sobota 11. dubna 2015

Vychytávka na macerování bylinek

Pokud macerujete za studena, asi se Vám už někdy stalo, že se macerát zkazil. Nejčastější příčinou je to, že se k bylinkám dostal vzduch. Ideální macerační nádoba je karafa, která má úzké hrdlo a bylinky se tak nedostanou ke hladině. Poněkud hůře se pak bylinky z karafy po maceraci dostávají :). Pokud  karafu nemáte a macerujete, stejně jako já, v normální sklenici, můžete vyzkoušet mou malou vychytávku v podobě skleněných kuliček, kterými bylinky či kytičky jemně stlačíte. Bylinky normálně nasypu do lahve, zaleju olejem (tady jsem použila caprylis), špikovací jehlou uvolním případné vzduchové bubliny a až potom dám navrch opatrně skleněnky. Žádný vzduch se tak k bylinkám nedostane.
.

8 komentářů:

  1. Taky už mám fialky naložené.V oleji z vlašských ořechů.Necháváte 6 týdnů?

    OdpovědětVymazat
  2. Moniko mám to tentokrát přímo na sluníčku, takže se olej rovnou i prohřívá. Týden bude bohatě stačit.

    OdpovědětVymazat
  3. Možná mám hloupý dotaz, ale je nutno po uplynutí doby macerace, olej slít (pokud se nekazí)? Nebo můžu ponechat i déle? Když pominu to, že to může začít hnít, je na škodu, když ty bylinky tam nechám macerovat déle (např. několik měsíců)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani mohou tam zůstat, ale pak doporučuji lednici. Např. Vanilkové lusky jsem měla v oleji asi půl roku. U bylinek, tech čerstvých to nedoporučuji, u suchých by to nemělo zas až tak vadit. Přidejte ale vit E. Jenom technicka. Pokud jsou bylinky vymacerovane, max 2 měsíce, pak už se toho do oleje víc nedostane. Je tedy zbytečně je v oleji nechat.

      Vymazat
    2. Díky. Tu lékořici mám sušenou... Čerstvé bylinky bohužel nemám žádné. Ale dobré vědět, že 8 týdnů je max...:-) A ještě mě napadlo: Když bych vyráběla ze sušeného konopí olejový macerát, lze nechat jen třeba na slunečném parapetu? (četla jsem totiž, že ty léčivé látky se uvolňují při zahřátí cca 65°C) nebo je to nutno raději ohřát?

      Vymazat
    3. Jani i o tomhle jsem slyšela, ale je to spíše dotaz pro chemika (ohledně uvolňování látek) Pokud se uvolňují při 65°C, pouhý parapet to nespraví. Pak by to chtělo maceraci zatepla, která je na blogu taky popsaná - stačí do vyhledávače blogu napsat Macerace za tepla :)

      Vymazat
  4. Míšo, macerovala jsem bylinky do sprchového intimního gelu týden(recept od vás).Doufám že to nevadí.Už mám gel hotový a hezky voní.Mám to jako dárek,proto se raději ptám.
    Děkuji a přeji krásné svátky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud byly bylinky hodně na jemno, pak to určitě stačí. Klasická macerace je 6 týdenní. Pokud ale máte pudr z bylinek, pak stačí i 24 hodin při pokojové teplotě. A samozřejmě hydroglycerínové se macerují tak 3 týdny max, je lépe bylinky usušit, namlýt na pudr a macerovat jen 24-48 hodin

      Vymazat