čtvrtek 16. července 2015

Míchání barviček pro minerální kosmetiku - barevné kolo

Mám velikou radost, že se spousta z vás pustila do výroby vlastní minerální kosmetiky. Jsem ráda, pokud se inspirujete mými barvičkami, ale určitě větší radost je z toho, když se podaří nakombinovat vlastní odstín. Abych vám to usnadnila, tak tento příspěvek bude o míchání barev, jak na to. Jedná se o jednu kapitolku z mé nové, právě připravované malé publikace, která se bude věnovat minerální kosmetice - makeupům, stínům a tvářenkám.




Každý produkt je třeba nějakým způsobem barevně upravit. K tomuto účelu slouží minerální oxidy železa a slídy s přídavkem oxidů železa.
Čisté oxidy jsou matné, velmi intenzivní barvy, které se používají do minerálních make-upů a pro matné produkty (stíny i tvářenky).
Slídy jsou naopak lesklé a jejich barevná škála je obrovská. Liší se také velikostí částí – malé částečky vytvářejí dojem saténu, větší mají perlový efekt a ještě větší třpytkují a jsou vhodné hlavně pro efekt.

Barevné kolo

Barevné kolo nám pomůže pochopit jak jsou barvy tvořeny a jak s nimi lze jednoduše pracovat. Při tvorbě vlastního koncentrátu (v případě minerálních make-upů) nebo jakéhokoliv odstínu jakékoliv dekorativní kosmetiky, je velmi důležité si každý žďabíček barvy poznamenat. Je k vzteku zjistit, že nejsme schopni opakovat barevný mix, když už se vám povede vytvořit perfektní odstín.

Jak porozumět kolu?

Primární barvy jsou ty, které jsou nejčistší a nevytvoříme je smícháním žádné jiné barvy. Spolu s černou a bílou tak tvoří absolutní základ. V podstatě je možné říct, že s těmito barvami vytvoříme jakoukoliv jinou barvu.

Sekundární barvy jsou vytvořeny smícháním barev primárních:
červená + modrá = fialová
červená + žlutá = oranžová
žlutá + modrá = zelená

Terciální barvy vzniknou smícháním primární a sekundární barvy. Různé poměry vám potom zajistí neuvěřitelnou škálu barev.
Barvy, které leží v kruhu proti sobě, jsou navzájem v opozici = jedna neutralizuje druhou.
 K čemu je to dobré vědět? Pokud bude například finální produkt (myšleno hlavně na makeupy) do oranžova, můžeme ho zneutralizovat přidáním modrého oxidu apod. Na stejném principu fungují i korektory. Máte červené flíčky? Pomůže vám zelený korektor. Máte modro-fialové kruhy pod očima? Pak použijeme žluto-oranžový korektor. Má vaše pleť nezdravý zelený nádech? Pak přidáme do báze více červené a odstín tak zneutralizujeme...
Z barevného kola je vidět, jak barvy fungují a jak je můžeme využít ve svůj prospěch.

Pro ztmavení je možné přidat černou/modrou (pro chladný odstín) nebo černou/hnědou pro teplý odstín.

On line nástroj na míchání barev naleznete pak zde

Pomohl vám tento příspěvek? A už jste si namíchali ideální odstín? Pochlubte se :)

1 komentář:

  1. Ten odkaz dole na mixer barev je super! Vaši knihu mám, ještě doobjednat suroviny a jde se na to :-) mám ještě nějaké resty z loňska co jsem nestihla vyrobit, ale minerální dekorativka je moje velká výzva pro rok 2016 :-D

    OdpovědětVymazat