pondělí 6. června 2016

Ovocný šampon

Ovocný macerát má mnoho způsobu využití a jedním z nich je i ovocný šampon ala Fructies :). Šampon je rychlý na výrobu, takže po nachystání surovin nebudete mít po 5 minutách co dělat.


Rozpis na cca 200 ml

60 g coco glucosidu
6 g mandlového tenzidu
6 g slunečnicového tenzidu
4 g caprylisu
0,5 g xanthanové gumy (můžete i 1 g, záleží na požadované konzistenci)
0,5 g kyseliny citronové
15 g ovocného macerátu
107 ml vody (demi, destil, kojenecké)
40 kapek KEM E

Mimo to budeme potřebovat malou misku, kádinku nebo misku na míchání šamponu apod., metličku, váhu, vysokoprocentní líh na dezinfekci a 200 ml lahvičku s dávkovačem. Vše potřebné můžete koupit ZDE.

V malé mističce si rozptýlíme xanthanovou gumu v caprylisu, který za stálého míchání vlijeme do vody s kyselinou citronovou. Směs pořádně rozmícháme. Xanthanová guma se mi rozptýlená v caprylisu nebo coco siliconu daleko snáze rozptyluje v tekutině a nedělá mi žmolky. Do směsi poté pomalu vmícháme coco glucosid a oba tenzidy. 

Principiálně je jedno, jestli vodu vmícháme do tenzidů, nebo tenzidy do vody. Jenom je třeba to v této fázi míchat pomalu, aby se šampon zbytečně nenapěnil. Změříme pH, které mi vycházelo na 5,3, přidáme konzervant a přelijeme do lahvičky.

Volitelně můžeme přidat vonný nebo esenciální olej kvůli vůni.

5 komentářů:

  1. zdravím, máte recept na šampon s tenzidem Sodium lauryl sulfoacetate nebo Sodium lauroyl sarcosinate? přidala jsem to do šamponu ale je to pořás tekuté, mám tam přidat xantan aby se to zahustilo? Když mám doma coco silikon aby se v něm rpzpustil xantan neucpává to vlasové kořínky nebo nemastí to?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. SLS nepoužívám, lze zahustit xanthankou a nemastí a ani neucpává :)

      Vymazat
    2. A v coco siliconu se xanthanka nerozpustí, jen se mi dobře takhle předrozptýlené následně rozmíchává a nedělá to pucky.

      Vymazat
  2. Dobrý den, zkusila jsem tento šampon podle vašeho návodu. První použití mi přišlo úžasné, nemyla jsem si vlasy snad 4 dny a bylo to bez problému, když jsem si je myla podruhé, přišel mi šampon řidší a vlasy mám mastné i po umytí. to samé se mi stává i s rostlinými tuhými šampony. Jako oplach místo kondicionéru používám jablečný ocet s vodou. Chemickými šampóny jsem si vlasy nemyla už asi 3 měsíce. Nemáte nějakou radu, co vyzkoušet, abych si i s těmito šetrnými šampony umyla vlasy? Nechci používat báze, jelikož se v nich vyskytují SLS nebo SLEs a zhoršují mi atopický exém. Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On trochu zřídne. Napadá mě, máte kaolín? On totiž velmi dobře odmašťuje. Zkusila bych smíchat v dlani lžičku kaolínu s šamponem a pastou si vlasy umyjte. Do zásoby určitě nedělejte, protože to změní pH a nefungoval by konzervant.

      Vymazat