pondělí 3. července 2017

Péče o pokožku v létě

Léto a sluníčko jsou pro mnohé z nás synonymem pro nádherně strávené chvíle klidu a pohody na dovolené. Slunce nás doslova a do písmene nabíjí, nicméně tak jako všeho příliš škodí, nejinak je tomu i u slunečního záření. Na léto a umírněné slunění je třeba pokožku připravit a rovněž o ní i následně pečovat. Doma vyrobené produkty mají v tomto směru bohužel určité limity, zejména u produktů se SPF faktorem. Ačkoliv se můžeme setkat s návody na produkty s ochranným faktorem 30 apod., je třeba se mít na pozoru, protože podobný produkt opravdu nevyrobíme.  I přesto ale můžeme pokožku hýčkat a dopřát jí přírodní péči. 


Trocha teorie

To, že sluneční paprsky  se skládají z mnoha vlnových délek, víme už od základní školy. Nás bude ale zajímat UVA a UVB.

UVB záření je střední vlnové délky a je částečně odfiltrováno ozonovou vrstvou. Proniká pouze do svrchní vrstvy pokožky, ale je natolik intenzivní, že způsobuje úžeh a dokáže poškodit DNA kožních buněk. Působení UVB záření spolu s teplem (slunečním) způsobuje navíc zhuštění vrchní vrstvy kůže a následnou dehydrataci. Jedná se vlastně o obranný prostředek naší pokožky. Zrohovatělá a zhuštěná pokožka totiž zabrání většímu pronikání UVB záření do pokožky.

UVA záření má větší vlnovou délkou, proniká atmosférou a má nižší energii než UVB záření. Zato proniká hlouběji do pokožky a způsobuje její předčasné stárnutí, snižuje tvorbu kolagenu. Oba druhy záření pak stimulují produkci melaninu a způsobují nám známé opálení.

Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že UVB záření má vliv na tvorbu vit. D, který je pro náš organismus nepostradatelný. Sluneční záření má i příznivý vliv na některá kožní onemocnění – lupénku či ekzém. K získání pozitivních účinků ale postačí 10 minut na slunci bez ochranných prostředků.

Některé látky navíc vyvolávají zvýšenou citlivost na sluneční záření. Známé jsou zejména citrusové esenciální oleje a dále esenciální olej z celeru, angeliky, verbeny a třezalkový macerát. Také při užívání antibiotik bychom se měli pobytu na slunci vyvarovat.

Na pravou míru je třeba uvézt i informaci o ochranném faktoru olejů lisovaných za studena. Na mnoha místech se lze dočíst, že oleje vykazují ochranný faktor od 2 do 7, malinový dokonce v rozmezí 28-50. K těmto informacím je třeba přistupovat velmi opatrně, a to hned z několika důvodů. Uvedené hodnoty sice vycházejí z několika vědeckých studií, ale hodnoty byly měřeny zejména spektrofotometrickou metodou, přičemž ochranný faktor produktů se SPF určuje podle míry začervenání pokožky dobrovolníků při vystavení přesně definovanému UV záření. Výsledky obou metod jsou pak velmi rozdílné. Dalším důvodem pro obezřetnost je to, že naměřené hodnoty jsou velice zobecněné. V praxi by se muselo měření provádět u každé šarže olejů, což je v podstatě nemožné. Důležitým důvodem je i to, že naprostá většina olejů nefiltruje současně jak UVA, tak UVB záření.

Oleje lisované za studena tedy sice vykazují nějakou míru přirozeného faktoru, zejména pak ty, které obsahují větší množství betakarotenoidů, fytosterolů či fosfolipidů, ale hodnoty jsou velice kolísavé. 

 Připravujeme pokožku na slunění

Ještě než se rozhodneme umírněně se opalovat, je dobré pokožku na slunění  připravit. Dobrý peeling nám zaručí rovnoměrnější opalování a zdravě vypadající pokožku. Ten nejjednodušší peeling si vyrobíme opravdu z toho, co máme doma po ruce.

Jednoduchý peeling

Na jednoduchý peeling budeme potřebovat ½ hrnku cukru nebo soli, šťávu z poloviny citronu, 1 lžíci oleje lisovaného za studena a volitelně několik kapek esenciálního oleje. Všechny suroviny smícháme v misce a použijeme při sprchování na pokožku celého těla.

Na pleť je pak třeba zvolit jemnější variantu. Pokud si nepřipravujeme vlastní krémy, můžeme využít již připravené krémové báze. 

Rychlý pleťový peeling

Na pleťový  peeling  budeme potřebovat 45 g jemné krémové báze, 2,5 g například meruňkového oleje a 2,5 g mleté kávy nebo třeba fosilního peelingu a volitelně 10 kapek esenciálního oleje (levandule apod.). Veškeré suroviny smícháme a uskladníme v čisté 50 ml dóze. Peeling používáme 2 x týdně, majitelky citlivé pleti  jednou za 14 dní. 

Velmi důležitá, a nejen v letním období, je hydratace pokožky. Mezi hydratační suroviny patří bezesporu aloe vera, močovina, glycerín, fucogel či kyselina hyaluronová. Některé suroviny, jako například aloe či fucogel, lze zakomponovat do již hotových krémů. Pokud používáme na pleť jen oleje, popřípadě olejové produkty, je dobré před jejich aplikací obličej nastříkat například květinovou vodou.  Oleje  na tělo by se měly aplikovat na ještě vlhkou pokožku, což nám zaručí dostatečnou hydrataci. 

Hydratační sprej

Pro hydratační sprej budeme potřebovat 5 ml aloe extraktu, 5 ml fucogelu (zaručuje dlouhodobou hydrataci pokožky), 20 ml květinové vody (mimo pozitivních účinků na pokožku nám zajistí příjemnou vůni), 20 ml destilované či demineralizované vody a 10 kapek kozervantu např. sensicare. Všechny suroviny můžeme nalít přímo do vydezinfikované 50 ml lahvičky, uzavřít rozprašovačem a protřepat. Tento sprej je vhodný pro všechny typy pokožky a je vhodné ho aplikovat jak ráno, tak večer, na vyčištěnou pokožku, před aplikací hydratačního krému.


Mezi přírodní látky, jejichž sílu můžeme využít, patří karotenoidy a omega kyseliny, které dodají pokožce ten pravý náboj. Karotenoidy jsou na léto opravdu to pravé. Zevnitř jejich hladinu můžeme doplnit konzumací čerstvé mrkve a červené papriky s rajčaty, zevně lze použít karotkový olej, přesněji řečeno olejový macerát. Karotkový olej obsahuje velké množství karotenu a sám o sobě barví silně do oranžova, proto se přidává do produktů jen v určitém množství.  Vhodný je dále olej ze světlice barvířské, malinový (jen do produktů nepatřících na slunce, je vysoce nestabilní), rajčatový či meruňkový olej. Omega doplníme zevnitř konopným olejem, zevně malinovým, kaméliovým či brusinkovým olejem. Pro letní období  je vhodné přidávat do produktů vitamín E.

Letní tělové máslo

Na tělové máslo budeme potřebovat 40 g bambuckého másla, 10 g kakaového másla, 5 g karotkového oleje, 48 g sezamového oleje, 1 g perlové bílé slídy, 0,5 g  bronzové slídy, 2 kapky vitamínu E. Ve vodní lázni rozehřejeme másla, vyjmeme, přimícháme oleje, slídy a vit E. Slídy jsou čistě kvůli efektu. Směs dáme na chvíli do ledničky a postupně vymícháváme tak, aby vzniklo máslo příjemné konzistence. 

A jsme na sluníčku

Pokud se rozhodneme vystavit pokožku slunci, pak rozhodně ne v době mezi 11 a 15 hodinou, kdy je sluneční záření nejintenzivnější. Znovu si dovolím upozornit, že produkt se zaručenou výší SPF faktoru nelze bez speciálních surovin vyrobit, a i když budeme suroviny vlastnit, pak deklarování výše faktoru je věcí speciálně zaměřených laboratoří. Velikou chybou je navíc sčítání  faktorů, s čímž se můžeme  setkat u DIY produktů zveřejňovaných na blozích.

Z ryze přírodních surovin lze využívat ty, které vykazují určitý přirozený faktor. Každý olej má nějaký přirozený faktor, ale je třeba vybírat stabilní oleje jako například jojobocý, skvala, caprylis (více o stabilitě olejů ZDE), dále másla - bambucké  kakaové.  Mechanickým blokátorem (odráží sluneční záření) je oxid zinečnatý a oxid titaničitý. Nevýhodou obou posledně jmenovaných je jejich bílý film. Čím více jich do produktu dáme, tím bude pokožka po aplikaci bělejší. I z tohoto důvodu se tyto pigmenty různě upravují. Čím menší částice jsou, tím méně viditelné jsou na pokožce. (Poslední dobou propírané nanočástice a jejich rakovinotvorný potenciál se neprokázal - to jen poznámka naokraj). Další možností je používání hodně mastných produktů, které navíc vytvoří film na povrchu pokožky, který rovněž zabrání pronikání určitého množství záření. Při pobytu na slunci je tedy vhodné používat  výrobky z hutných olejů doplněných trochou včelího vosku. Samotné oleje můžeme navíc zahustit cetearyl alkoholem nebo emulgačním voskem olivoilem (je třeba je rozehřát ve vodní lázni spolu s oleji v množství cca 9%). 

Tuhý tělový krém s mírným ochranným faktorem

Na výrobu tuhého tělového krému budeme potřebovat 40 g bambuckého másla, 40 g kokosového oleje, 20 g včelího vosku, 2 zarovnané lžičky oxidu zinečnatého, 1 zarovnaná lžička oxidu titaničitého, 5 kapek vit E, jedna lžička například sezamového oleje. V misce rozetřeme oxidy se lžičkou oleje do bílé pasty. Až po rozetření přidáme mimo vit. E všechny zbylé suroviny, které ve vodní lázni rozehřejme. Vyjmeme z vodní lázně, přidáme vit E a naplníme do silikonové formičky. Necháme ztuhnout v ledničce a používáme před sluněním jako mírnou ochranu. 

Ochranný balzám na rty

I rty je třeba před slunečním zářením chránit, proto je do balzámu vhodné zakomponovat oxid zinečnatý nebo titaničitý. Na jednu balzámovou trubku budeme potřebovat 5 g ricinového oleje, 0,7 g včelího vosku, 0,5 g karnaubského vosku, 0,2 g oxidu titaničitého (větší špička nože), kapku vitamínu E a různě barevné slídy k dobarvení (růžová, zlatá, bronzová, okrová). Nejdříve v trošce ricinového oleje v misce rozetřeme oxid titaničitý, poté přidáme zbylý olej, vosky a vložíme rozehřát do vodní lázně. Po rozehřátí vyjmeme, přidáme kapku vit E, slídy k dobarvení a nalijeme do balzámové trubky.

Hydratační plážový sprej

Nejen na pláž lze použít tento jednoduchý sprej, který je nejen hydratační, ale i velmi osvěžující. Na jeho výrobu budeme potřebovat 40 kapek esenciálního oleje z máty, 7,5 ml glycerínu, 7,5 ml panthenolu, 7,5 ml aloe extraktu, 175 ml demineralizované vody, 1 g kyseliny citronové  (pro úpravu pH) a 40 kapek konzervantu. Suroviny odměříme do vydezinfikované 200 ml lahvičky s rozprašovačem a používáme dle potřeby. Pokud budeme chtít sprej používat i na obličej, pak je vhodné snížit množství esenciálního oleje z máty na polovinu.

Rychlá úleva po spálení
Pokud se přeci jen stane, že se spálíme, pak rychlou úlevu od spálení poskytne naředěný mátový hydrosol s vodou (1:1) nebo silný prochladnutý černý čaj. Pokožku poté promažeme třezalkovým macerátem s pár kapkami EO levandule - úleva přichází po možném prvotním pálení, ale věřte, že třezalka opravdu funguje. 

Péče o pokožku po opalování

 Pokud jsme docílili zdravého opálení, můžeme si ho uchovat i díky přidání karotkového oleje do našich krémů (přidat ho lze i do hotového krému, jen pozor na dávkování – max 5 %). Využít lze i hotové krémové báze -  BIO krémová báze.

Zdravé opálení zůstane na pokožce déle, pokud bude pokožka dostatečně hydratovaná a pružná.



Hýčkat se můžeme už při sprchování. Do báze na sprchový gel stačí přidat v množství cca 0,2%  prášek z bylinky orleáníku barvířského  (Urucum), 4 % aloe extraktu a 5 % například meruňkového oleje. Sprchový gel se krásně zbarví do oranžova, aloe dodá pokožce potřebnou dávku hydratace a olej bude pokožku vyživovat již při sprchování.

Ti, kdož mají v oblibě olejová pleťová séra, pak i do nich mohou snadno přidat karotkový olej. Do olejových sér je vhodné zakomponovat arganový, meruňkový, brutnákový nebo šípkový olej. Všechny tyto oleje mají na pokožku blahodárný vliv, meruňkový navíc rozjasňuje pleť. Pokud máme k dispozici esenciální olej ze slaměnky, pak by neměl chybět.

Péče o vlasy v létě

I naše vlasy si zasluhují v létě zvýšenou péči. Při pohybu na slunci, je vhodné používat pokrývku hlavy. V létě je vhodné používat nezatěžující šampony a vlasy jemně „promašťovat“, aby nedocházelo k jejich vysoušení.

Jemný měsíčkový šampon

Na výrobu 200 ml šamponu budeme potřebovat 110 ml silného měsíčkového vodního extraktu – čaje (lze použít i heřmánek, růži, kopřivu…) 10 ml aloe extraktu, 5 ml panthenou, 0,5 g xanthanové gumy, 60 g coco glucosidu, 6 g mandlového tenzidu, 6 g slunečnicového tenzidu, 0,5 g kyseliny citronové, 40 kapek cosgardu a 20 kapek esenciálního oleje dle vlastní volby. Nejdříve v silném prochladlém vodním bylinném extraktu rozpustíme xanthanovou gumu. Při přidávání xanthanové gumy je třeba směs intenzivně míchat (pomoci si lze třeba malým napěňovačem mléka). Následně do směsi již opatrně vmícháme  zbylé suroviny a šampon přelijeme do lahvičky. Bublinky nám do druhého dne vystoupají na povrch. Pokud jsou naše vlasy velmi suché, lze šampon obohatit 5-10 ml coco siliconu. Coco silicon je olejovitá kapalina rostlinného původu, která nezanechává na pokožce mastný film a ve vlasových produktech nahrazuje nepopulární silikony.

Coco silicon nebo Hemiskvalan můžeme využít i na výrobu „suchého“ oleje na vlasy, který  můžeme využít právě v letním období.


Ochranný olej na vlasy

Na výrobu 50 ml oleje budeme potřebovat 38 ml coco siliconu, 5 ml arganového oleje, 5 ml ovesných lipidů 2 velké kapky vitamínu E a 10 kapek esenciálního oleje z ylang ylangu, který má na vlasy zkrášlující účinky. Veškeré suroviny můžeme rovnou odměřit do 50 ml lahvičky, kterou uzavřeme rozprašovačem a obsah protřepeme. Olej se používá dle potřeby, přičemž suché vlasy lze jemně nastříkat celé, vlasy mastící se jen u konečků.

Zjednodušeně lze uvézt, že klíčovými surovinami pro letní období by měly být výživnější oleje, které se ale dobře vstřebávají – kaméliový, meruňkový, rýžový nebo sezamový a dále olej z pšeničných klíčků (pro majitelky opravdu suché pokožky), pro pleť oleje s dobrou afinitou – olej z trnkových jader, skvalan, meruňkový, rajčatový, kvůli barvě pak karotkový olej a hydratační látky v podobě aloe extraktu, Fucogelu, kyseliny hyaluronové, močoviny a glycerínu. Při výrobě letních produktů je třeba počítat s tím, že nemohou dosáhnout vysokého ochranného SPF faktoru, jako lze vidět u prodávaných krémů. Vhodným výběrem surovin a hlavně umírněným sluněním se ale lze nákupu komerčních produktů vyhnout.

Ke slunění je třeba přistupovat zodpovědně tak, abychom se mohli dlouhá léta těšit ze zdravě vypadající pokožky. Věřím, že vám recepty a informace v článku pomohou ke krásné pokožce a přeji vám nádherné, sluncem zalité léto.


2 komentáře:

  1. Prosím jaký opalovací krém používáte u moře? 30 mi opravdu nestačí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vystačím si s tím, co píšu, neopaluji se, jsem v plážovém stanu a nosím tuniku s kloboukem, syn pak volnou košili. Tady Vám opravdu neporadím

      Vymazat