úterý 8. března 2016

Výživný denní krém s kofeinem a jemným béžovým nádechem

Kofein je výbornou surovinou nejen pro vnitřní nastartování ve formě kávy :), ale je vhodný i pro pleť, která už má něco málo za sebou. A moje pleť, která už čítá čtyři křížky, si občas zaslouží trochu povzbudit. Krém je vhodný i pro muže, ale těm nepřidáme do krému béžovou slídu. I když na druhou stranu, béžovka dodává pleti jen zdravou barvu, bez nějakého výrazného lesku, takže vlastně proč ne. I muži chtějí vypadat dobře.

Rozpis na cca 50 ml 

5 g trnkového oleje
2,5 g arganového oleje
5 g skvalanu
3 g olivoilu
3 g aloe extraktu
30 ml vody (demi, hydrosol, destil, Evian - co kdo má po ruce)
0,5 g kofeinu
10 kapek cosgardu nebo jiného konzervantu
1 PINCH béžové slídy (měřeno kovovými měrnými lžičkami)

Mimo to budeme potřebovat dózu, misky, metličku, variantně kapučínovač  (zpěnovač mléka) pro usnadnění práce, vysokoprocentní líh na dezinfekci. Potřebné suroviny, obaly či zařízení můžete koupit ZDE.

Do jedné misky odměříme oleje, skvalan a olivoil, do druhé pak aloe, vodu kofein a pH regulátor. Kofein se totiž lépe rozpouští v kyselém prostředí a navíc kofein má tendenci v emulzích krystalizovat a kyselé prostředí tomu předchází.


Misky vložíme do vodní lázně a zahříváme do doby než se vosk rozpustí. Vodní fázi promícháme do úplného rozpuštění kofeinu.



Následně  vodní  fázi vlijeme do olejové a mícháme.


Pozor, krém skoro okamžitě zhoustne, ale ve chvíli, kdy misku dáme do studené vody (pro urychlení chladnutí), tak se znovu rozteče. Dělejte jako by nic a stále míchejte, dokud se emulze nezačne chovat jako hladký krém :). 



Pokud chcete, můžete přidat po troškách výše uvedenou slídu (je lépe jí ale dát rovnou do ještě tekuté emulze), nebo ho nechte bez ní. Nakonec samozřejmě přidáme konzervant. 



pH výsledného krému se pohybuje kolem 5, záležet bude na tom, jakou vodu použijete. Krém je určený spíše pro 35+, přeci jen mladá pleť ještě kofeinové povzbuzení nepotřebuje. Samozřejmě konzistenci krému můžeme ovlivnit vlastní volbou olejů, fantazii se meze nekladou. 
To, že je krém nadýchaný jsem  zavinila dodatečným zamícháním slídy. Pokud se dá slída ihned, do ještě  tekuté emulze a krém se domíchá metličkou, takhle nadýchaný nebude.


1 komentář:

  1. Pěkný večer, Míšo! Můžu přidat do krému i kys.hyaluronovou? A bude pak ještě třeba ph regulátor? Raději se ptám, protože nejsem chemik. Nevím, jestli to už nebude moc látek. Ráda bych udělala kamarádce +40 dosti výživný a protivráskový krém.
    Děkuji Míša

    OdpovědětVymazat