středa 8. června 2016

Ovocná maska na vlasy

Ovocný šampon už máme, takže ještě zbývá ovocná maska. Oba produkty se budou velmi dobře doplňovat. Sama za sebe musím říct, že moje barvené, jemné a lehce vlnité vlasy si lebedí a jsou velmi lesklé.



Rozpis na cca 100 ml

7 g makadamiového oleje
6 g emulgátoru BTMS
3 g cetearyl alkoholu
4 g slunečnicového tenzidu
4 g panthenolu
66 ml vody (demi, destil, kojenecké)
20 kapek cosgardu nebo KEM E

Mimo to budeme potřebovat 100 ml dózu, dvě misky, vodní lázeň, metličku, kapučínovač (pro usnadnění práce), váhu, vysokoprocentní líh na destilaci. Vše potřebné můžete zakoupit ZDE. 

Do jedné misky odměříme olej a emulgační vosky, do druhé vodu a macerát. Obě misky vložíme do vodní lázně a zahříváme do roztavení vosků. Misky vyjmeme, vlijeme vodní fázi do olejové a mícháme do vzniku bílé emulze. Nyní si můžeme pomoci větší miskou s ledovou vodou, do které misku s emulzí vložíme a vymícháme hladký krém. Nakonec přidáme panthenol a slunečnicový tenzid, změříme pH a dle toho přidáme buď cosgard nebo KEM E (nutné pH pod 5,5).  Mně pH vycházelo na 5,0, ale bude záležet na použité vodě a také na tom, jaké ovoce jste macerovali.

Balzám se nanáší na umyté vlasy a nechá se působit dle potřeby. Mně stačí 1 minuta.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, Míšo, můžu tam dát jiný, než makadamový olej? Mám dlouhé kudrnaté a poměrně suché vlasy. Díky hezký den Romana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkombinovala bych olivový nebo kokosový + ricin, poměr 2:1 :)

      Vymazat