neděle 29. května 2016

Ovocný macerát

Také jste už přemýšleli o tom, jak do krémů přidat nějakou ovocnou složku? Jde do samozřejmě za pomoci různých ovocných prášků, ale já mám na mysli něco jiného. Musím se přiznat, že ovocný macerát není z mé hlavy, ale přivedl mě na něj můj obchodní partner, se kterým jsem probírala extrakční procesy. Sám v minulosti řešil přidávání ovocné složky do krémů a tohle fungovalo bezvadně.




Na ovocný macerát budeme potřebovat ovoce, jak jinak, a glycerín. Samozřejmě že i skleničku a místo, kde je teplota kolem 13°C. No to bude asi možná problém, protože klasická lednička je o dost studenější. Já mám ale i malou ledničku na vína, která umožňuje nastavení teploty.

Do skleničky volně vložíme pokrájené ovoce. Já jsem měla po ruce jablka a kiwi. Ovoce zcela zalijeme glycerínem uzavřeme a necháme macerovat po dobu 3 týdnů. Je dobré zkontrolovat, zda nejsou v lahvičce bublinky vzduchu. Já jsem si pomohla dřevěnou tyčkou, kterou jsem směs projela a nechala vzduchové bublinky vyvzlínat. Ovoce nezmění svou barvu, jen glycerín se postupně zabarví do jemné žluté barvy.

Po třech týdnech macerát přefiltrujeme. Je třeba použít velmi jemné plátno a filtraci jsem opakovala 3x, abych docílila co největšího očištění. Ten první jsem totiž i vyždímala, takže jsem z ovoce vymačkala i ovocnou šťávu jako takovou. 

Hotový macerát má poměrně nízké pH, jen kolem 3,5. Záležet bude ale na ovoci, ze kterého se takto vymacerují látky rozpustné ve vodě. Jsou to především ovocné kyseliny (vitamíny řady B, vit. C), flavonoidy, cukry apod. Macerát je jimi doslova nabitý. Pokud ovoce i vyždímáte, jako jsem to udělala já, bude obsahovat i řadu dalších látek ve vodě sice nerozpustných, ale v macerátu rozptýlených a pouhým okem neviditelných.

Macerát buď rovnou spotřebujeme do produktů, nebo ho zakonzervujeme. Já jsem použila KEM E.

Dávkování macerátu se bude pohybovat v rozmezí 5-10 %. Použít ho budeme moci všude tam, kde je vodní složka. Pár kapek ale můžeme vmíchat například i do balzámů na rty. Ty je ale nutné promíchat a nalévat nejlépe ve chvíli, kdy začínají trochu houstnout. Glycerín je totiž vodní složka a pokud by jsme balzám pořádně nepromíchali, zůstal by na dně.

Samozřejmě mi to nedalo, a macerát jsem ochutnala. Jen ve velmi malém množství, protože glycerín samotný je při vyšších dávkách lidskému tělu nebezpečný. Má příjemnou sladkokyselou chuť s příchutí jablek a kiwi :)

4 komentáře:

  1. Dobrý den přeji.
    Doufám, že nebudu vypadat jako hnidopich, ale vzhledem k tomu, že obdivuji Vaši skvělou a krásnou češtinu (skvělé recepty samozřejmě také)a protože v současné době není na netu dobrá a pěkná čestina samozřejmostí, ale spíše velkou vzácností, zarazila mne Vaše věta "Macerát je jimi doslova nabytý.". V hlavě mi vyskočil čertíček a tvrdí, že on by napsal měkké. Tak jsem si to začal zdůvodňovat, přece ten glycerin něco získal, tedy nabyl, a je to správně. Přesto mi to několik dalších dnů vrtalo hlavou a tak jsem zavolal jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český a tam madam, jejíž jméno jsem zapomněl, nekompromisně tvrdila měkké, přestože jsem se ji snažil zviklat, že macerát něco získal. Říkala, že nabitý ve významu "plný něčeho" je s měkkým, přesto, že to něco nabyl. Děkuji a přeji mnoho dalších úspěchů Vladimír Holan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Ono když člověk píše příspěvky kolikrát v jednu ráno, tak mu to nemyslí. Oceňuji Vaše hnidopišství, a nemyslím to bratru zle, a jdu to opravit. Člověk se učí celý život. Mějte se krásně. Míša

      Vymazat
  2. Dobrý den, chtěla bych se zeptat na trvanlivost takto připraveného macerátu. Otázek mě napadá více.
    1. Jak dlouho můžu mít takto připravený a zakonzervovaný macerát schovaný, než ho použiji do nějakého produktu?
    2. Je lepší macerát radši zakonzervovat, i když ho hodlám v nejbližší použít do produktu? Nebo si tím můžu spíš uškodit?
    3. Bude nižší trvanlivost produktu, když do něj dám takovýto macerát (i s tou ovocnou šťávou), než kdybych ho tam vůbec nedala? Případně jestli se dá říct, jak dlouho produkt s macerátem vydrží..
    4. A ještě bych se chtěla zeptat, jestli je nějaké ovoce, které k takovéto maceraci není vhodné, případně co obecně k takovéto maceraci není vhodné (i bylinky atd.)
    Vím, že je to hodně otázek, ale téma mě zajalo a ráda bych se zeptala dříve, než napáchám z nevědomosti nějaké škody. :-)
    Předem moc děkuji za odpověď. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ve zkratce :)
      1. max půl roku, skladovat v ledničce
      2. pokud ho použijete rovnou, do týdne, tak nee
      3. všechny hotové produkty s vodní složkou se musí konzervovat a trvanlivost je poté dána sílou konzervantu
      4. tak tohle jsem nekonzultovala, samozřejmě ovoce musí být čisté, nejlépe v BIO kvalitě, nějaké pevnější- nedovedu si představit macerovat nějaké kašovité kousky

      Tak snad jsem odpověděla na vše :)

      Vymazat