neděle 21. června 2015

Tuhý krém - lotion bar s přirozenou UV ochranou

Vyrobit si doma krém se zaručenou UV ochranou není úplně tak jednoduché, protože UV ochrana je v podstatě neměřitelná. Pokud se ale cíleně neopalujete, můžete vyzkoušet tuhý krém - lotion bar, který obsahuje oxid zinečnatý, a který Vám nahradí  klasické opalováky s nízkým UV faktorem. Na běžný pobyt venku vám tedy vystačí. Vystačím si s ním i já, ale předesílám, že se záměrně neopaluji a vyhýbám se pobytu na sluníčku od 11 do 15 hodin :) Prostě všeho s mírou.

Návod na cca 100 ml

20 g včelího vosku - v případě velkých veder lze množství zvýšit
2 zarovnané lžičky oxidu zinečnatého
1 zarovnaná lžička oxidu titaničitého (zaručí vyšší blokaci slunečních paprsků, ale zase více bělí, může se nahradit zinkem)
5 kapek vit E

Postup je velmi jednoduchý. Do misky odměříme olej, máslo a vosk a necháme ve vodní lázni rozpustit. Poté přidáme oxidy a řádně promícháme kapučínovačem. Naplníme do silikonových formiček a necháme ztuhnout, nejlépe v ledničce.

Pokud jsme estéti, variantně můžeme přidat třeba zlatou nebo bronzovou slídu, na sluníčku se pak budeme hezky lesknout. Můžeme přidat i esenciální olej, doporučuji ale volit nějaké kytičky, protože citrusy zvyšují fotosenzibilitu.

Výhody - doma vyrobené :); výrobek neobsahuje vodu, proto je vhodný i do teplého a slunného počasí, protože nehrozí jeho zkažení; jednoduchým přidáním oxidů lze zvýšit ochranný film (bohužel na úkor bílého zabarvení - lze odstranit kolorováním); díky obsahu jen oleje, másla a vosku se ve vodě hned nesmyje.



Takhle to vypadá po lehkém rozetření


No a takhle po opravdu dokonalém rozetření.




Žádné komentáře:

Okomentovat