neděle 29. listopadu 2015

Báze pod makeup - primer

Báze pod makeup je báječným produktem, jehož úkolem je vyhladit pokožku, popřípadě jí i barevně sjednotit. Na trhu nalezneme obrovskou škálu všech možných bází, ale ty přírodní aby člověk pohledal, o ceně ani nemluvě. Protože podkladovou bázi jsem svou ještě neměla, byl "úkol" jasný. Vymyslet takovou, která bude fungovat, a která bude co možná nejvíce natural. A tady je výsledek. Pevně věřím, že se vám bude líbit.


Rozpis na cca 30 ml

16 ml květinové vody (já použila růžovou)
3 ml glycerínu
4 ml oleje z trnkových jader (chtěla jsem, aby to vonělo)
2 ml skvalanu
1,5 g olivoilu
1 g bílého BB pigmentu
2 g silica
7 kapek Cosgardu
2 SMIDGEN žlutého prémiového oxidu
1 DROP hnědého prémiového oxidu
1 DROP růžového ultramarínu

Pomůcky:
3 misky
metlička
lžička
váha
měrné kovové lžičky
odměrka (stříkačka, kádinka)
30 ml dóza nebo lahvička s pumpičkou

Suroviny a pomůcky můžete zakoupit ZDE.

Veškeré nádoby a pomůcky vydezinfikujeme vysokoprocentním lihem. Do jedné misky odměříme glycerín, BB pigment, silicu a oxidy s ultramarínem (ty jsem zvolila jen kvůli sjednocení barevného tónu, nemusejí být, primer pak bude bílý). Do druhé misky odměříme olej, skvalan a olivem, do poslední odměříme květinovou vodu.


Nyní rozetřeme v misce glycerín s pigmenty a silicou. Můžeme přidat několik kapek caprylisu, tak aby jsme docílili této konzistence (dá to chvilku zabrat).


Do vodní lázně dáme zbylé misky (tu s květinovou vodou o chvilku déle)


Po rozpuštění emulgačního vosku misky vyjmeme a vodní fázi vlijeme do olejové a mícháme.


Pomoci si můžeme s miskou se studenou vodou (pro urychlení chladnutí).


Vznikne nám krásný lehký krémík.


Krém postupně zašleháváme do rozetřených pigmentů.




Přidáme cosgard.


Na ruce to na první pohled vypadá dost intenzivně.


Ale po rozetření je barva velmi jemná, opravdu to pouze sjednotí barevný tón. Barva je ale volitelná, jak jsem psala v úvodu.


Pokud se ptáte, proč jsem pigmenty nezačlenila rovnou do vodní nebo olejové fáze, pak vězte, že BB pigment dělá poněkud neplechu při vytváření emulze. Tenhle postup se mi prostě ověřil.

Primer má pH 6,5 - 6,8. Mám rozšířené póry na tváři, takže se mi v nich hodně produktů usazovalo a nevypadalo to vůbec hezky. S touto bází se mi to ale nestává. Bázi nanáším po lehkém denním krému, a po rozetření je pokožka jako samet. Minerální makeup na bázi vypadá naprosto úchvatně :)










18 komentářů:

  1. Skvělé, zrovna jsem si říkala, jestli je možné to vůbec vyrobit, udělala jste mi opravdu radost, určitě vyzkouším :-) Tak mě ještě napadá, co takhle řasenka a tekuté nebo gelové oční linky? Ještě jednou díky za skvělý recept. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. gelovky jsem ještě úplně nevychytala a řasenku sice recept mám, ale jsem fakt líná :)

      Vymazat
  2. Míšo díky za skvělý recept, krásně funguje.Těším se až zítra vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) snažím se tvořit funkční serepetičky :) :) :)

      Vymazat
    2. Tak už jsem vyzkoušela a jsem ještě nadšenější, než včera! Parádní výrobek, který se určitě usadí nastálo v mojí koupelně. Možná si budu lehce hrát se složením olejů a přidala jsem ÉO mrkev. Ten vyhlazující efekt je opravdu znát, klidně se to dá použít i samostatně, když nebude nálada na komplet líčení.
      Už se nemůžu dočkat, až vyladíte i tekutý make-up :-)

      Vymazat
  3. Já od narození našeho Kloučka (7.měs) dekorativku nepoužívám vůbec, ale jak to tady čtu, tak ty oxidy a slídy si musím koupit ať to můžu vyzkoušet:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani určitě budete nadšená. Já to ani nemám už kam nanášet, je to závislost :)

      Vymazat
  4. Dobrý den, zrovna se chystám dělat tuto bázi a při odvažování jsem zjistila, že mi váha nechce odvážit 1g :( prosím jde se i jinak orientovat u bb pigmentu a silice, třeba na měrné lžičky? děkuji moc za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý deň, mohli by ste mi prezradiť ako dostať primer do fľaštičky s dávkovačom. Je tam tak malý otvor a primer hustejší, že mi to nejde. Ďakujem

    OdpovědětVymazat
  6. Míšo, prosím vás, je nějaký rozdíl v oxidech co máte v eshopu? Prémiové x "obyčejné " příp v barevnosti? Chci si objednat konečně suroviny na váš primer;-) děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani je tam rozdíl v barevnosti a hlavně ty prémiové jsou opravdu speciálně pro kosmetiku, kde je důležitá barevná stálost a přesná jemnost mletí.

      Vymazat
  7. Míšo prosím,
    mohu trnkový olej nahradit jiným? Nemám ho zrovna po ruce, tak jiný, vhodný pro smíšenou pleť?
    Moc děkuji :-)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chce to lehký olej, réva, skvalan, caprylis, max meruňka :)

      Vymazat
  8. Dobrý den, báze vyzerá fantasticky, urcite chcem vyskúšat, mam velmi rada vas blog, ste úžasná, vaše recepty milujem. S kozmetikou začínam, zatial som skúšala len krémy, sprchace a sampony,no chcela by som vyskúšat aj make-upove krémy, aj práškový mame-up. Celkom som v tomto recepte nepochopila niektoré zložky, ktore sa pridávajú... 😊 Biely BB pigment myslite biely pigment do krému a rtenek? A silicu myslite silica Micro pearl? Naozaj s týmto este nemam skúsenosť, preto sa radšej pýtam. Dakujem za odpoved. 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to tak jak říkáte. Normálně když najedete na surovinu, tak se proklikem dostanete přímo na danou surovinu. U tohoto receptu jsem to nějak asi nedotáhla do konce.

      Vymazat