sobota 17. října 2015

Balzám po holení

Už dlouho jsem nevložila něco pro muže, takže napravuji. Zkuste svým mužům vyrobit balzám po holení plný mentolu se zklidňujícím účinkem díky allantoinu a aloe. No a pokud by náhodou nevyhovoval, můžete balzám používat jako účinnou úlevu od pocitu těžkých nohou :)

Rozpis na cca 50 ml

3 g vosku č. 3 začátečníkům doporučím Olivoil :)
34 ml minerální vody
5 ml aloe extraktu
2,5 g mentolu
0,5 g allantoinu
0,1 - 0,2 g xanthanové gumy (podle požadavku na gelovitost,já použila 0,2 g)
10 kapek cosgardu 



2 misky
kapučínovač
mini metličku
váhu
50 ml lahvičku

Ze všeho nejdříve veškeré nádoby a nářadí vydezinfikujeme vysokoprocentním lihem. Do jedné misky poté odměříme oleje a vosk, do druhé misky  minerální vodu aloe extrakt,přidáme i allantoin (lépe se rozmíchává). Obě misky  se vloží do vodní lázně. 

Počkáme, dokud se emulgační vosky zcela nerozpustí a přidáme do oleje mentol a mícháme do rozpuštění.


 Poté vlijeme vodu do oleje a mícháme, zprvu kapučínovačem, poté metličkou. Kapučínovač je tady opravdu na místě, protože míchání dá zabrat - hodně dlouho to vypadá, že se to nespojí.



Pomoci si můžeme s miskou se studenou vodou. Umíchání emlze bude rychlejší.


                               Přidáme xanthanovou gumu a pořádně rozmícháme.


                                               Nakonec přidáme konzervant.


Hotový balzám má pH kolem 6,0 a vydrží cca 3 měsíce. Jak jsem psala v úvodu, je výborný po holení, protože mentol osvěžuje a zároveň spolu s allantoinu zklidňuje pokožku po holení. Aloe pokožku hydratuje. Balzám je se velmi rychle vstřebává.

Protože se zde pracuje s mentolem, je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Po práci je třeba si umýt ruce a hlavně NESAHEJTE SI DO OČÍ nebo se zblázníte... Doporučuji rovněž provézt test kožní snášenlivosti.


3 komentáře:

  1. Oooo super sice jsem psala k jinému příspěvku můj záměr na výrobu péče po holení ale toto též zkusím. Když vynechám ten mentol tak nevadí ?on to chladivé nemusí...

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat