čtvrtek 2. dubna 2015

Sprchový krémový gel

Zkusila jsem vytvořit něco na způsob sprchového krému "Dove", který by pokožku nejenom umýval, ale zároveň o ni i pečoval. Musím říct, že výsledek není vůbec špatný. No posoudit to můžete i sami, pokud se necháte inspirovat :)



Recept na 100 ml

6 g olivového oleje (nebo jakéhokoliv jiného)
12 g caprylisu nebo révového oleje (prostě "suchý" olej)
5,5 g vosku BTMS
30 g  základu na sprchové gely nebo kastilského mýdla (já to zkoušela ze sprchového)
12 ml vody
3 kapky vitamínu E

2 misky
kapučínovač
mini metličku
váhu
100 ml lahvičku nebo dózu

Ze všeho nejdříve veškeré nádoby a nářadí vydezinfikujeme vysokoprocentním lihem. Do jedné misky poté odměříme oleje a vosk, do druhé misky základ na sprchový gel nebo kastilské mýdlo, vodu a glycerín. Obě misky  se vloží do vodní lázně. 


Počkáme, dokud se emulgační vosky zcela nerozpustí.


Poté vlijeme vodu se základem do oleje a mícháme, zprvu kapučínovačem, poté metličkou. Pokud  se bude šlehat intenzivně, bude gel nadýchanější a vzdušnější. 


Můžeme si ke konci pomoci s miskou ledové vody, do které vložíme misku s míchanou směsí - urychlíme tím proces.



Nakonec přidáme vit. E a  esenciální olej. Konzervant jsem nepoužila, protože dávka je malá a rychle se spotřebuje. Pokud by jste si vyráběli větší množství, pak gel zakonzervujte např. cosgardem 
 pH hotového produktu je neutrální, tedy 7,0 


Hotový gel přendáme do lahvičky či dózy a označíme datum výroby nebo spotřeby. 

Místo geránia se může použít  jiný esenciální olej a místo olivového oleje jiný, podle Vašich preferencí. Glycerín změkčuje pokožku. Pokud jste proti glycerínu zaujaté, můžete ho vynechat.

Hotový sprchový krém se používá jako každý normální sprchový gel. Pokožku nejenže jemně umývá, ale zároveň o ní pečuje. Co víc si přát...


6 komentářů:

  1. To vypadá skvěle! Už se těším, až mi od vás dorazí zásilka s kastilským mýdlem, BTMS a všemi ostatními "dobrůtkami" a pustím se do vaření =)

    OdpovědětVymazat
  2. Lze použít místo BTMS olivoil?

    OdpovědětVymazat
  3. BTMS je specifický vosk, jehož výhodou je vymývatelnost a oplachovatelnost. Takže olivoil tentokrát nee.

    OdpovědětVymazat
  4. Bude tento výrobek pěnit?
    Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za odpověď. Krém jsem vyrobila s modifikací - nemám základ na sprchový gel a tak jsem dala 5% coco glukosidu a 10% decyl glukosidu (vztaženo na celý objem). Dále jsem použila pouze hroznový olej a ještě jsem přidala ovocný prášek. Vzniklo takové příjemné "smoothies", které meje a nevysušuje, pro mě výborné. Testovací osoba se suchou pletí ale naznala, že je to málo hydratační.
    Velmi děkuji za Vaše inspirativní recepty.

    OdpovědětVymazat