pondělí 15. srpna 2016

Meruňkovo mandlové máslo

Jsem se nějak rozjela takhle při pátečním večeru, takže mám co dávat na blog :) Jednoduchý receptík na vytvoření rostlinného másla z jakéhokoliv oleje. Mně zbyl  v lahvi mandlový a meruňkový, proto padla volba na ně.



Rozpis na 100 g

35 g mandlového oleje
35 g meruňkového oleje
15 g stearinu
10 g cetearyl alkoholu
5 g stearátu hořečnatého 

Mimo to budeme potřebovat 1 misku  metličku,  vodní lázeň,  100 ml dózu, vysokoprocentní líh a váhu. Vše potřebné koupíte ZDE. 

Nejdříve vše řádně vydezinfikujeme.  Do misky odvážíme oleje a emulgační vosky,  vložíme do vodní lázně a zahříváme do roztavení vosků.  Misku vyjmeme a za stálého míchání pomalu přidáme a přimícháme stearát (pozor, práší). Důvod jeho přidání je takový, že poněkud zmírňuje mastný pocit na pokožce a navíc senzoricky vyhlazuje její povrch. Mícháme do zhoustnutí,  můžeme si pomoci další miskou se studenou vodou. Přendáme do dózy a používáme na suchá místa (paty, holeně, lokty...)

Pokud budeme dělat větší množství, není od věci přidat vit E nebo rozmarýnový extrakt. Rozmazlit se můžeme i přidání EO.

Máslo jde v podstatě vyrobit z jakéhokoliv tekutého oleje. Na Instagramu je pak vidět rozdíl na pokožce, když se použije olej a máslo z oleje. Na rozdíl od oleje nezanechává máslo klasický lesklý olejový povrch, ale pokožka je matná.

3 komentáře:

  1. Míšo, lze pak máslo použít třeba do šlehaného másla (jako ingredienci?) myslím zda ho lze dát do vodní lázně s bambu maslem jestli když je vyrobené s emulgátory to nebude dělat neplechu?diky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude se to chovat úplně jinak, ale pokud se budou požívat jenom tuky, tak pak to bude dělat max. tužší konzistenci.

      Vymazat
    2. Děkuji, uvidím jak rychle vyrobim vánoční dárky a pak si s tím zkusím prohrát:-)

      Vymazat