čtvrtek 2. července 2015

Karotkový olej - macerát


Karotkový olej využijeme nejvíce nyní, v létě, kdy můžeme doslova těžit z vysokého obsahu karotenů, které mu dodávají nádherně oranžovou barvu. Aplikací karotkového oleje připravíme pokožku na slunění (samozřejmě že umírněné slunění :)) a následně si s jeho pomocí můžeme prodloužit opálený vzhled. 



Karotkový olej může být různé kvality. Nejlépe je to poznat na barvě. Čím intenzivnější, tím většinou kvalitnější. Určujícím znakem může pak být i dávkování. Pokud je dávkování nižší, pak se opravdu jedná o velmi kvalitní produkt, protože vyšší dávkování by pokožku zbarvilo do oranžova.

Kde všude můžeme olej použít?

Olej můžeme použít prakticky do všech produktů, včetně těch, které jsou určené pro vlasy. Důležité je dodržet pouze dávkování, protože v opačném případě může dojít ke zabarvení pokožky. Samozřejmě, že nám přímá aplikace neublíží, jen je opravdu třeba počítat s tím, že olej barví - viz foto:)

Nejlépe jeho vlastností využijeme v olejích a krémech, které aplikujeme v předstihu  před sluněním (alespoň týden před dovolenou) a poté samozřejmě v produktech, které o pokožku po opalování pečují. Benefitem je udržení opáleného vzhledu pokožky.
Určitě bych se přimlouvala o přidání do BB krémů, jenom pozor opět na dávkování :), aby jste nebyli žlutí.
Pokud karotkový olej kombinujeme s meruňkovým olejem, a s mrkvovým esenciálním olejem, bude o pokožku postaráno naprosto královsky. Tělový olej můžeme doplnit o sezamový olej.

Tělový olej by pak mohl mít následující složení:

0,5% EO mrkev

Karotkový olej můžeme použít i do vyživující rozjasňující a "bronzující" pleťové masky. Stačit nám k tomu bude jedna vrchovatá lžička kaolínu, cca 0,5 až 1 ml karotkového oleje rozmíchaného v necelé lžičce například mandlového oleje a doplněné růžovou vodou tak, aby vznikla hladká pasta, kterou nanášíme na očištěnou pleť a necháme působit 10 minut.




5 komentářů:

  1. Dobrý den, Míšo,
    chtěla bych se Vás zeptat,jestli je možné kombinovat karotkový olej s AHA kyselinami,aniž by došlo k nějaké nežádoucí pigmentaci?
    Děkuji za odpověď.
    Zdraví,
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No dle mého skromného názoru to není úplně košer kombinace. AHA kyseliny jsoubělící a exofoliační a karotkový olej je k dodání barvy pomocí karotenu. Já bych to nedělala.

      Vymazat
  2. dobry den, da sa mrvkovy macerat urobit aj doma. ak ano, mozete mi poskytnut receptik :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Nikdy se mi nepovedl v takovéto kvalitě. Mrkev musí být prosušená, jinak to kvasí, nestojí to za námahu.

      Vymazat