čtvrtek 28. července 2016

Balzám na hmyzí štípance - vegan

Znáte to. Spíte a najednou vás probudí ten protivný vysoký tón komářího bzučení. Čekáte až sedne a plesk - bzzzzzz, komár je fuč. Rozsvítíte, hledáte a nic, zhasnete a bzzzzz. No a ráno se probudíte poštípaní... Svědí to, natéká, škoda mluvit, vlastně psát :) Pro tyto případy jsem si udělala balzám do balzámové trubky, kterým štípance potírám. Zvládne se tím "ošetřovat" i můj syn, kterému to navíc voní, tak ani neprotestuje.


Rozpis na dvě větší trubky

4 g karnaubského vosku
4 g konopného oleje
8 g kokosového oleje
11 kapek EO levandule
11 kapek EO lemongrass
11 kapek EO tea tree

Mimo to budeme potřebovat misku, vodní lázeň, metličku, dvě 7 ml trubky, vysokoprocentní líh na dezinfekci pomůcek.

Do misky odvážíme veškeré oleje a vosk, vložíme do vodní lázně a zahříváme do rozpuštění karnauby. Velmi rychle nakapeme EO, promícháme a ihned plníme do nachystaných trubek. Hotovo :)

Použité esenciální oleje výrazně zmírňují nepříjemné projevy po štípnutí komárů a jiné havěti jako je svědění, otékání a začervenání. Můžeme nanášet klidně každou hodinu. Koncentrace EO je v tomto případě opravdu vysoká, ale  jedná se o lokální použití, kde potřebujeme rychlý účinek.

A co používáte vy? Máte vlastní recept? Pochlubte se.

6 komentářů:

  1. To zní dobře... :) já dělám koncentrovaný olej. Nosný je ZSL slunečnicový, do toho přidám tak desetinu neemového oleje a neemový přerazím eo levandule, geranium, elukalyptus, lemongrass, hřebíček, rozmarýn. Původně to bylo na klíšťata, ale otočej to směrem k někomu, kdo není namazanej i komáři, ovádi, mušky a vůbec všechna havěť. Tu trubku zkusím. Díky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože ten Váš recept bude určitě fungovat i jako repelent. :)

      Vymazat
    2. na repelent bych určitě přidala i geránium, to komárům vůbec nevoní.

      Vymazat
  2. Dobry den, nasla jsem vase stranky teprve nedavno, a tak teprve vse ctu pekne poporade.:) kazdy rok jezdime na vodu, takze s komary mame zkusenosti dost. Pouzivame jednoduse lahvicku alpy ve ktere se maceruje hrebicek. Zadna veda, zadna prace, ale funguje to bezvadne. Bodnuti se dezinfikuje a zklidni raz dva. Navic to krasne voni.:) nicmene tohle zkusim doma vyrobit taky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud vyhovuje, pak je to super. Zkuste klidně i toto, ale každému vyhovuje něco jiného. Hřebíček je super.
      A pozor, blog je návykový :)

      Vymazat
  3. klaasika je tiez silny rozmarinovy vyluh do ktoreho sa prida jablcny ocot..mozme pridat aj kombinacie EO ...s pumpickou sa lahko nastrieka na cele telo...

    OdpovědětVymazat