sobota 24. října 2015

Jak je to s hydratací pokožky


Správná úroveň hydratace je pro pokožku jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících její zdraví. Hydratovaná pokožka si zachovává své základní vlastnosti jako jsou ochrana, elasticita, ohebnost a plasticita. Navenek pak pokožka doslova září zdravím.

Obsah vody v pokožce dosahuje až 70% a u epidermis 65%. Jednou z klíčových funkcí epidermis (nejsvrchnější vrstva kůže) je tvorba vrstvy relativně neprostupných mrtvých buněk, známou jako stratum corneum.




Aby byly zachovány všechny základní vlastnosti pokožky, musí epidermální bariéra splňovat dvě podmínky:

-           musí být pevná ale přesto zůstávat ohebná
-           velmi rychle se odlupovat, aby si vždy udržela optimální tloušťku

Hlavní stabilizační prvek této velmi křehké rovnováhy leží v zachování kritické úrovně hydratace v korneální vrstvě. To zní strašně vědecky, jednoduše řečeno v kůži musí být dost vody :).  Tato vodní rovnováha závisí na pocení, atmosferické vlhkosti, množství vody v buňkách pod strateum corneum a v povrchovém hydrolipidovém filmu.
Tento film s komplexní strukturou je neobyčejně homogenní a rovnoměrně pokrývá veškerý povrch stratum corneum.

Hydrolipidový film zahrnuje:
-           tukovou složku skládající se z mezibuněčných tuků uspořádaných ve formě vrstvy z keratinocytů, séba a mastných látek absorbovaných pokožkou
-           vodní složku známou jako N.M.F. (Natural Moisturizing Factor)

Pomocí tohoto filmu se reguluje a udržuje vhodná úroveň vlhkosti ve stratum corneum poskytuje tak účinnou ochranu jak proti nadměrnému vlhčení tak na druhou stranu proti vysoušení.

Je to právě správná hydratační úroveň korneální vrstvy a hydrolipidového filmu, které určují:
-           účinnost epidermis v jeho roli ochrany pokožky
-           komfort pokožky
-           vzhled pokožky a její vlastnosti na dotyk

Dehydratovaná pokožka: příčiny a následky
Pokožka, která vypadá jako vytahaná, pomačkaná, postrádající krásu a lesk je dehydratovaná. Všechny tyto projevy nám pak brání dobrému pocitu, jaký nám může dát jen zdravá a silná pokožka.

Dehydrataci pokožky mohou způsobit například následující faktory:
-           atmosférické faktory (vítr, změny v teplotě,…)
-           znečištění (výfukové plyny,…)
-           skladba jídelníčku
-           psychologické faktory (nedostatek spánku, pocit úzkosti, únava, vyčerpanost, stres,…)

Jakmile zjistíme nedostatek „příjemných pocitů“ nebo jiný problém, musíme zajistit, aby byla obnovena vhodná úroveň hydratace tak, aby jsme předešli jakýmkoliv klinickým projevům na pokožce.

Nejlepší cestou je samozřejmě redukce  faktorů způsobujících dehydrataci pokožky, ale to není  bohužel zase až tak možné. Proto je třeba hydrataci  pomoci i z vnějšku. Pokožku je třeba zásobit hydratačními látkami, kterými jsou například kyselina hyaluronová, aloe a glycerín, různé ovocné výtažky, Fucogel, Hydrobalace. Na trhu pak existuje i řada velmi účinných surovin, které mají ověřené klinické testy. Ty se používají ve chvíli, kdy je pokožka opravdu silně dehydratovaná a stresovaná. Jednou z těchto surovin je například Aquarich.

Vhodná je samozřejmě i úprava jídelníčku. Zařazením více zeleniny a ovoce a snížením průmyslově upravených potravin prospějeme nejen naší pleti, ale i celkovému zdraví.

Abych Vám co nejvíce ušetřila Váš čas, připravila jsem tři druhy hydratačních balíčků, které si poradí i s extrémně dehydratovanou a stresovanou pletí. Balíčky jsou sestavené tak, abyste si nemuseli s ničím lámat hlavu, obsahují podrobný návod a suroviny potřebné pro výrobu 300 ml hyaluronového séra a až 400 ml hydratačního tonika.



2 komentáře:

  1. Hmm to je zajimave. Ja pouzivam na oblicej jenom kokosovy ci mandlovy olej, je to dostatecne? Nebo potrebuju neco co ma moisturising factor in it?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Minimálně by to chtělo používat olej na pleť nastříkanou např. květinovou vodou. Olej jako takový hydrataci nedodá. Zabrání sice dehydrataci, ale pokud pokožka nemá "vodu", tak to nestačí.

      Vymazat