čtvrtek 10. září 2015

Heřmánkový kondicioner s inulinem

Minulý týden mi došla maska na vlasy, tak jsem samozřejmě neváhala si připravit další. Tentokrát se jedná o spíše kondicioner s heřmánkovou infuzí a inulínem, který krásně  vyhlazuje vlasové vlákno. Kondicioner proto, že na rozdíl od masky je v něm opravdu málo olejové fáze a je určen hlavně pro zmíněné vyhlazení vlasového vlákna.


Recept na cca 100 ml

84 ml infuze (čaje) ze dvou lžic heřmánku 
0,2 g kyseliny citronové (na špičku nože)
3 g panthenolu
1,5 g inulinu
20 kapek cosgardu nebo Kem E

Dále budeme potřebovat:
  • dvě misky
  • metličku nebo kapučínovač
  • vodní lázeň
  • kosmetickou dózu
  • váhu

Nejdříve ze všeho vše řádně vydezinfikujeme vysokoprocentním lihem. Poté vyrobíme  silnou infuzi (čaj) z cca 110 ml vody a dvou zarovnaných lžic sušeného heřmánku. Máslo a emulgační vosk BTMS odvážíme do jedné misky, 84 ml přefiltrované infuze s kyselinou citronovou do druhé.


Následně vložíme do vodní lázně a počkáme, až se vosk rozpustí. Vyjmeme, vlijeme vodní fázi do  olejové a mícháme. Pomůžeme si miskou se studenou vodou.



Poté přidáme inulín a panthenol a pořádně promícháme - nebojte se, inulin se opravdu rozpustí.



 pH masky je cca 5,0.


Nanáší se na vlasy po umytí šamponem a nechá se působit podle stavu vašich vlasů. Já ji měla ve vlasech asi jen půl minuty. Použité suroviny prospívají k vyživení a uhlazení vlasů. Místo heřmánku lze samozřejmě použít jakoukoliv jinou bylinku.


8 komentářů:

  1. Dobry den,
    mate nejaky recept na kondicioner pro prirozene vlnite vlasy? Nechci pouzivat drahe produkty ciste chemicke. Kdyz je pouziji, vypadam pak jak po spatne chycene trvale.
    Dekuji,
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste tu rozmarýnovou, jen místo ricinového použijte olej z trnkových jader, nebo konopný. Oba oleje jsou pro vlnité vlasy moc příjemné.
      http://www.mishabeauty.org/2015/02/rozmarynova-maska-na-vlasy.html

      Vymazat
    2. Děkuji za radu, určitě vyzkouším.
      Petra

      Vymazat
  2. Tak jsem vyrobila a aplikovala. Naprosto uzasne:). Vyrobila jsem si i dle vaseho postupu bylinkovy sampon, ale ten mi vlasy obrovsky vysusuje. Nicmene po aplikaci kondicioneru-bezva. Do samponu jsem dala hermanek, koren z lopuchu a mesicek i hrst koprivy (do vodni faze). Mate nejaky typ na sampon, ktery tolik nevysusuje?
    Dekuji,
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro někomu v šamponech vyhovuje přidání oleje, cca 5 ml. Já např. toto nemohu, ale na druhou stranu mě moje šampony nevysušují. Ono vlasy jsou opravdu mrška a opravdu to chvíli trvá, než přijdete ne ten svůj. Je to kupodivu mnohem horší než u pleťových krémů.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Inulin je znám pro své hydratační a změkčující účinky. Jedná se o polysacharyd fruktózy. Polysacharydy mají schopnost hydratovat a změkčovat pokožku díky tomu, že na povrchu pokožky i vlasů vytvářejí mikroskopický vodní film. Má velmi univerzální použití, lze ho použít do všech typů pleťové i vlasové kosmetiky.

      Vymazat