pátek 5. února 2016

Bylinná mast na modřiny

Včera jsem se vrátila z procházky se psem, ze které jsem si po dlouhé době "přinesla" asi 10 cm modřinu, která začala pekelně bolet. Naštěstí mám po ruce zásobu bylinek  a dalších ingrediencí, takže výroba masti na její rychlejší vstřebání a zmírnění bolesti na sebe nemohla dlouho čekat. No a protože jsem jí chtěla hned, použila jsem metodu macerování za tepla. Návod na výrobu samozřejmě sdílím, protože se může hodit každému :)



Rozpis na cca 90 ml

90 g bambuckého másla (použila jsem rafinované)
5 g sušené arniky
5 g sušených sedmikrásek
3 kapky vit. E


Bylinky pomeleme v tříštivém mlýnku-čím menší částečky tím lepší.


Následně do misky odvážíme bambucké máslo,přidáme bylinky a vložíme do vodní lázně.


Necháme macerovat za tepla (voda nesmí vřít) 4-5 hodin. Občas bylinky promícháme a nezapomeneme kontrolovat a doplňovat vodu ve vodí lázni. Přeci jen se maceruje nějakou dobu, tak aby se voda neodpařila.


Po uplynutí doby macerace macerát přefiltrujeme přes plátno, přidáme vit E a přelijeme do dóz.


Pokud nemáme po ruce bambucké máslo, lze použít i olej lisovaný za studena  (slunečnice, oliva) a macerát zahustit včelím voskem či cetearyl alkoholem. Klasici použijí sádlo...

Arnika je výbornou bylinkou právě pro vstřebávání hematomů a sedmikráska zmírňuje bolest a otoky. Společně tak bylinky působí docela rychle. Vit E slouží jako antioxidant a prodlužuje životnost masti jako takové.

Suroviny s výjimkou sedmikrásky na výrobu můžete koupit ZDE. Díky mírné zimě jsem ale viděla již sedmikrásky nakvétat, takže stačí vyrazit do přírody :)





2 komentáře:

  1. Blbe jen že u nás je většina sedmikrasek bohužel i označovaná od psů:-( jinak super recept jako vždy

    OdpovědětVymazat
  2. Já ještě používám místo sedmikrásky měsíček lékařský. Tuto směs (arnika + měsíček + bambucké máslo) používám již několik let a má to opravdu skvělé účinky na modřiny, jizvy a odřeniny, dokonce i spáleniny (opařeniny). Hojení modřin zkracuje zhruba na polovinu času. Mám vždy po opalování takové zvláštní puchýřky, takové kulaté malé jizvičky, leta jsem se jich nemohla zbavit, zůstávaly přes celou zimu. Od té doby, co používám tento krém, je nemám :)

    OdpovědětVymazat