pondělí 28. prosince 2015

Balzám na odřený nos :)

Chytla jsem od manžela "smrtelnou" nemoc na 4, tedy rýmu :) Chápu, že naši muži prožívají rýmu opravdu velmi intenzivně, ale ani mě tahle protivná záležitost moc nebaví. Chodit s "odřeným" nosem není zrovna to, co bych si přála. Proto jsem sáhla po pár surovinách a vyrobila si balzámek, který krásně zklidňuje místa intenzivně odíraná papírovými kapesníky.

Rozpis na 10 ml balzámek

1 g včelího vosku
1 g cetearyl alkoholu
2 g ricinového oleje
5 g meruňkového oleje
2 kapky EO levandule
1 kapka EO heřmánek modrý
1 kapka rozmarýnového extraktu

Mimo to budeme potřebovat misku, metličku, 10 ml dózu a vodní lázeň. Vše potřebné můžete koupit například ZDE.
Do misky odměříme vosky a oleje lisované za studena a necháme roztavit ve vodní lázni. Misku vyjmeme a přimícháme esenciální oleje, rozmarýnový extrakt a přelijeme do dózičky. Necháme vychladnout a hotovo :) 

A proč jsem použila uvedené suroviny? Ricinový olej je výborný na hojení drobných ranek, což EO z heřmánku a levandule jen umocní. Meruňkový olej je vhodný pro citlivou pokožku, včelí vosk spolu s cetearyl alkoholem balzám zahustí tak akorát (cetearyl to krapet odlehčí a navíc jsem zjistila, že včelí vosk pak tolik časem nekrupičkuje - určitě to znáte sami, mrška jedna). Jinak včelí vosk samozřejmě poskytne vhodnou bariéru před vysoušením namáhané pokožky. A rozmarýnový extrakt je mimo jiné antibakteriální, takže předchází případnému zanícení.

Balzámek používám dle potřeby, takže skoro po každém vysmrkání. Je velmi příjemný a pokožku opravdu zklidní. No a teď si jdu uvařit mátový čaj, protože mě rozbolela hlava. To je večer, ach jo.


1 komentář:

  1. Nos se musí zvláště v zimě rozhodně opečovávat a teprve naše spokojenost s ním nás nebude nutit k návštěvě podobných
    zařízení :) Přesně jak píšeš, nejhorší situace a zátěž pro nos je při rýmičce, které já se nezbavím nejen v zimě, ale i na jaře, protože jsem alergická na pyly. Takže, abych to uzavřela, tip na balzám se určitě hodí, i když já většinou používám klasický balzám na rty, který si vyhradím speciálně na nos a rty s ním potom logicky nemažu :)

    OdpovědětVymazat