úterý 23. června 2015

Bylinné hojivé tonikum

Toto tonikum v sobě skrývá opravdovou sílu bylin, které spolu s panthenolem tvoří vyváženou hojivou směs. Ze všeho nejdříve si ale musíme vytvořit bylinný extrakt.

Návod na extrakt


K výrobě bylinného extraktu budeme potřebovat sušený jitrocel, měsíček a levanduli - stejný váhový podíl. Bylinky semeleme v tříštivém mlýnku, díky čemuž zkrátíme maceraci. Bylinky dáme do suché a čisté sklenice a přidáme v poměru 1:4 (na jeden díl bylinek 4 díly tekutiny) směs vody, glycerínu a 96% alkoholu - v poměru 1:1:1. Necháme macerovat 10 dní.


Směs následně přefiltrujeme přes kávový filtr.


Tonikum 100 ml

5 ml macerátu
83 ml minerální vody
20 kapek cosgardu

Vše smícháme a hotovo. Macerát můžeme přidat i do pleťového krému v množství až 5%, ale o tom až příště.

11 komentářů:

  1. Dobrý den, měla bych dotaz, jaká je trvanlivost vytvořeného extraktu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při skladování v lednici cca 6 měsíců (v případě jen hydroglyc). Pokud je tam alkohol pak 1 rok

      Vymazat
    2. A je nějaký rozdíl v účincích a následném použití hydroglycerinového a hydroglycerinalkoholového extraktu?

      Vymazat
    3. Obecně v alkoholu se rozpouštějí trochu jiné účinné látky a macerát se dává do konečného produktu v množství do 5%, HG macerát se dává rovnou do vodní fáze a to v množství až 20%(v případě, že podíl glycerínu a vody 1:1) Pokud je glycerínu méně, tak můžete v podstatě macerátem nahradit celou vodní fázi - jde o to, aby v propočtu glycerín nepřekročil obsah 10% z celkového množství konečného produktu.

      Vymazat
  2. Díky za vyčeprávající odpovědi :) Už jsem si vyrobila macerát. Jen mě překvapilo, že se tekutina v podstatě celá vsákla do bylinkové drti, i když jsem ji připravila dle výše uvedených poměrů. Připravila jsem tedy ještě jednu směs tekutin, dolila a už je to podle mě lepší. Nevím, co bych pak ždímala z bylinek :)
    Ale ještě mě napadl jeden dotaz, jak se to může zkazit a jak to poznám? Předpokládám, že to může zplesnivět. Ale může to i zkvasit - a hlavně jak to tedy poznám? Jde mi o to, že vůně bylinek je velmi intenzivní, tak bych to asi podle zápachu nepoznala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Našla bych tyto info ve Vaší publikaci o macerování? Zvažuji, že si ji při příštím nákupu koupím ;)

      Vymazat
    2. Pokud se macerát zakonzervuje, pak opravdu v lednici vydrží, ale já si ho dělám obecně málo, aby se co nejdříve zpracoval. Nikdy se mi nestalo, že by se zkazil. Bakteriální nákazu ihned nepoznáte, pouze laboratoří. Kvašení poznáte podle bublinkování, ale kvasit vám to bude jen s přidáním cukru, v teple, když se začnou množit bakterie (potřebujou něco papkat mršky), plíseň jsem nikdy nezaznamenala. Tyto informace v brožuře nejsou :)

      Vymazat
  3. Dobrý den, kde seženu prosím 96% alkohol?
    Děkuji.
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba zde http://www.kosmetickesuroviny.cz/Lih-96-250-ml-d63.htm

      Vymazat
  4. Děkuji moc. Vůbec jsem ho u Vás nemohla najít :-)

    OdpovědětVymazat