úterý 12. května 2015

Srovnání DIY šamponů


Dnešní příspěvek bude tak trochu netypický, budu se věnovat srovnání doma vyrobených šamponů. Srovnání je čistě subjektivní, protože zatímco u pleťových krémů problémy nebývají, u vlastnoručně vyrobených šamponů to může být někdy i „peklo“. To, že si doma vyrábím skoro vše, je zřejmé z mého blogu, ale přiznám se, že asi největším oříškem pro mě bylo vychytání šamponu na vlasy. Moje vlasy jsou jemné, zhruba 15 let barvené či odbarvované, střídavě krátké, nyní polodlouhé. Šamponů jsem vyzkoušela vyrobit mraky a tady je stručné shrnutí, které třeba někomu pomůže.
Ze všeho nejdříve jsem si zkoušela vyrobit šampon z kastilského tuhého mýdla, které jsem podle návodu rozstrouhala, rozpustila ve vodě, přidala trochu oleje a nějaký ten éterák. No recept ani nebudu zveřejňovat, protože to bylo jedním slovem PŘÍŠERNÉ. Vlasy jsem měla absolutně zplihlé, mastné, brrrr, ještě teď se musím oklepat.

Následovali báze, z nichž některé jsou super, jiné mě nevyhovují. Začnu bází, která se musí ředit, protože se jedná o mýdlový koncentrát. Šampon z této báze, bez přidaného oleje (já prostě oleje do tekutého šamponu nemohu), jen s esenciálními oleji mým vlasům docela vyhovuje. No bohužel proti němu trochu hraje složení, ve kterém se SLS a SLES. V porovnání s komerčními šampony je na tom ale ještě dobře, protože v něm alespoň nejsou žádné silikony a některé další „lahůdky“.

Báze přímo určená na výrobu šamponu, šamponový základ. No tak ta opravdu funguje, jenom jí nesmím ředit v poměru 1:1. Výrobce sice toto ředění neuvádí (v podstatě by se tahle báze ani moc ředit neměla, má se přidávat pouze 6% jiných látek), ale například na krátké vlasy funguje i při tomhle ředění  skvěle. Já  si tuhle bázi ředím  v poměru 2:1 s bylinkovými výluhy (no dělám je opravdu poctivé, ty výluhy J). Výsledek zahušťuji solným roztokem.

Tekuté organické kastilské mýdlo. Tak tady asi nikoho moc nepotěším. I když jsem srazila pH na 5,5 (díky kyselině citronové), přidala bentonit a vůbec se snažila, jak to jen šlo, tak nemohu. Vlasy opět zplihlé, jako-by mastné, hnus fialový. Pokud by se někomu zadařilo vyrobit z tekutého kastilského mýdla šampon, pak gratuluji. Velmi krátkým vlasům nevadí, naopak se po něm i pěkně lesknou, ale já nemohu. Na druhou stranu jsem „šampon“ použila na mytí, místo sprcháče a byla jsem spokojená.  Takže kastilské příště jen jako sprchový gel. No gel, ještě musím zapracovat na zahuštění, protože ani 10 g soli (na 150 ml) mi produkt nezahustilo. Pravdou je, že jsem neměla tak nějak už sílu dál experimentovat a xanthanku jsem nechtěla zkoušet, ona se moc s kyselinou stejně nemusí. A ještě jedna věc, kastilské opravdu nepění, takže budí dojem, že nemyje – myje, nebojte, je to vyzkoušeno J

Receptík z tohoto blogu, solný šampon. Pro mě absolutní favorit, nic lepšího jsem na vlasech neměla. Ještě musím vyzkoušet variantu s epsomovou solí a bází na výrobu šamponu a nikoliv s mýdlovým koncentrátem.             

A nezbývá než otázka. Jaký šampon vyhovuje vám? Máte podobné zkušenosti  a už máte recept na svého favorita?

12 komentářů:

  1. Skvělé srovnání, děkuji za tento článek. Vyzkoušela jsem již cca 5 přírodních šamponů ( nikoliv vlastní výroby ) a dopadla jsem úplně stjeně jak popisujete-nemohla sem pak ani vyjít ven a musela přemýt komerčním šamponem. Přesně nevím jaká složka mi způsobila zplihlé,mastné, naprosto neupravitelné vlasy, každopádně již mám koupeny suroviny na výrobu šamponu Solného tak dám potom vědět. Už sem si myslela,že jsem jediná na světě, protože recenze na šampony byli většinou vynikající, tam kde sem je kupovala, tak jste mě trochu uklidnila :)
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se snažím být objektivní, i když to může vypadat, že jdu proti sobě (když vlastníme eshop). Každá báze je ale specifická a použitelná na něco jiného, takže radši napíšu, co funguje na mně, než aby byl nakonec někdo zklamán. U mě máte prostě tu výhodu, že všechno zkouším na sobě :)

      Vymazat
  2. Několik let jsem používala kupované přírodní šampóny, tam jsem našla svého favorita. Potom jsem si je začala vyrábět podle vlastních receptur a kvalita byla kolísavá, poslední dobou se mi ale vlasy mastily hodně rychle. Jako poslední záchranu jsem vyzkoušela váš solný šampón. Nejdřív jsem mu moc nedůvěřovala, ale výsledkem jsem nadšená. Vlasy jsou opravdu měkké, nadýchané a vypadají moc hezky. Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  3. Po přečtení článku musím také přidat moji zkušenost ............. konkrétně s tekutým kastilským mýdlem :-) Já osobně jsem si z něj nedávno umíchala odličovací mýdlo na obličej. Jde bez problémů i zahustit xanthan.gumou. Pleť je po něm krásně čistá, není vysušená, jsem moc spokojená. Jinak na mé od přírody kudrnaté vlasy (tím pádem malinko sušší) bezvadně funguje šampon umíchaný ze šamponového základu. Přidané oleje na mé vlasy vůbec nevadí. Konkrétně mám vyzkoušený jojobový, arganový a ricinový :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino díky za názor. Není nad vlastní zkušenost. Kastilské je na tento typ kosmetiky určitě super, jenom doporučím zkontrolovat pH, aby výsledek nebyl moc zásaditý.

      Vymazat
    2. Míšo, děkuji, mám doma pár papírků, ale abych pravdu řekla, ještě jsem to nekontrolovala :-)

      Vymazat
  4. Super článek, já se právě teď též patlám s šamponama vlastní výroby a přesně jak píšeš, olej do tekutého šamponu dát prostě nemůžu, pak vypadám jako bych si vlasy máchala v oleji a jediným čím ta mastnota jde dolů je marocký jíl rozmíchaný ve vodě, to myje jedna báseň:-) mám vyrobený i tuhý šampon, ale opět jsem do něj dala olej a vlasy mám zase mastné (jinak jsem si zkoušela umývat glycerinovým mýdlem a to byla pohoda) zkusím asi prostě příště nedávat ten olej (byť to byl babasu, který by neměl být na vlasech dělat mastnotu), chci vyzkoušet i šampon z kastilského mýdla (podle Shannon Buckové), ale píšeš, že žádná sláva, tak asi risknu jen nějaké množství na jedno mytí. Jinak jsem ještě nevyzkoušela nastrouhat olivové mýdlo a rozpustit ho ve vodě (příp. v nějakém tom bylinkovém výluhu) to mám též v plánu. A hodně mě lákají ty tvoje solné šampony, tak uvidím jak dopadnu! Momentálně každý můj pokus zatím skončil mastnou hlavou:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano já zkoušela i to nastrouhané mýdlo - eine kleine katastrofe :)

      Vymazat
  5. Ahoj, tak ja som nedavno vyrobila svoj prvy vlastny DIY sampon. Este neviem ci v tom budem pokracovat :) ..Ale chcela by som sa opytat, resp. dosla som na ten problem, ze zaklad samponu je praveze prilis husty a neumyval dobre velmi mastne vlasy. Takze sa obavam dalsieho riedenia aj zahustovania... :-/
    Ak by si mala zaujem precitat si o mojom pokuse, je to moj najnovsi clanok na blogu. Dakujem za odpoved! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, taky pridam svou zkusenost. S sampony experimentuji uz rok a uz rok jsem si na hlavu nedala komercni sampon. Zacala jsem s nastrouhanym olivovym mydlem a bylinnym vyluhem, no to moc nedopadlo :-) pak jsem si vyrobila sampuk ze sci, bylo to lepsi, ale stale jsem musela umyvat 3-4krat tydne. Pak mi jednou dosel a nemela jsem doma prisady, tak jsem po dlouhem zvazovani pouzila zitnou mouku s vodou a pani hlava byla umyta. Ted si ji myji vlastnim mydlem a taky super. Myju si vlasy max 2x tydne, vzdy teda ukoncuji prelivem s jablecnym octem. Ale podstatne je co se po roce stalo. Mela jsem vlasy huste, ale jemne a rychle se mastici, bez penoveho tuzidla jsem nemohla zit. Ted mam vlasy porad huste, na dotek hrubejsi, nepouzivam zadna tuzidla a presto vlasy jdou vyfoukat a drzi. Vlasy si asi musi zvyknout ze je necpete parabenama a silikonama a trva jim to podstatne dyl nez pokozce, ale nakonec si zvyknou a je to skvele. Nepremyslela jste Miso o vlastni vyrobe mydla, varim ho doma uz rok a nic lepsiho neznam, dokonce i syn ktery ma citlivou pokozku od te doby nemel jedinou vyrazku a to podotykam ze kostkou z obchodu jsem se nikdy nemohla umyt, protoze bych se uskrabala :-) omlouvam se za dlouhy prispevek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, je super, že jste se podělila o vlastní zkušenosti. Mýdlo si dělám sama, metodou za studena :) Ale je mnohem více lepších mýdlařek, než jsem já, tak ho tady na blogu nenajdete :)

      Vymazat