neděle 15. května 2016

Hydrolát z maliníku

Maliník známe určitě všichni díky jeho lahodným plodům, ale za zmínku stojí i jeho listy. Já jsem se včera vydala na jejich sběr, abych si je za prvé nasušila do čajové směsi a také proto, abych si z nich vyrobila hydrolát.




Maliník má zklidňující, svíravé (adstringentní) a jemné protizánětlivé účinky.  Je rovněž silným antioxidantem, proto své uplatnění nalezne v produktech určených nejen pro podrážděnou a aknózní pleť, ale i v produktech určených k prevenci proti nepříznivým vlivům vnějšího okolí (působí proti volným radikálům). K velké škodě není zrovna rozšířený hydrolát (květinová voda), který přispívá k mírnému stažení velkých pórů a normalizaci činnosti mazových žláz. Pomáhá rovněž k regeneraci kožních buněk a napomáhá k rozzáření mdlé pleti.
To je tedy důvod, proč jsem se prodírala skoro dvě hodiny mezi trny a šetrně otrhávala listy. Dokonce jsem se snížila k tomu, abych na sebe nastříkla chemický sajrajt proti klíšťatům, protože letos jich je u nás tolik, že na ně nezabírají žádné moje namíchané směsi:(


Pro vaši představu. Tohle je hromada stlačených listů maliníku, která váží 300 g. Listy před vložením do kolony pokrájím, aby se mi tam vešly.


Vše potřebné je nachystáno,sklenice s ledem do zásoby. Jinak chladící spirála je schovaný v nádobě vpravo, kterou jsem naplnila ledovou vodou a ledem.


Do spodní baňaté části dávám už vroucí vodu, aby jsem destilaci urychlila. Do tubusu nad ní vložíme listy.


Sestaveno a jedem :)


Teplota 100°C. Takže nesahat.


V mezičase klidně stihneme kafíčko a sestavení 3D puzzle se synem :)


Hotový hydrolát vytéká do připravené nádoby. Doporučuji jej prohnat přes kávový filtr. I když totiž spirálu před i po destilaci prolívám vroucí vodou, usadí se tam trocha prachu, který mi potom filtr krásně zachytí. Aby byl hydrolát kvalitní, použijeme na 300 ml právě oněch 300 g čerstvých listů. Pak to má ty správné grády :)

Hotový hydrolát skladujeme v lednici, kde nám při dodržení všech hygienických podmínek vydrží až jeden rok. Já ho ale vždycky spotřebuji dřív. A jeden jednoduchý receptík pro inspiraci.

Jemná micelární voda

Pro výrobu micelární vody budeme potřebovat 92 ml hydrolátu nebo 10 ml HG extraktu + 82 ml minerální či kojenecké aj. vody. Přidáme 3,5 ml sulfátovaného ricinového oleje, 3 ml coco silliconu, pár zrníček kyseliny citronové a 20 kapek cosgardu nebo jiného konzervantu. Veškeré suroviny smícháme a naplníme do 100 ml, lihem vydezinfikované lahvičky. Micelární vodu používáme ke každodennímu dočištění pleti. Voda je vhodná jak pro prozáření mdlé pokožky, tak pro problematickou pokožku.










3 komentáře:

  1. Dobrý den, dříve jsem narazila na Váš příspěvek s destilováním řebříčku, kde Vám vznikl i éterický olej. Zajímalo by mě, jestli vznikl i z maliníku? A jak ten olej oddělíte od květinové vody? Díky moc :). Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nene, z maliníku ne. A neodděluji. To bych musela mít velkou destilační kolonu, alespoň pro 10 kg rostlinného materiálu, pak by se to vyplatilo ho oddělovat. A k separování se používá nádoba se spodním kohoutem, ke dnu zúžená, skleněná. Pro mé potřeby mi v hydrolátu těch pár kapek vůbec nevadí, naopak :)

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď. Přemýšlela jsem o výrobě vlastního EO z levandule, ale to by jí muselo být asi opravdu hoooodně a už moc "spešl" přístroj :).

      Vymazat