úterý 29. března 2016

Kopřivový šampon s inulinem

Kopřivy už snad rostou všude, proto není od věci vyrobit si kopřivový šampon. Výroba nám nezabere ani 5 minut (nepočítám dobu louhování kopřiv) a naše vlasy jistě ocení domácí péči. Inulin navíc vlasové vlákno spolu s coco siliconem krásně vyhladí, takže při dlouhodobějším používání se nám vlasy odmění přirozeným leskem.


Rozpis na cca 200 ml

Do skleničky vložíme čerstvé kopřivy - cca 10 pěkných kopřiv, které zcela zalijeme 200 ml kojenecké, destilované nebo demineralizované vroucí vody, lahvičku uzavřeme a necháme 2 hodiny louhovat. Extrakt poté přefitrujeme přes kávový filtr.

120 ml extraktu
3 g inulínu
0,5 g xanthanové gumy
4 g coco siliconu
60 g coco glucosidu
6 g mandlového tenzidu
6 g slunečnicového tenzidu
0,6 g kyseliny citronové
40 kapek cosgardu (pokud bude mít šampon pH pod 5, lze použít i KEM E)
20 kapek EO  (rozmarýn, citron...)

200 ml lahvičku, nádobu na míchání, kapučínovač a metličku. Vše potřebné můžete zakoupit  ZDE.


Nejdříve si odměříme přefiltrovaný nálev z kopřivy, ve kterém rozpustíme inulin.


Do odměrky odměříme coco silicon, ve kterém rozptýlíme xanthanovou gumu. Ta se v něm nerozpustí, ale po vlití do vodního extraktu se snadno rozmíchá.


Vlijeme coco silinon s xanthankou do extraktu, rozmícháme, Potom přidáme tenzidy a kyselinu citronovou (způsobí zrůžovění šamponu).

Změříme pH a podle toho použijeme vhodný konzervant.Pokud je pH nižší než 5, lze použit levný KEM E. Nakonec můžeme přidat EO, já jsem použila rozmarýn.

Hotový šampon přelijeme do lahvičky. Bublinky do druhého dne opravdu "vyšumí", ale já to fotila asi hodinku po vyrobení, tak v šamponu ještě byly.

Žádné komentáře:

Okomentovat