neděle 19. dubna 2015

Vytvořte si vlastní parfém

Vytváření vlastních vonných kompozic je nikdy nekončícím dobrodružstvím, kdy z počátku nikdy nevíte, co Vás čeká. I když bych se na toto téma ráda rozepsala více, zřejmě by vás čtení  příspěvku po nějaké době přestalo bavit. Proto jsem si řekla, že vám zde dám pouze základní informace a přidám několik receptíků. 

Skladba parfémů - pyramida

Většina parfémů vychází ze základní skladby, která je podobná pyramidě.
Jak je z obrázku patrné, většina parfémů se skládá ze tří částí – hlavy, srdce a země. Každá část má své typické zástupce a pro celkovou vonnou kompozici má určitý význam. Někteří zástupci jsou hraniční, proto je můžeme nalézt ve dvou částech.

Zdroj obrázku: http://www.perfumemaster.org/

Vrchol parfému – hlava – svrchní tón

Vrchol parfému tvoří nejvíce těkavé vůně, které po aplikaci na kůži vyprchají po 10 - 15 minutách. Tvoří zpravidla 15 – 25% parfému.
Typickými zástupci jsou např.: citron, bergamot, pomeranč, mandarinka, černý pepř (až srdce), máta, eukalyptus, grep, limetka, petitgrain, anýz, zázvor, hřebíček (až srdce), rozmarýn a některé ovocné výtažky.

Střed parfému – srdce – střední tón

Srdce parfému tvoří většinou květinové a ovocné sladké vůně, které se na pokožce rozvíjejí po 15 – 30 minutách. Často slouží ke zmírnění poněkud agresivního nástupu vrcholové, povětšinou citrusové báze. Tvoří zpravidla 30-40% parfému.
Typickými zástupci jsou např.: bazalka, vavřín, heřmánek, šalvěj, koriandr, okurka, fíky, geránium, jalovec, levandule, lilie, konvalinka, mango, palmová růže, jahody, čaj, fialka, růže (až země), skořice, karafiát, lemongrass, lotos, litsea, broskev a švestka.

Základ parfému – země – spodní tón

Poslední částí parfémů je tzv. základní báze - země, která obsahuje nejtěžší, smyslné vůně. Je tvořena vůněmi, které se velmi pomalu rozvíjí a jejich vůně vydrží až 4 hodiny. Tvoří 40-50% parfému. Do této skupiny patří i tzv. fixatéry vůně.
Typickými zástupci jsou oleje získané z pryskyřice apod..: ambra, amiris, benzoe, cedr, káva, čokoláda, kadidlovník, gardénie, med, jasmín, cist, myrha, dubový mech, pačuli, peru balzám, růžové dřevo, santal, tuberóza, vanilka, vetiver, ylang – ylang.

Kombinovat oleje můžete klidně podle svého citu, nicméně tvorba kompozic má tak trochu svá pravidla, o kterých se můžete dozvědět například v mé nové malé knize Jak si vytvořit vlastní parfémy z esenciálních olejů.

Po vytvoření vonné směsi, po jejím uzrání, přichází na řadu poslední fáze, a to vytvoření požadovaného druhu parfému za pomoci plnidla a intenzity vůně. 1 ml oleje = cca 25 – 30 kapek.

Alkoholový: nejlepším základem je vysokoprocentní 96% alkohol, který nám zaručí rozpuštění všech aromatických molekul. Pro snížení agresivity je následně vhodné jeho rozředění destilovanou nebo květinovou vodou a to až v měřítku 1:1. 

Olejový: tento parfém je velmi šetrný k pokožce, déle vydrží, ovšem jeho nevýhodou může být právě jeho mastnota. Nejvhodnějším médiem je jojobový či mandlový olej, nebo caprylis – frakcionovaný kokosový olej.

Tuhý: parfém, který se vyznačuje tuhou konzistencí, přičemž médium je tvořeno oleji, rostlinnými másly a vosky (nejčastěji včelím).

Tip: pokud máte zkušenosti s vytvářením vlastní přírodní kosmetiky, můžete pár kapek vonného koncentrátu přidat například do tělového mléka.

Poslední fází je rozhodnutí, jak koncentrovanou vůni budeme chtít, protože od toho se odvíjí % množství vonného koncentrátu v konečném produktu.
Parfém                          20-40% vonné kompozice
Eau de perfume              8-20% vonné kompozice
Kolínská                         6-12% vonné kompozice
Čerstvá voda        méně jak 8% vonné kompozice

Podle návodu můžeme vytvořit lihový i olejový parfém. Pokud chceme mít například opravdový olejový parfém v 10 ml roll-onu, použijeme 2-4 ml vonné směsi a 6-8 ml oleje.
Hotový parfém by měl vydržet nejméně dva roky. Existují samozřejmě výjimky a někdy platí, že věkem nejen že parfém získává na intenzitě a kráse, ale také na ceně.

Recepty pro inspiraci

Lesní ovoce – pro muže
15 kapek citronu
10 kapek grepu
10 kapek lemongrassu
2 kapky benzoe
3 kapky cedru
5 kapek neroli
5 kapek cypřiše
10 kapek verbeny

Instantní štěstí
3 kapky bergamotu
2 kapky jasmínu
2 kapky rozmarýny
1 kapka gardenie

Kolínská
4 kapky neroli
1 kapka levandule
1 kapka rozmarýny
40 kapek bergamotu
15 kapek citronu

Lesní svět
4 kapky smrku
4 kapky jedle
2 kapky cedru
1 kapka vetiveru
1 kapka bergamotu

Kolín nad Rýnem - variace, pravá receptura je chráněná
16 kapek bergamotu
15 kapek petitgrainu
2 kapky pomeranče
15 kapek citronu
5 kapek levandule
5 kapek neroli

Esenciální oleje pro tvorbu parfémů naleznete v našem eshopu Pokud si nejste jisti vůní, můžete využít naší kapkovací zónu, kde vám připravíme směs podle vašeho přání v malém množství. 

22 komentářů:

  1. Kdybych si chtěla Míšo vyrobit parfém spíše s kořeněnou vůní, jako EO by jste mě doporučila nakombinovat ???? Byla by to nádhera :-) .........vlastní parfém. Děkuji ..........

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kořeněné - anýz (pozor, voní po hašlerkách :)), koriandr, kardamon, muškátový oříšek, pepř, hřebíček (s ním pozor, ať nevoníte jako svařák :)), prokombinovat se santalem, pačuli, kadididlem, myrrhou a zlehčit bergamotem, grepem.
      No a můžete experimentovat :)

      Vymazat
    2. Děkuji Míši ..........zrovna na ten santal jsem si myslela, poslední dobou mě hrozně moc voní :-) Tak už se těším, co z toho bude ..........musím ale objednat suroviny :-) ..takže zase důvod se podívat k Vám na eshop :-) Sotva mě přišel v pátek balík,tak jsem zjistila, kolik mě toho zase chybí :-)

      Vymazat
  2. Dělám chyby :-) ..........samozřejmě jsem chtěla napsat jaké EO ............ :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo budou na e-shopu i flakony?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko budou. 10 ml plastové rozprašovačem a 10 ml skleněné s kuličkou. Jsou objednané :)

      Vymazat
  4. Míšo v tom instantním štěstí je opravdu gardenie?Nebo vám texťák přepsal geranium?

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den,
    mám svou opravdu vymazlenou vůni, ve které jsem použila mimo jiné i olej japonského cypřiše Hinoki, ale bohužel synteticky vyráběného z USA, protože přírodní je opravdu moc moc drahý.
    Nevadí to? Není to nebezpečné pro zdraví? Je v tom nějaký rozdíl(syntetický / přírodní) EO?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I syntetické pokud jsou vyráběné pro kosmetické účely by měly být testovány, proto by měli být testované. USA má ale např. mnohem mírnější normy než Evropa...
      Rozdíl mezi syntetikou a přírodní je samozřejmě obrovský. U přírodního se Vám bude vůně lišit co do šarže (kvůli proměnným přírodním podmínkám i z jednoho pole), proto jsou různě kvalitní, což záleží na obsahu zastoupení jednotlivých složek (biochemie). Naopak syntetika je prostě vyráběná, poměr zastoupení složek je stabilní a neměnný, ale je to prostě vyrobené... U některých vůní to ale jinak nejde, protože například mošus nebo civet je živočišného původu a získávání je neetické a nehumální a naštěstí proto již zakázané.

      Vymazat
  6. Dobrý deň,

    môžem ako nosič použiť aj denaturovaný lieh? Samozrejme ho potom ešte zriedim vodou, len či sa môže denaturovaný lieh použiť na pokožku... Ďakujem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně osobně denaturovaný nevadí, ale je lépe provézt test kožní snášenlivosti. Stříknout na zápěstí a uvidíte. Záleží také na denaturačním činidle. Obecně pokud je psáno přímo technický líh, tak ten není moc dobrý, a to s ohledem i na přílišný zápach.

      Vymazat
  7. Dobrý den, uvádíte tu několik příkladů "voňavek, parfémů" namíchaných z esenciálních olejů. Já jsem za to vděčný! Když už si tu danou voňavku podle receptury nevyrobím sám, tak alespoň získám trochu cit, co s čím se dá míchat a jestli dané silice přidávat do voňavek jen malinko nebo docela dost. Atp. Ale je to jen pár receptů. Nevíte o nějakých českých stránkách, kde by bylo spousty a spousty takových příkladů. (z esenciálních olejů) Ale hodně by mě zajímaly i příklady parfémů z čistých chemických surovin (jako je citronellal, linalool, kumarin, lyral, geraniol, benzyl acetát a tak), protože ty jsou stále stejných vlastností. Bohužel, když si ale koupím esenciální olej "Bergamot" (nebo jakýkoliv jiný) od firmy A a pak od firmy B, často se vůní dost liší. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. České stánky jsou problém, musíte hledat v zahraničí pod heslem perfume recipe. Jinak čisté složky jsou pro maloobchod nedostupné, a to co jste uváděla jsou složky EO. Jednotlivé EO se musí lišit, protože se jedná o ryze přírodní substance. Dokonce levandule od jednoho producenta, z jednoho pole může mít jemné nuance, protože záleží i na počasí. Proto le francouzská levandule jiná než například ruská či indická...

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Chci poprosit o radu - mám milovanou toaletní vodu od Yves Rocher s vůní citrusových květů - vůbec nevoní o citrusech, ty květy jsou takové jemné, ženské... nemáte nějaký podobný olej? Citrusové květy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárko to bych musela znát INCI. mnohdy se jedná o syntetické vůně a pokud nemáte ty, tak to nenapodobíte...

      Vymazat
  10. Dobrý den, kde mohu koupit čistý alkohol do parfému?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    2. http://www.kosmetickesuroviny.cz/Parfemovy-lih-d441.htm

      Vymazat
  11. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné vyrobit parfém i ze sušených květů levandule a jaký by byl nejlepší postup? Velice vám děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den. Já bych chtěla přejít na Chanel akorát je to parfémová voda. Jaký je mezi tím rozdíl?

    OdpovědětVymazat