pátek 29. ledna 2016

Pleťový balzám - inspirováno komercí

Tak si tak brouzdám po webech - jako bych neměla co na práci, ale ono to není od věci se dívat po nature produktech, u kterých jde relativně odhadnut recepturu. Samozřejmě, že pokud produkt člověk nezná, je to tak trochu o intuici, ale ono se stačí mnohdy inspirovat kombinací použitých surovin. Naposled mě zaujaly produkty fa. BioAroma, kde jsem narazila na krém proti akné. Firma si zakládá na bezvodých krémech, takže by spíš nebylo od věci nazývat produkty balzámy apod., ale to jejich věc :)




Složení balzámu zní v originále takhle:  Simmondsia chinensis SEED (JOJOBOVÝ) OIL, Vitis vinifera SEED (vinné révy) OIL, CERA ALBA (včelí vosk a), Butyrospermum Parkii (BAMBUCKÉ) Máslo, Melaleuca alternifolia LEAF (TEA TREE) OIL, CITRUS Aurantium bergamia (BERGAMOT) OVOCE OIL, DICTAMUS creticus (třemdavou) OIL, Lavandula angustifolia (Lavender) OIL, Pelargonium graveolens květ (GERANIUM) OIL, geraniol, LINALOOL, citronellol, LIMONENE (100% přírodních složek silic)

Google Chrom to přeložil :) Až na jednu surovinu, což je EO z třemdavy, což je druh oregána speciálně pěstovaného na ostrově Kréta, jsou to všechno suroviny, které jsou běžně dostupné. Oproti původnímu receptu jsem tedy třemdavu nahradila rozmarýnovým extraktem a navíc jsem přidala pár gramů cetearyl alkoholu. Důvodem je to, že balzámy pak nekrupičkovatějí, což se občas u balzámů jen s včelím voskem stává.

Rozpis na cca 30 ml

10 g jojobového oleje
8 g oleje z révy vinné
2 g včelího vosku
2 g cetearyl alkoholu
3 g bambuckého BIO másla
8 kapek EO tea tree
5 kapek EO bergamot
5 kapek EO levandule
3 kapky EO geránium
2 kapky rozmarýnového extraktu


Do misky odměříme oleje, máslo a vosky a rozehřejeme ve vodní lázni.


Po rozehřátí vyjmeme, vmícháme EO a rozmarýnový extrakt a mícháme.


Chladnoucí balzám přelijeme do dózy.

Pravdou je, že se balzám docela dobře vstřebává. I tak ho ale moc nejde používat na den, obzvláště pokud se malujete. Používala bych ho spíše na noc a jako podklad bych použila hydratační růžový gel, jehož recept najdete v předchozím příspěvku.

Balzám nemám vyzkoušený :) tedy pokud neberu to, že prošel testem kožní snášenlivosti. Spíš mám na mysli, že jsem ho vyrobila více méně ze zvědavosti a jako inspiraci pro věrné čtenáře (proto je ho i tak málo, jen 30 ml :)). Budu tedy ráda, když ho okomentujete, jak vyhovuje vám.


7 komentářů:

  1. zdravím, moc děkuji za tento příspěvek. zní to skoro neskutečně, ale před dvěma dny jsem si vyráběla balzámek inspirovaný rovněž tímto od BioAroma, který jsem měla předtím. a vosk pěkně zkrupičkovatěl:( takže Váš koment o CetearylAlkoholu mi moc pomůže do budoucna. no a já ho před aplikací na obličej míchám vždy s AloeVera gelem a 1kapkou Fucogelu a je to supeeer...

    OdpovědětVymazat
  2. před týdnem jsem zkoušela něco podobného, tedy taky bezvodý "krém", u kterého jsem se nechala inspirovat slavným Inlight nočním balzámem (originál tuším 40 ml za 1800,-). Balzám mi na obličej vůbec nesedl, ale to vůbec nevadí. :) Zjistila jsem totiž, že mi perfektně hojí atopický ekzém na rukou, kterého se už rok nemůžu zbavit. Oproti originálu jsem přidala EO cistus, bohužel ale nemám přesné poměry, protože jsem si to nepoznamenala. Jinač zatím nezkrupičkovatěl a konzistencí to je taková hlaďoučká rostlinná vazelína...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani to proto hned v úvodu píšu, vezmu tužku a papír :) Já jsem se vyškolila na parfémech.Člověk namíchá něco, co úžasně voní, a pak zjistí, že si nepamatuje složení ...

      Vymazat
    2. No já vím:( ale už jsem se poučila - sešit jsem založila minulý týden hned po zkoušce balzámu, teď už to jen dodržovat.
      Jinač jsem slyšela, že pracovníci v některých parfumerských firmách mají vyloženě povinností vždy zapsat, jak co namíchali, kdyby náhodou objevili lepší:)

      Vymazat
    3. Ti se bez tužky a papíru neobejdou :)

      Vymazat
    4. Zdravím,
      s těmi parfémy, já si sic vše pečlivě zapisuju, ale že by se mi podařilo namíchat něco aspoň trochu voňavého... :D no, uvidíme za pár týdnů, jak píšete. :)

      Vymazat
    5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat