úterý 26. ledna 2016

Pleťové máslo se zinkem a allantoinem

Ačkoliv já osobně preferuji pleťové produkty, které si dělám z vodní a olejové složky, někdy je třeba sáhnout jen po vysloveně "olejové" verzi. Nejinak tomu je i u tohoto receptu na pleťové máslo se zinkem a allantoinem, kterým promazávám drobný lišejík a malinké suché ekzematické ložisko na nožce svého syna. 

Jeho výroba je navíc strašně jednoduchá, protože stačí jen jedna miska, metlička, vodní lázeň a ledová voda pro urychlení vychladnutí.



Rozpis na cca 30 ml

20 g bambuckého BIO másla
5 g konopného oleje
5 g meruňkového oleje
2 kapky rozmarýnového extraktu
1 g oxidu zinečnatého
0,3 g allantoinu

Do misky odvážíme bambucké máslo, které necháme ve vodní lázni rozehřát. Přidáme oba oleje, zinek a allantoin a vezmeme metličku nebo ze začátku i kapučínovač a pořádně rozmícháme, přidáme rozmarýnový extrakt. Jde o to, aby se zinek a allantoin ve směsi rozptýlil, protože obě suroviny jsou nerozpustné a klesají ke dnu.

Je lepší si k ruce vzít druhou větší misku, kterou naplníme ledovou vodou, popřípadě s kousky ledu a misku se směsí do ní vložíme a  mícháme a mícháme. 

Směs přendáme do vydezinfikované dózičky a necháme zcela vychladnout. Není od věci vložit máslíko do lednice, ale jinak samozřejmě snese pokojovou teplotu. Máslo se při styku s pokožkou okamžitě rozpouští :)

Kombinace másla a olejů je vhodná i pro citlivou dětskou pokožku, konopný olej je vhodný právě pro nemokvavé ekzémy, allantoin uklidňuje a zinek je vhodný na kožní problémy (je dobrý i na potničkové pupínky, alespoň mně se osvědčil).

Postup jsem tentokrát nefotila, neb jsem měla zrovna baterku od foťáku na nabíječce, ale myslím si, že tentokrát není ani třeba :)

11 komentářů:

  1. Míšo, můžu allantoin dat i na Řekové mazání pro 9 měsíční dítě? Kamarádka m psala že malý má po tělíčku suché červené fleky, doktorka dala linolu do koupele a toť vše . tak sem si říkala že ji našlhám bambucké máslo s mesickovym maceratem ve slunecnicovem oleji přidán iandlovy napadl mě i lanolin, že bych mu tam dala a allantoin mám též tak ale zase ať to nepřekombinuju. A prosím olejovy macerat mužů kolik dát, je to nějak omezené? A lanolin, poradite kolik se ho dává? Děkuji moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má tam být tělove mazání... Mobil mi to přepsal:-(

      Vymazat
    2. Měsíčkový macerát můžete dát klidně samotný. Záleží na to, v čem je macerovaný, slunečnice může dělat trochu neplechu, ale nemusí. Allantoin se dává do dětských zásypů, takže ano, jen je třeba se držet dávkování 0,1-1%. Lanolin se dává též, klidně 5 -10%, ale pohne Vám to s konzistencí. Už to bude prostě něco jiného.

      Vymazat
  2. Dobry den, Musí. Práve som objavila Vasu stránku a som nadšená. Chystam sa u Vás nakúpiť nejaké veci, ale chcem sa opýtať, či by ste nemohli poradiť nejaký jednoduchý recept na krém so ziskom, vitamínom E, pripadne vitamínom A a nejakým olejom a estetickým olejom a ešte možno kofeínom...neviem, či už by to nebolo moc prekombinovane??? Pleť mám po pôrode v dosť kritickom stave :-( trápi ma snáď všetko, pigmentove skvrny, akne, jizvicky po akné a samozrejme aj drobné vrásky...
    Vopred dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Automatické opravy estetický je samozrejme éterický a musi = Míšo :-)

      Vymazat
    2. No zní to trochu jako když pejsek s kočičku vařili dort :) - nemyslím to ve zlém. Ten kofein bych vynechala a začala nejdřív se zinkovým krémem s lískooříškovým olejem a aloe extraktem popřípadě se Seboclearem z eshopu.No a až se pleť vzpamatuje, tak bych začala s dopováním aktivek pro pohledově lepší pleť

      Vymazat
  3. Dobrý den Miso, recept se chystam vyzkouset, jen Allantoin je rozpustny ve vode, ne v oleji.. to je tedy mysleno do rozmaryn.extraktu? Nemohu tedy pouzit EO rozmaryn? Dekuji Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je sice rozpustný ve vodě, ale účinný je i v práškové podobě. Je třeba ho tedy v oleji rozptýlit, nic víc.

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. To vypadá výborně...bude to vhodné i pro lehkou atopii? Popř se záměnou meruňkového oleje za skvalen - dávají ho do produktů pro atopiky. A bude to pevné nebo krém?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si že ano. Klidně lze zaměnit skvalan za meruňkový olej a bude to pevnější, hutné.

      Vymazat