeho nejdříve veškeré nádoby a nářadí vydezinfikujeme vysokoprocentním lihem. Do zvláštní misky dáme cca 8 ml vody, přisypeme kyselinu hyaluronovou, zamícháme a necháme 10-15 minut odstát za občasného promíchání. Vznikne gel - necháme bokem a nezahříváme. Do druhé misky poté odměříme oleje a emulgační vosk, do třetí misky dáme zbytek minerální vody. Druhou a třetí misku vložíme do vodní lázně.



Počkáme, dokud se emulgační vosk zcela nerozpustí.


Poté vlijeme vodu do oleje a mícháme, zprvu kapučínovačem, poté metličkou. Ve chvíli, kdy směs začne houstnout, přidáme hyaluronový gel, promícháme a přidáme konzervant. PH tohoto krému je cca 6,5. Pokud potřebujeme kyselejší formu, přidáme několik kapek kyseliny mléčné, nebo do vodní fáze hned na začátku přidáme pár zrnek kyseliny citronové.



Hotový krém přendáme do dózy a označíme datum výroby nebo spotřeby. Vydrží nejméně 3 měsíce. Díky trnkovému oleji krém krásně voní. Krém samozřejmě můžete přizpůsobit typu pleti, např.:

Tipy:
Citlivá pleť - meruňkový s jojobou
Suchá a zralá - kameliový a arganový (výživné ale dobře vstřebatelné), oliva a pšeničné klíčky (pocitově mastnější)
Mastná až problematická - caprylis a líska
Normální (to má tak někdo štěstí) - mandle a argan 


5 komentářů:

  1. Dobrý den, Míšo,
    ráda bych se Vás zeptala na radu - mám sklon k tvorbě žilek na tvářích, je mi téměř 30 roků a s přibývajícím věkem se to bude jistě zhoršovat, neměla byste tip na nějaký OLS, EO, aktivní látku, které by mohly tvorbě žilek částečně bránit? Mám pleť hodně citlivou a sušší.
    Děkuji, přeji hezký den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristino toto je oříšek. Obecně červené žilky se objevují při žilní nedostatečnosti, takže je třeba tuto oblast posilovat. Z látek, které napomáhají lze vybrat - extrakt z kaštanu, červené révy, olej z hroznových jader, aloe vera, koenzim Q10.

      Vymazat
    2. Míšo, a ten extrakt z kaštanu- myslíte z plodů? Mohla bych si ho v domácích podmínkách nějak vyrobit? Nebo nemáte doporučení, kde nějaký kvalitní koupit?

      Děkuji.
      Kristina

      Vymazat
  2. Omlovuvám se, právě jsem našla Váš recept na hydroglyceríno-alkoholový macerát z kaštanu na blogu :-). Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, recept vypadá zajímavě, jen se chci zeptat, kolik toho emulgačního vosku je potřeba? A jak moc tepla má být vodní lázen? Díky😉

    OdpovědětVymazat