sobota 10. října 2015

Kostival lékařský a jeho využití v kosmetice

Nádherná a vznešená vytrvalá bylina, která nás v létě těší něžnými fialovým „zvonečky“. Kostival byl hojně využíván už ve starověku a středověku, kdy tvořil nedílnou součást tehdejšího bylinkového léčitelství. Snad nikdo si nedokázal představit hojení pohmožděnin a dokonce zlomenin bez kostivalu.


Trocha teorie
Kostival se vyskytuje na celém území ČR, od nížin až po podhorských oblastí. Nalezneme ho v pásmu od Irska přes severní Španělsko až k východu ve Střední Asii, zavlečen byl i na území Severní Ameriky.
Miluje vlhčí stanoviště, proto ho skoro nikdy nenajdeme na slunných stráních, ale spíše v příkopech, lužních lesech a vlhkých loukách.
Kostival je bylina vskutku impozantní, svým vzrůstem dokáže zlikvidivat i jiné rostliny, a to díky svému časnému nástupu a celkově svou velikostí, neb může dorůst až 140 cm. Listy má střídavé, vejčitě kopinaté, drsně chlupaté, květy v mnohokvětých dvojvinanech barvy modrofialové, zřídka růžové či bílé. Kvete od května do července.
Z kostivalu se využívá kořen, někdy i list. Z účinných látek je třeba zmínit zejména slizové látky, silice, třísloviny, alkaloidy symphytocynoglossin a jeho štěpný produkt konsolicin, intermedin a acetylintermedin, glykosid konsolidin, allantoin, asparagin, symphytyn, echimidin, laziokarpin, metylpyronin, lykopsanin, acetyllykopsamin, škrob, triterpeny, aminokyseliny, pryskyřice, cholin aj.
Sběr
Kořen se sbírá na jaře před začátkem vegetace nebo na podzim (září, říjen), kdy je koncentrace účinných létek nejsilnější. Přednostně se užívá čerstvý, nicméně ne každý má možnost si kořen obstarat, proto se po omytí a rozpůlení suší na slunci nebo uměle při teplotě do 45 °C. 
Použití
Droga ovlivňuje krevní oběh, působí mírně projímavě, hlavně však zmírňuje bolest a podporuje regeneraci tkání, protože látky v něm obsažené podporují tvorbu hojivé tkáně. Dle J. A. Zentricha pomáhá hojit zlomené kosti, příznivě působí při zánětech, podvrknutí, výronech, pohmožděninách, bércových vředech, menších popáleninách či omrzlinách, podáván vnitřně působí hojivě na trávicí trakt, na záněty žaludku a střev, uplatní se i při léčbě respiračních chorob spojených s kašlem.
Kostival se s ohledem na obsah svých látek využívá především v léčebné kosmetice, formou tinktur, mastí a obkladů. Své využití nalezne ale i v pleťové kosmetice, a to zejména díky obsahu allantoinu v kombinaci s ostatními látkami.

Tradiční kostivalová mast ze sádla

Kostivalová mast se tradičně vyráběla z vepřového sádla, které bylo levné a bylo vždy po ruce. Pro výrobu budeme potřebovat čerstvý kořen, který řádně opereme, necháme okapat (osušíme) a nakrájíme keramickým nožem na tenké plátky. Vezmeme nekovovou nádobu a ve vodní lázni v ní rozpustíme sádlo, do kterého vložíme nakrájený kostival, v takovém množství, aby byl kořen potopený. Necháme 20 minut v horké lázni, potom odstavíme a necháme vychladnout. Druhý den směs znovu rozpustíme, ve vodní lázni, přecedíme přes plátno a uskladníme ve sklenicích nebo v kelímcích, v chladu a temnu.
Mast se používá na bolavá záda a namožené svaly.

Kostivalová mast z bambuckého másla

Pro výrobu masti z bambuckého másla můžeme použít stejný postup, pouze vyměníme sádlo za bambucké máslo, nebo můžeme použít sušený kořen a trochu odlišný postup. Vezmeme 50 g sušeného kořene a 230 g bambuckého másla (jedná se o cca 250 ml). Ve vodní lázni rozpustíme v nekovové nádobě bamvucké máslo a přidáme kostival. Pokud máte výkonný mixér (mlýnek), je lépe kostival podrtit. V horké lázni necháme směs macerovat po dobu 5 až 6 hodin macerovat. Následně přecedíme přes plátno a uskladníme opět ve sklenicích nebo v kelímcích, v chladu a temnu.

Kostivalová lázeň

K přípravě kostivalové bylinné lázně můžeme využít jak kořen, tak i list, toho je ale třeba alespoň dvakrát tolik jako kořene. Do dvoulitrového hrnce dáme hrst sušeného kořene nebo dvě hrsti listů, Talijeme vodou a přivedeme k varu. Odstavíme a necháme pod poklicí louhovat 20 minut až jednu hodinu. Přefiltrujeme a přidáme do lázně. Lázeň si užíváme alespoň 20 minut. Lázeň výrazně zmírňuje svědění pokožky a pečuje o suchou pleť.

Měsíčkovo-kostivalová hojící mast

K přípravě této masti budeme potřebovat sušený kořen kostivalu, měsíček, kvalitní olej lisovaný za studena a včelí vosk. Byliny rozdrtíme a použije stejný objemový díl kostivalu a měsíčku. Následně máme dvě možnosti vytvoření olejového macerátu. Pro oba způsoby se na 1 díl bylin používají 4 díly oleje. Buď bylinky necháme macerovat za studena, ve sklenici na slunném místě po dobu 6 týdnů, nebo použijeme maceraci za tepla, kdy je postup shodný s výrobou masti z bambuckého másla, jen s tím rozdílem, že použijeme olej. Přeceděný macerát následně zahřejeme ve vodní lázni a na 51 ml hotového macerátu přidáme 9 g včelího vosku. Jakmile se vosk roztaví, směs promícháme a přelijeme do skleničky nebo dózy.
Mast používáme na ošetření drobných poranění, suchých ekzémů a podrážděné pokožky.

Tento článek vyšel v časopise Bylinky Revue, v říjnovém vydání.Časopis můžete zakoupit zde.

Zdroje:
DUGAS, D. Bylinkový receptář. 1. vyd. Praha 3: Ottovo nakladatelství, 2012, ISBN 978-80-7451-062-5
RUBCOV, V. G. Zelená lékárna. 2. vyd. Praha 1: Lidové nakladatelství, 1985. ISBN 26-046-85.

SCHÖNFELDER, Ingrid a Peter SCHÖNFELDER. Léčivé rostliny. Překlad Jana Jindrová. Praha: Ottovo nakladatelství, 2010, 496 s. Ottův průvodce přírodou. ISBN 978-807-3605-889.

Žádné komentáře:

Okomentovat