středa 5. dubna 2017

Skvalen nebo skvalan?

Skvalan a skvalen jsou označení pro viskózní olejovitou kapalinu, která je však rozdílného původu.  Pod názvem skvalen většinou nalezneme látku původu živočišného, která se prodává jako potravinový doplněk. Skvalen byl objeven a popsán japonskými vědci, kteří  jej  v roce 1905 extrahovali z jater hlubinného žraloka. Odtud si nese skvalen i své pojmenování, protože jeho název je odvozený od latinského  názvu žraloka (squalus). Do popředí zájmu japonských vědců se skvalen dostal z důvodu prokazatelně vyššího věku rybářů, kteří tradičně konzumovali žraločí jaterní tuk. 

Ilustrační foto


V lidském těle (při vnitřním užití) plní skvalen několik významných úloh. Vzhledem k tomu, že produkce skvalenu hlubinným žralokem přímo souvisí s nutností jeho přežití při extrémních podmínkách (skvalen stojí za efektivním využitím kyslíku), působí i v lidském těle jako významný druhotný zdroj buněčného kyslíku. Působí jako silný antioxidant a používá se jako doplněk stravy při léčbě rakoviny, některých srdečních chorob a ke zvýšení imunity. Spolu s dalšími látkami stojí za zvyšováním „dobrého“ cholesterolu.  Je ale na místě uvézt, že dosud nebyla provedena žádná kontrolovaná klinická studie, která by byla přímo zaměřena na jednoznačnou  souvislost mezi užíváním skvalenu a konkrétní nemocí. Jeho tradiční užívání v některých kulturách  nicméně nasvědčuje tomu, že jeho účinky jsou nesporné a na rozdíl od mnoha jiných látek nejsou jeho  pozitivní účinky zpochybňovány ani lékaři. Nejběžnější formou podávání skvalenu jsou želatinové tobolky. V některých zemích je skvalen schválen jako léčivo, v České Republice se jedná o potravinový doplněk. Bohužel  získávání skvalenu je přímo spjato s vybíjením žraloků.

Později, ve třicátých letech minulého století, bylo zjištěno, že  je skvalen obsažen ve všech organismech, v hmyzu i v rostlinách. Pro skvalen získaný z rostlinných zdrojů se používá označení skvalan / phytoskvalan. Obsah skvalanu v rostlinných zdrojích  je ale  poměrně malý. Například olivový olej obsahuje průměrně jen 0,8 % skvalanu, olej z rýžových otrub kolem 1,9 % apod. Z tohoto důvodu je skvalan získávaný například ze zmiňovaného olivového oleje poměrně drahou záležitostí. I proto byl po dlouhou dobu komerčně  (i v kosmetickém průmyslu) využíván zejména výše uvedený žraločí skvalen.


Skvalan je  v čistém stavu bezbarvá čirá olejovitá tekutina, bez chuti a zápachu s velmi dobrou fyzikální a chemickou stabilitou, s nízkou vizkozitou.  Odborně se jedná o nepolární, zcela nasycený a velmi stabilní uhlovodík,  který vykazuje pozoruhodnou odolnost proti oxidaci. Senzorický profil skvalanu, jeho biokompatibilita s pokožkou a hydratační vlastnosti ho učinily velmi ceněnou surovinou pro kosmetický průmysl.

V současné době se k výrobě skvalanu začal využívat i „odpad“ vzniklý při výrobě třtinového cukru. Hmota, která zbude po zpracování cukrové třtiny prochází procesem kvašení,  fermentace a dalších řízených,  v podstatě přírodních procesů, na jejichž konci je vysoce kvalitní, 99% skvalan. Skvalan získaný z cukrové třtiny je co do čistoty a vnějšího použití srovnatelný se žraločím skvalenem. Pochází však z obnovitelných zdrojů a je mnohem dostupnější. Výtěžnost skvalanu získávaného z cukrové třtiny je navíc poměrně vysoká, proto je cenově dostupnější než dosud nejčastěji rozšířený rostlinný  skvalan získávaný z olivového oleje. Množství a kvalita skvalanu v olivovém oleji je navíc přímo závislá na pěstebních podmínkách a jeho výroba snižuje množství  olivového oleje pro potravinářský průmysl.

V kosmetickém průmyslu je ceněný pro následující vlastnosti:

  • -          Nekomedogenní
  • -          Podporuje regeneraci buněk
  • -          Hydratuje
  • -          Zlepšuje pružnost pokožky
  • -          Snižuje výskyt vrásek
  • -          Zlepšuje celistvost kožní bariéry
  • -          Zabraňuje ztrátě vlhkosti z vlasového vlákna
  • -          Poskytuje tepelnou ochranu a vlasové vlákno posiluje
  • -          Zvyšuje pružnost, lesk a zabraňuje třepení vlasů.

Výhodou  skvalanu je jeho možnost přímé aplikace na pokožku. Díky své nízké viskozitě se velmi dobře a rychle vstřebává do pokožky, aniž by zanechával masný film. Je vhodný i pro aplikaci na citlivou pokožku očního okolí. Díky své stabilitě může být přidáván v podstatě do jakéhokoliv produktu určeného pro péči o pokožku celého těla a vlasů.


Pokud bychom shrnuli vlastnosti skvalanu, pak se vskutku jedná o jedinečný produkt, který si bezesporu zaslouží naší pozornost.

5 komentářů:

  1. Nádherný odborný článek. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím, olivový skvalan si přidávám do svého hydratačního krému a výsledky jsou skvělé. Mám velmi citlivou pleť, proto ani nepoužívám make-up, dlouho jsem bojovala s různými přírodními krémy (Havlík, alverde, Weleda, Lavera)a každý mi cca po měsíci užívání začal neuvěřitelně vadit. Dermatolog mi dokonce diagnostikoval počátky akné a atb mastička na předpis mi pleť ještě zhoršila. Ale hned druhý den po aplikaci skvalanu do krému jsem se ráno probudila s výrazně zdravější, plnější a sjednocenější pletí. Zakoupení skvalanu není tak drahé (kolem 70kč za malou lahvičku), stačí ho dávkovat trochu (3 kapky na noc, 1 na den) a výsledky jsou (alespoň u mne) neuvěřitelné. Tak se omlouvám za zaplevelení diskuze, snad má rada pomůže podobným nešťastnicím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nene, naopak. Je skvělé, když se někdo rozepíše s vlastní zkušeností. Díky

      Vymazat