pondělí 29. září 2014

Jemný dětský krém - 100ml

Udělejte pro své děti to nejlepší a mažte je vlastnoručně vyrobeným jemným krémem, který je jemný a vhodný jak pro citlivou, tak pro dětskou pokožku. Neobsahuje nic, co by mohlo Vaše děti dráždit.




Recept


10 g mandlového oleje
10 g meruňkového oleje
10 g bambuckého másla
8 g emulgačního vosku č.  3
30 ml růžové vody 
30 ml Evian
konzervant - já použila 20 kapek cosgardu
variantně 10 kapek levandule nebo 5 kapek heřmánku

Mimo to budete potřebovat:
2 misky
kapučínovač
mini metličku
váhu
líh na dezinfekci
100 ml dózu

Ze všeho nejdříve veškeré nádoby a nářadí vydezinfikujte vysokoprocentním lihem. Do jedné misky poté odměřte oleje, máslo a emulgační vosk, do druhé misky dejte růžovou vodu a minerální vodu. Obě misky vložte do vodní lázně.


Počkejte, dokud se emulgační vosk zcela nerozpustí.


Poté vlijte vodu do oleje a míchejte, zprvu kapučínovačem, poté metličkou.


Nakonec přidejte konzervant a variantně levanduli nebo heřmánek.


Konečná konzistence vypadá asi takto.


Hotový krém přendejte do dózy a označte datum výroby nebo spotřeby. Pokud používáte konzervant, vydrží vám nejméně 3 měsíce. Pokud chcete variantu bez něj, skladujte krém v ledničce a měli by jste ho do 1 měsíce spotřebovat (raději si vyrobte poloviční dávku). Pokud krém změní odér, okamžitě ho vyhoďte.

Podlé mé zkušenosti je tento krém opravdu vhodný i pro citlivou dětskou pokožku, sama s ním mažu syna, který měl do 1 roku lehký atopický ekzém. Vezměte ale v potaz, že každý jsme originál a tento krém nemusí vyhovovat všem.

Vyrobili jste si krém podle návodu? Jak ho hodnotíte?




8 komentářů:

  1. Dobrý den Míšo, prosím o radu. Vyrobila jsem si krém dle vaší receptury a je úžasný, akorát se mi začala po cca 14 dnech oddělovat voda. nevíte čím to může být?
    Děkuji JM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Špatný postup, to se někdy stává. Stačí krém vždycky znovu promíchat. Pokud se odděluje voda, tak se stala chyba někde v poměru, hlavně u emulgátoru, nebo byl velký rozdíl v teplotách fází. Kolikrát si to člověk ani neuvědomí. Vězte, že i mně se to čas od času stane. Dušuju se, že jsem použila správný poměr, a pak zjistím, že jsem byla myšlenkami někde jinde a blbě jsem to zvážila. Ono od boku se špatně odhaduje, kde může být konkrétní chyba.

      Vymazat
    2. Ano to je možné, ale také mě napadlo jestli jsem krém nemíchala moc dlouho nebo intenzivně......může to být tím?

      Vymazat
    3. Tím to nebude. Bez intenzivního promíchání se to nespojí vůbec a délka míchání rovněž roli nehraje. Nevězte hlavu. Jak jsem psala, stačí znovu promíchat - jedná se jen o estetický problém :)

      Vymazat
  2. Dobrý večer Míšo. Prosím dá se místo vosku č. 3 použít Olivoil? A pokud ano, v jakém množství? Nedokážu si to spočítat sama. Bude i potom krém vhodný pro dětskou citlivou pokožku? Děkuji JanaP

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vhodný bude, stačí 7 g a přidejte o 1g nějakého oleje.

      Vymazat
  3. Děkuji, moc jste mně potěšila.

    OdpovědětVymazat
  4. Zrovna hledám nějaký krém pro děti, tento je vhodný asi spíš na léto že než na zimu, když je tam ta voda. A ta růžová voda, to je hydrolát?
    Doma mám emulgáter olivem1000, je vhodný pro děti a jak prosím dávkovat do tohoto receptu. Ani netuším, jak se to počítá. Děkuji

    OdpovědětVymazat