čtvrtek 2. července 2015

Letní tělové máslo

Tělová másla nejsou výsadou zimního období. I v létě, a zejména při slunění, dostává naše pokožka "zabrat", takže není od věci o ní pečovat. Zkusit si můžete například vyrobit následující tělové máslo, jehož benefitem je lehký třpyt. V mužské verzi slídy vynecháme :)

Rozpis na cca 110 ml

48 g sezamového oleje (nebo oleje z pšeničných klíčků)
0,3 g vit E
až 1 ml EO volitelně kvůli vůni (levandule, geránium, ylang ylang)

Kakaové máslo spolu s bambuckým roztavíme ve vodní lázni, vyjmeme, přidáme sezamový olej, karotkový olej a vit E. V misce s ledovou vodou a kostkami ledu promícháváme, dokud nezačne směs trochu houstnou (nebo můžeme střídavě odkládat do lednice). Jakmile směs začne houstnout, vmícháme slídy. Pokud bychom je vmíchali dříve a nechali máslo "stát", klesnou dolů. Máslo samozřejmě můžeme vyšlehat, ale já jsem na to lenivá. 
Pokud chcete, můžete přidat do másla volitelně esenciální oleje, nebo vonné oleje lisované za studena, jako je trnkový, exkluzivní meruňkový nebo granátový. Vyhněte se ale citrusovým EO, které jsou fotosenzibilní.

Na první fotce je máslo nerozetřené - při styku s pokožkou se okamžitě taví :), na druhé je snad patrný rozdíl, z vašeho pohledu je pravá ruka namazaná. Rozdíl je opravdu viditelný, ale já jsem bledule. Fotka asi zkresluje. Na mě ale máslo vytváří takovou hezkou zlatavou a přirozenou barvu.




Hotové máslo doporučuji při velkých vedrech skladovat v ledničce. Pokud chcete zachovat jeho tuhost i při vyšších teplotách, pak se musí buď zvednout podíl kakaového másla, nebo lze přidat včelí vosk.

2 komentáře:

  1. jéé nedávno jsem udělala objednávku, tenhle olej bych na léto určitě objednala, škoda. To mě přivádí Míšo na dotaz-nebude možnost platit na e-shopu kartou či přes paypal? vše by se tak dosti urychlilo, takhle i když zaplatím skoro hned tak stejnak min.ty 3 dny od objednávky čekám...není to nijak dlouhá doba, to určitě ne, ale mohlo by to být i druhý den, já se totiž kolikrát nemůžu dočkat :) No je to jen takový podnět...
    Krásný horký den
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko děkuji za ohlas, ono i tak se to moc neurychlí, protože svozový den u IN TIME se objednává 1 den předem a ten to pak doručí do 24 hodin. Pokud bych zavedla pay pal nebo platby kartou, musela bych asi opravdu zdražit, protože ceny se snažím držet docela nízko a uvedené platby jsou zpoplatněné... Možná v budoucnu, až bude větší obrat, pak by se to v něm mohlo ztratit :)

      Vymazat