sobota 9. ledna 2016

Bylinná ústní voda

Ústní vody se staly nedílnou součástí v péči o dutinu ústní - ježiš to zní skoro jako reklama :) No nic. Chtěla jsem napsat, že ústní voda je takovou třešinkou na dortu. Ráda bych se podělila o jednoduchou ústní vodu, která díky bylinné tinktuře nejenom že osvěžuje dech, ale rovněž pečuje o naše dásně.




Ze všeho nejdříve budeme potřebovat vyrobit bylinnou tinkturu, na kterou budeme potřebovat cca 150 ml 60 - 70 %  konzumního lihu,  nebo čistou  vysokoprocentní vodku (tu jsem použila já, protože mi líh došel). Jak naředit například 80% konzumní líh na požadovaných 60-70% naleznete ZDE (jedná se online výpočet ředění).

Do čisté skleničky vložíme:
3 lžičky sušeného řepíku
2 lžičky sušeného heřmánku
2 lžičky sušené šalvěje
1 lžičku sušeného tymiánu

Bylinky zalijeme alkoholem a necháme na teplém místě macerovat po dobu 2-3 týdnů (pokud máte ten 60-70% postačí 1-2 týdny). Po maceraci tinkturu přefiltrujeme přes kávový filtr.

Dalším krokem je obohacení tinktury o mentol, který dá následně vyrobené ústní vodě příjemnou svěží chuť. 

Do 50 ml lahvičky odměříme 2,5 g krystalického mentolu, zalijeme ho zcela bylinnou tinkturou a protřepeme do rozpuštění.

Samotná ústní voda se připravuje vždy čerstvá. Stačí do sklenky nalít cca 50 ml kojenecké vody a přidat 5 kapek obohacené tinktury, kterou vždy před použitím protřepeme (v tinktuře se dělí složky, což odpadne při použití výše uvedeného vysokoprocentního lihu). Ústní vodou vyplachujeme ústa po vyčištění zubů.

Zbylou tinkturu můžeme použít k výrobě pleťové vody. Pokud nemáte suchou pleť, nebude alkohol vadit a navíc pak nemusíte pleťovou vodu nijak konzervovat. Množství alkoholu, které nám pleťovou vodu zakonzervuje by se měl pohybovat mezi 10-15%, takže množství bylinné tinktury je třeba propočítat podle toho, kolika procentní alkohol k výrobě tinktur používáme (opět vám k tomu pomůže shora uvedený odkaz).

K výrobě tinktur určitě nepoužíváme denaturovaný líh, protože i nepatrné množství takto upraveného lihu výsledný produkt změní v hořkou substanci. No nevím jak to lépe popsat, prostě je to hnusný na chuť. Samozřejmě pokud budeme tinktury používat například na pleťové vody, nebo do krémů, tak to zas až tak nevadí, ale i tak k výrobě používám konzumní líh nebo vodku, protože člověk nikdy neví :)

2 komentáře:

  1. Prosim, kde kupujete vysokoprocentni konzumni lih? Dekuji a hezky den ;-) Petra

    OdpovědětVymazat