neděle 30. dubna 2017

Antiseptický krém

Ať chceme nebo ne, nevyhneme se ve svém životě různým mikrobreberkám, které na nás útočí ze všech stran. S většinou si nemusíme lámat hlavu, ale najdou se takové, které nám mohou pěkně "zavařit", obzvlášť v době, kdy nejsme zrovna ve 100% kondici a jsme oslabení vlivem stresu či nemoci. Naštěstí máme možnost, jak nezvaným potvorám učinit přítrž. Přiznám se, že nejsem zastánce mikrobiálně čistého domova, protože ve sterilním prostředí si imunitu nevybudujeme, ale mít po ruce  antiseptický prostředek opravdu není od věci. Výhodou krému je jeho jemnost a šetrnost k pokožce.



Rozpis na cca 100 ml 

70 ml vody
5 g aloe extraktu
10 g práškového glyceryl stearate citrate (GSC)
15 g ethanolu (použila jsem tento dezinfekční prostředek)
0,5 g Aminátu 
10 kapek EO - variantně například mátu, levanduli, tea tree, mandarinka apod.

Vše potřebné můžete koupit ZDE. 

Mimo surovin budeme potřebovat 100 ml lahvičku, malý dávkovač, metličku, malou  a větší mističku, váhu, vodní lázeň. Vše (mimo váhy :)) předem vydezinfikujeme.

Postup výroby je velmi jednoduchý a vychází z Misha mixu. Do misky odměříme vodu, aloe a GSC. Necháme rozpustit ve vodní lázni, vyjmeme a vymícháme do hladkého krému. Nelekněte se počáteční "zdrcnuté soplovité" podoby, opravdu se to rozmíchá do hladka, metličkou. Aminát rozpustíme v ethanolu a vmícháme do hotového základu. Nakonec přidáme esenciální olej.

Krém má pH cca 5,00 a přeneseme ho do lahvičky nejlépe za pomoci velké stříkačky, uzavřeme prstovým dávkovačem a používáme dle potřeby. Krém by se měl spotřebovat nejlépe do 6 měsíců.

Pokud se ptáte, proč jsem nešla do gelu, pak vězte, že jsem gel nedala ani po 7 marných pokusech. Aminat se nemusí ani s xanthanovou gumou, ani s novinkou v podobě Sucraclearu. Vždycky se to srazilo do podoby nevzhledného, omlouvám se za výraz, soplu. Hnus fialový... A neporadil si s tím ani dispergační nástavec...

Krém mi ale nakonec stejně přijde jemnější a ruce jsou po něm normálně vyhlazené jako dětská prdýlka 😘.



Žádné komentáře:

Okomentovat