středa 20. ledna 2016

Kondicioner s panthenolem

I když jsem už vyzkoušela mraky šamponů, bez kondicioneru se bohužel neobejdu, ať dělám, co dělám :) Samozřejmě že nezůstávám u jednoho, ale stále zkouším nové a nové (já už jiná prostě nebudu). Tentokrát jsem chtěla zkusit něco s kombinací emulgačních vosků a také jsem do kondicioneru zakomponovala nový mandlový tenzid. Výsledek stojí za to. S kondicionerem jsem maximálně spokojená, takže tady je návod, pro inspiraci.


Rozpis na cca 200 ml

5 g ricinového oleje
5 g makadamového oleje
12 g BTMS
6 g cetearyl alkoholu
8 g panthenolu
154 ml vody - použila jsem kojeneckou
6 ml mandlového tenzidu
40 kapek konzervantu KEM E
20 kapek EO rozmarýna (volitelné)
20 kapek EO šalvěj (volitelné)

Mimo to budeme potřebovat 2 misky, kapučínovač, metličku, 200 ml nebo větší lahvičku s pumpičkou, vysokoprocentní líh k dezinfekci. Vše potřebné můžete zakoupit ZDE.

Do jedné misky odvážíme oleje a vosky, do druhé odměříme vodu a vložíme do vodní lázně, zahříváme :)


Jakmile se vosky roztaví, vyjmeme misky a vlijeme olejovou fázi do vodní. Na ručník dávám misku s vodou schválně, protože se mi netočí miska při míchání. 


Směs pořádně mícháme, nejdříve kapučínovačem.


Potom vyměníme za metličku, aby nebyla směs příliš provzdušněná a pomůžeme si miskou s ledovou vodou, aby jsme urychlili chladnutí.


Do směsi přidáme tenzid. Lze ho vynechat (pak je ale třeba zvýšit podíl vody), ale mně se to osvědčilo, protože se mi kondicionéry z vlasů lépe a rychleji smývají.


Potom přidáme panthenol a opět promícháme.


Nakonec dáme konzervant a esenciální oleje dle vlastní volby a pH regulátor, kterým doladíme pH. A takhle krásně kondicioner vypadá :)


Kondicioner má při tomto složení pH cca 5, ale bude záležet, jakou použijete vodu. Je lépe si pH změřit před tím, než přidáte pH regulátor (variantně kyselinu mléčnou) a přidávat ho postupně podle toho, jaké je výchozí pH.











5 komentářů:

  1. Vyzkoušela jsem jen jsem použila co bylo doma:-) (ricin a jojoba, cocoglukosid, cetyl alkohol) a funguje též výborně, vlasy jsou hebké, lesklé, ani druhý den od umytí se mi zatím nemastí:-)Konzistence je též ok. Díky za super recept:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Míšo, chcela by som sa opýtať, za akých podmienok by som mohla emulgačný vosk BTMS nahradzovať u kondicionéru tekutým lecitínom? Viem, že všade píšeš, že je nenahraditeľný :) ale predsa len, je to aj emulgátor, že?
    Ďakujem za odpoveď,
    Evka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To sice je, ale má úplně jiné vlastnosti než BTMS. Ten jde ve své podstatě nahrazovat pouze jiným voskem, který má také kondicionační účinky. Lecithin takové prostě nemá.

      Vymazat
  3. Ahoj Miška,
    môžem použiť namiesto mandlového tenzidu aj SLS? A miesto vyrovnávača pH kyselinu mliečnu? Čo iné mi ešte vyrovná pH? Ďakujem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kyselinu mléčnou určitě, na okyselení je Co se týká SLS můžeš, ale podívej se na dávkování. Já se SLS nepracuji, takže nemohu napsat kolik :)

      Vymazat