neděle 12. února 2017

Dub a jeho využití v kosmetice


Dub zimní i letní je majestátním stromem, který má nezastupitelné místo v lidovém léčitelství. Dub se těšil obrovské úcty již u Keltů, kteří věřili v jeho doslova magické schopnosti. Postupem doby a vědeckými postupy bylo zjištěno, že v kůře, plodech i listech se nachází velké množství účinných látek, které můžeme využít i ve vlastní kosmetice.


Trocha teorie

Dub letní i zimní  dosahuje výšky  bezmála 45 m. Stromy mají šedohnědou kůru, větve jsou sukovité, listy jsou ve střídavém postavení s charakteristickými laloky. Dub zimní je celkově štíhlejší, menší a méně rozvinutý než dub letní. Liší se dále listy, které jsou u dubu zimního zřetelně řapíkaté, zatímco letní přisedají přímo k větvičkám. Rovněž plody, nám známé žaludy, jsou u dobu zimního zpravidla menší a méně protáhlé než u dubu letního.
Dub je rozšířen téměř po celé Evropě, najdeme ho i na Uralu či Kavkazu. Vyhovují mu půdy s dobrým obsahem minerálů, humusu, těžší, vlhké až mokré. Pokud roste na lehkých písčitých půdách je náchylnější na vymrzání.
V kůře stromu jsou obsaženy v množství 6-20% katechinové třísloviny, kyselina galová, hořčiny, flavonoidy, pryskyřice, v listech dále flavonové kyseliny a v žaludech je také velké množství škrobu, cukrů, bílkovin a tuků.
Sběr
K léčebným účelům se sbírá zejména kůra, která se sloupává z mladých větví (s průměrem do 15 cm), na jaře, než začnou rašit listy. Suší se při teplotě do 50°C. Skladujeme ji nejlépe ve sklenicích s přiléhavým víčkem.
Použití
Dubová kůra při zevním použití působí svíravě, dezodoračně, účinkuje proti omrzlinám, mírní lupénku a pomáhá zklidnit zánětlivé začervenání pokožky s vřídky. Své nezastupitelné místo má v produktech určených pro ošetření a léčbu hemeroidů a různých prasklinek. S ohledem na vysoký obsah látek není příliš vhodný na celkové koupele kojenců.

Dubová tinktura – pro vnější použití

Pro výrobu tinktury budeme potřebovat 60% líh a sušenou kůru. 10 g sušené kůry, rozdrcené na co nejmenší částečky (klidně pomeleme v tříštivém mlýnku) zalijeme 60 ml lihu. Macerujeme při pokojové teplotě po dobu minimálně deseti dní při každodenním protřepání. Po uplynutí doby macerace směs přefiltrujeme, nejlépe přes kávový filtr a tinkturu uskladníme. Vydrží nám více jak rok. Používá se v množství cca 5% celkového obsahu konečného produktu.

Mast proti omrzlinám

Mast využijí zejména milovníci zimní vysokohorské turistiky. Na výrobu masti budeme potřebovat výše uvedenou tinkturu, bambucké máslo a vitamín E. Do misky odvážíme 47 g bambuckého másla, které roztavíme ve vodní lázni. Vyjmeme a do másla přidáme za stálého míchání 2,5 ml tinktury a 0,5 ml (velkou kapku) vitamínu E. Máslo necháme ztuhnout při pokojové teplotě.

Dezodorační sprej

Pro výrobu spreje budeme potřebovat 45 ml mátového hydrolátu a 50 ml minerální vody, 5 ml dubové tinktury a konzervant dle předepsaného dávkování (například cosgard 20 kapek). Veškeré suroviny smícháme a naplníme do 100 ml, lihem vydezinfikované lahvičky. Sprej používáme ke každodennímu rannímu ošetření plosek nohou.

Dezodorační pudr

Alternativou k spreji může být pudr, který navíc pokožku plosek nohou zjemňuje a usnadňuje například oblékání ponožek či punčoch. Pro přípravu budeme potřebovat nějakou měrnou nádobku, nejlépe odměrnou lžičku či lžíci. Do nádoby se šroubovacím víčkem odměříme 3 díly kaolínu a po dvou dílech  uhličitanu vápenatého, oxidu zinečnatého, rýžového pudru a magnezia stearate. Směs pořádně ve sklenici protřepeme. Nyní, nejlépe v tříštivém mlýnku, promícháme 47 g práškové směsi s 3 ml dubové tinktury a 20 kapkami esenciálního oleje z máty. Pudr nanášíme dle potřeby na plosky nohou buď širokým štětcem, nebo si trochu pudru rozetřeme v dlaních a následně  přeneseme na chodidla. Je důležité o chodidla pravidelně pečovat, protože jinak má  pudr tendenci se usazovat například v prasklinách pokožky pat.

Pleťové čistící  tonikum

Připravíme si 100 ml vydezinfikovanou lahvičku, do které odměříme 40 ml levandulového hydrolátu, 45 ml minerální (destilované, demineralizované, kojenecké) vody, 5 ml dubové tinktury,  4 ml coco glucosidu, několik zrnek kyseliny citronové a 20 kapek konzervantu cosgard. Protřepeme  a používáme ke každodennímu dočištění pleti. Tonikum je vhodné pro pleť s kuperózou či zánětlivými vřídky.

Ulevující koupel

Tato koupel je vhodná pro ty, kteří trpí mírnější formou lupénky. Pro jednu koupel si připravíme ráno nálev, na který budeme potřebovat 120 g dubové kůry a 2 litry vody. Dubovou kůru odvážíme do  uzavíratelné sklenice (pokud nemáme použijeme dvě litrové sklenice a kůru rozdělit na 2 x 60 g) a přelijeme vroucí vodou. Nálev necháme v uzavřené sklenici do večera, kdy jej přes plátno scedíme přímo do napuštěné lázně. Takto připravená koupel ulevuje od projevů spojených s výskytem lupénky.

Micelární voda se svíravými účinky

Pro výrobu micelární vody budeme potřebovat 92 ml nálevu z dubové kůry (viz výše). Přidáme 4 ml sulfátovaného ricinového oleje, 3 ml coco silliconu, pár zrníček kyseliny citronové, 20 kapek esenciálního oleje z tea tree a 20 kapek cosgardu nebo jiného konzervantu. Nejdříve smícháme olej, coco sillicon a esenciální olej, přidáme nálev, kyselinu, konzervant, protřepeme a naplníme do 100 ml, lihem vydezinfikované lahvičky. Micelární vodu používáme ke každodennímu dočištění pleti. Je lépe vodu před použitím protřepat.


Zdroje:
JANČA, J. ZENTRICH, J. A. Herbář léčivých rostlin 3 díl. Praha 1: Eminent, 2015, ISBN 978-80-7281-377-3
RUBCOV, V. G. Zelená lékárna. 2. vyd. Praha 1: Lidové nakladatelství, 1985. ISBN 26-046-85.
SCHÖNFELDER, Ingrid a Peter SCHÖNFELDER. Léčivé rostliny. Překlad Jana Jindrová. Praha: Ottovo nakladatelství, 2010, 496 s. Ottův průvodce přírodou. ISBN 978-807-3605-889.
VEIT, M. Léčivá kosmetika z přírody. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2014, ISBN 978-80-247-4586-2




2 komentáře:

  1. větev dubu s průměrem 15 cm?? to je docela silná větev

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. proto je tam do :) Není větev jako větev. Větve starého dubu jsou mnohem silnější ;)

      Vymazat