pondělí 9. května 2016

Koupelové Smoothie - inspirace LUSH

Při prohlížení amerických stránek LUSH (inspirace musí být), jsem se zastavila u koupelových Smoothie, které mě zaujaly svým složením. Jedním z nich je Dreamwash, jehož podstatnou složkou je Calamine powder, což je oxid zinečnatý s příměsí oxidu železa, který mu propůjčuje lehce růžový tón. Protože se Calamine docela špatně kupuje (já mám butelu z Amazon), nahradila jsem ho v tomto receptu kaolínem a musím říct, že výsledek mě samotnou překvapil. 



Už když jsem sestavovala recepturu, bylo mi jasné, že tady půjdu do zásaditých hodnot pH, takže běžně užívané konzervanty tady budou tak trochu mimo (nebudou fungovat). I proto jsem použila pouze rozmarýnový extrakt a Smoothie jsem dělala jen 100 g, abych ho co nejdříve spotřebovala. Na druhou stranu mikroorganismy (až na obzvláště houževnaté) při vyšším pH stagnují, takže rozmarýnový extrakt to dokáže na ten týden udržet. Pokud se navíc přidají nějaké EO, tak jen dobře.

Fotonávodu se výjimečně nedočkáte, protože jsem Smoothie dělala v 11 v noci a moc jsem si nedávala šanci na to, že se to povede napoprvé. Popis ale bude přesný, takže to jistě , pokud budete chtít Smoothie vyzkoušet, zvládnete.

Rozpis na cca  100g

40 g kaolínu (růžový aj. jíl bude také vhodný)
15 ml vody
10 g řepkového oleje (dodržela jsem uvedené oleje v originále, naštěstí mám doma za studena lisovaný)
10 g kokosového oleje
10 g coco glucosidu
10 g cetearyl alkoholu
5 g glycerínu
0,5 g rozmarýnového extraktu

Mimo to budeme potřebovat 2 misky, vodí lázeň, 100 ml dózu, líh na dezinfekci, metličku.
Do jedné misky odvážíme oleje a cetearyl, do druhé vodu, glycerín a glucosid. V originále je aloe, ale já jsem ho tam napoprvé nechtěla dávat. Napříště ho dám 5 ml na úkor vody.

Misky vložíme do vodní lázně, zahřejeme a vyjmeme ve chvíli, kdy se rozpustí cetearyl. Vodní fázi opatrně promícháme (aby to díky glucosidu nenapěnilo) a vlijeme do olejové fáze. Promícháme, přidáme rozmarýnový extrakt a kaolín. POZOR kaolín práší a chvíli trvá, než ho do směsi zapracujeme. Doporučuji v tomto případě vyšší misku, nebo rovnou nějakou skleničku, jinak budete mít bílou linku :).

Chvilku směs vypadá, jako sražený máslový krém (hospodyňky budou přesně vědět, o čem píšu), ale jakmile nádobu přemístíte do druhé misky s ledovou vodou,směs se mícháním spojí v krásný hladký krém, který vidíte na fotce (bylo to focené druhý den, takže to fakt drží).

PH je něco málo přes 8 (ušetřím Vám mytí pH metru, fakt to jde blbě dolů).

Smoothie se používá na vlhkou pokožku, kdy se rozmaže po celém těle. Garantuji vám, že ten pocit roztírání po těle je opravdu božský. Následně se opláchne teplou vodou. Smoothie asi neumyje šmír apod., ale jinak, na normální mytí je fantastický. Pokožka je krásně hladká, díky obsahu olejové fáze. 

No sama jsem zvědavá, jak se vám bude tahle mycí zvláštnost líbit.


9 komentářů:

  1. Ingredience mám jen ten rozmarýn extrakt ne, mám jen silnou tinkturu (rozmarýn ve vodce) můžu ho nouzově též použít?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže na 100g je to cca 3-5 ml, a přidat ho stejně jak vy přidáváte ten rozmaryn extrakt? nebo ho nejak zaclenit do vodni fáze? ale tam by se asi ten alkohol odpařil.... A ještě množství co dám té své tinktury odpočítám od množství vody, že ano? ;-)

      Vymazat
    2. Právě že naoopak do oleové fáze. Když se přidává pomalu, alkohol se odpaří (to je žádoucí) Pokud by měl alkohol sloužit jako "konzervat", muselo by ho být v produktu daleko více(10% čistého alkoholu). Tady to bude spíše držet látky obsažené v rozmarýně. Tak či tak spotřebovat rychle :)

      Vymazat
  2. Mohu se zeptat, zda je možné vyměnit řepkový olej třeba za slunečnicový? Díky za radu

    OdpovědětVymazat
  3. Bylo by možno použít jiný emulgátor?

    OdpovědětVymazat