úterý 17. listopadu 2015

Intimní bylinný gel

Už dlouho všem slibuji gel na intimní hygienu. Podotýkám, toto je gel, který vyhovuje mně a budiž všem k inspiraci. U intimních gelů je důležité pH, které se má pohybovat mezi 5 až 5,5. Tohle je největší oříšek, protože se mi prostě nepovedlo vymyslet organickou podobu gelu. Musela jsem použít základ, který už sám o sobě má kyselé pH. Jak to dopadlo s jinými základy uvidíte v příspěvku.

Rozpis na 100 ml

bylinky růži, přesličku a měsíček
200 ml vody (Evian, kojenecká, destilovaná)
10 kapek EO tea tree

Ze všeho nejdříve je třeba si vyrobit bylinný výluh. Na bylinný výluh jsem použila po jedné polévkové lžíci růžových plátků, měsíčku a přesličky a 200 ml vroucí vody.


Všechny tyto bylinky jsou vhodné pro nás ženy. Růži mám z vlastní zahrady (kdo neví, pak vězte, že si pěstuji damaškové a historické růže), ale stejně dobře poslouží i nasušené lístky růže stolisté, šípkové nebo jakékoliv zahradní, chemicky neošetřené, přesličku mám nasbíranou, měsíček kupovaný. Vodu (já použila Evianku) přivedeme k varu, bylinky vložíme do skleněné lahvičky a zcela vodou zalijeme. Necháme louhovat po dobu 2 hodin, přefiltrujeme přes kávový filtr nebo jemné plátýnko. 


Nemusím vám říkat, že jsem se u téhle fotky spálila.

Do vydezinfikované kádinky dáme 30 ml výluhu,


přidáme šamponový základ,


promícháme,


přidáme tea tree,


zkontrolujeme pH (pro jistotu)


a přelijeme do lahvičky


Pokud se ptáte, v čem byl problém s ostatními mycími základy, pak vězte, že při dokyselování na požadované pH se stalo toto.


Tuky, ze kterých jsou mýdla a mýdlové základy vyráběny, se takto oddělily. Pro zvídavé podotýkám, že tento výsledek vznikl při dokyselení tekutého kastilského mýdla, rozpuštěného marseilského mýdla i mýdlové hmoty melt and pour. A je úplně jedno, jestli dokyselíte kyselinou citronovou nebo kyselinou mléčnou.

Pokud máte jiný dostatečně kyselý mýdlový základ, pak ho samozřejmě můžete použít.

Jen pro doplnění, zbylý výluh jsem použila do sprchového gelu :) Pokud ho vypijete, také se nic nestane :)










1 komentář:

  1. Wau, to zkusím...původně jsem se po přečtení ingrediencí chtěla zeptat zda by šel použít základ tekutého mýdla z vašeho eShopu, ale má pH skoro 10 a asi by se při dokyselovaní mohl zdrcnout....! Jak jsem se dočetla...

    OdpovědětVymazat